Délmagyar logó

2018. 02. 17. szombat - Donát -2°C | 7°C Még több cikk.

Zúgott Budapesten az ˝Orbán takarodj!˝ - galériával

A csordultig telt Kossuth téren véget ért a demonstráció, ahol a több szervezet képviselője is beszédet mondott.
Véget ért a szombatra meghirdetett program

Megfogyatkozott a tömeg este hét órára a Clark Ádám téren, ahová a szombati szakszervezeti demonstráció résztvevői korábban a Parlament előtti Kossuth térről érkeztek. Este fél hétkor a rendőrség megnyitotta a forgalmat a Lánchídon és a Clark Ádám téren.

A szombatra meghirdetett programok befejezése előtt szakszervezetek képviselői mondtak beszédet, köztük Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, aki azt mondta: tiltakoznak a kormány tervei és eddigi jogalkotási gyakorlata ellen. A Clark Ádám téri körforgalomban "országvédelmi" futást tartottak.

Csordultig tüntetőkkel a Kossuth tér Budapesten. Fotó: MTI (galéria)

A demonstrálók este hét órára már csak a Budavári Sikló előtti teret foglalták el. A szervezők közölték, hogy vasárnap délelőtt menet indul a Clark Ádám térről a Sándor Palotához, majd a Széll Kálmán térre. A Clark Ádám téren szakszervezetek csütörtökön kezdtek ülősztrájkba. A tüntetést a demokrácia, a munkavállalói és a szociális jogok védelme érdekében szervezték.

Megérkeztek a tüntetők a Clark Ádám térre

Megérkeztek a szombati szakszervezeti demonstráció részvevői kora este a Clark Ádám térre; a tömeg a "Szolidaritás" zászlaját követve indult el a Kossuth térről.

A menet a Lánchídon át vonult a budai oldalra, útközben többször skandálták: "Orbán, takarodj!"; "Ébresztő!". A demonstráció a téren folytatódott, amelyet a rendőrség lezárt a forgalom elől.

A szervezők közölték, hogy az este folyamán szakszervezeti vezetők beszédeket mondanak, majd "országvédelmi" futást tartanak a körforgalomban.

Befejeződött a tüntetés a Kossuth téren

Rendbontás nélkül ért véget szombat délután a mintegy száz érdekvédelmi és civil szervezet által támogatott szakszervezeti demonstráció a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

A Kossuth-szobor és a Vértanúk tere közötti területet megtöltő tömeg egy része a Clark Ádám térre indult, ahol csütörtökön kezdődött ülősztrájk a D-Day Operatív Törzs szervezésében. A szervezők a demonstráció kezdetén felolvasták azt a kiáltványt, amelyet petíció formájában már eljuttattak a köztársasági elnökhöz. Abban egyebek mellett a visszamenőleges törvénykezés megszüntetését, a társadalmi párbeszéd és a sztrájkjog, valamint a korábbi szolgálati nyugdíjrendszer visszaállítását követelik.

A demonstráción ugyancsak felolvasták a nemzetközi és az európai szakszervezeti szövetség, valamint német és katalán érdekképviseleti szövetségek vezetőinek közleményeit, amelyek szolidaritásukról biztosították a fővárosi demonstráció résztvevőit.

Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke a szociális biztonság elleni hadüzenetnek nevezte felszólalásában a kormány intézkedéseit. Mint fogalmazott, a készülő új munka törvénykönyve "rabszolgasorsra" ítéli a dolgozókat.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke az indoklás nélküli elbocsátások, a nyugdíjrendszer átalakítása és a munka törvénykönyvének tervezete ellen emelt szót. Az érdekvédő a látszategyeztetések megszüntetését, igazságos adórendszert, közteherviselést és kiszámítható életpálya-modellt követelt.

Csordultig tüntetőkkel a Kossuth tér Budapesten. Fotó: MTI (galéria)

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke a közmunkaprogramot bírálta, amelyhez még a létminimumot sem elérő bért ad a kormány. Szerinte meg kellene becsülni azokat, akik valódi munkát végeznek.

