Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

XVII. századi épület-

maradványra leltek

A soproni Szent Domonkos-templom kolumbáriumához készítendő belső lejáró munkálatai közben XVII. századi épületrészt fedeztek fel.
– A templom urnatemetője, kolumbáriuma eddig csak kívülről volt megközelíthető. Hogy a templom belsejéből is lemehessünk a csarnokba, úgy határoztunk, lejárót építünk a jobb oldalon lévő Szent Vince-mellékoltár közelében – mondta érdeklődésünkre Szabó Bertalan domonkos szerzetes. – A lejáró létrehozása közben bukkantunk a több évszázados leletekre.
Az építési munkálatok régészeti szakfelügyeletét Gabrieli Gabriella, a Soproni Múzeum főmuzeológusa látja el. Mint mondta, a domonkos szerzetesek annak idején két telket vásároltak meg a templom és a kolostor számára. Akkoriban, az 1700-as évek elején a templom helyén egy XVII. századból való lakóház állt.
Ennek az épületnek a boltíves pincehelyiségét érték el az építők. A boltozat tetején vakolt falrészlet, továbbá téglaburkolat is előkerült.
Gabrieli Gabriella hozzátette: a domonkosok a boltíves helyiséget a kolumbárium előteréül fogják kialakítani. Az építészettörténeti leleteket időközben dokumentálták, fotófelvételeket és rajzokat készítettek róluk az utókor számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

fölényes győzelem

teremfutball

Győri Unihall-ETO FC–Futsalsa FC Kispest 11–4… Tovább olvasom