A nyugdíjas szakszervezetek nevében felszólaló Hegyesiné Orsós Éva szolidaritásáról biztosította az aktív korúakat. Mint elmondta: a nyugdíj nem csak költségvetési, hanem társadalompolitikai kérdés is. A nyugellátás nem a kormány adománya - tette hozzá.

A fiatalokat tömörítő Hallgatói Hálózat nevében felszólaló Polgár Dóra úgy fogalmazott, hogy a diákság egy "arrogáns hatalomgyakorlási technikával áll szemben", amely a megosztottságra és a bizonytalanságra épít. Polgár Dóra "ostobaságnak" nevezte az új felsőoktatási koncepciót.

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke beszédében úgy fogalmazott, hogy a "kormány egyedül a gazdagok ellen nem folytat háborút". Az érdekvédő Európa és a világ szégyenének nevezte a visszamenőleges jogalkotást és a szerzett jogok elvételét.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke a Kossuth téri demonstráció végén úgynevezett szolidaritási mozgalmat hirdetett, amelyhez szakszervezetek, civilek és magányszemélyek csatlakozását várják.

A felszólalások végén a hallgatóság többször is hangosan követelte Orbán Viktor miniszterelnök távozását, illetve ilyen tartalmú táblákat tartottak a magasba. A demonstráción több ellenzéki politikus, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök is megjelent magánemberként.

Az MTI felvételei.

Csordultig demonstrálókkal a budapesti Kossuth tér

A mintegy száz érdekvédelmi és társadalmi szervezet által támogatott szombati szakszervezeti demonstráció kezdetére csaknem megtelt a Parlament előtti Kossuth tér; a tiltakozók a Vértanúk tere és a Kossuth-szobor között, valamint az Alkotmány utcában gyülekeznek.

A rendőrség lezárta a környéket a gépkocsik elől, a BKV járművei módosított, illetve rövidített útvonalon közlekednek a demonstráció ideje alatt. A demokráciáért, a szociális biztonságért, az emberi- és munkavállalói jogokért tüntetők a beszédek elhangzása után átvonulnak a Clark Ádám térre, ahol csütörtökön kezdődött ülősztrájk a D-Day Operatív Törzs szervezésében.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke a csütörtöki demonstráció előtt az MTI-nek azt mondta, a demonstrációsorozattal elsősorban az új alaptörvény, illetve a munka törvénykönyve ellen, valamint a nyugdíjak és a sztrájkjog védelméért tüntetnek. Később átnyújtották Schmitt Pál államfőnek címzett tízpontos petíciójukat a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársának; a dokumentumban egyebek mellett a méltányos és igazságos adórendszer visszaállítását és az új munka törvénykönyvének elfogadását megelőző egyeztetést követelnek, továbbá a petíció tartalmazza a szolgálati korengedményes és korkedvezményes nyugdíj visszaállításának igényét is.

A kormányszóvivői iroda az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: Magyarország demokratikus jogállam, a kormány elismeri minden munkavállaló és szervezet alkotmányos jogát a sztrájkhoz, a tiltakozáshoz. Tüntetéshez minden szakszervezetnek és civil szervezetnek joga van, a kabinet ugyanakkor mélységesen sajnálja, hogy "egyes szakszervezeti vezetők nem az emberek érdekeit képviselik, hanem saját politikai ambícióikat helyezik előtérbe" - írták.

A kormány álláspontja nem változott meg az ország megújításával, átalakításával, egy új munka törvénykönyve megalkotásával, valamint a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjakkal kapcsolatban - szögezték le, hozzátéve, hogy az ezekkel kapcsolatos törvény- és egyéb jogszabály-alkotási folyamat nem áll le, az a kabinet és az Országgyűlés szándékának megfelelően folytatódik.

A kormányszóvivői iroda a közleményben kitért arra is, hogy a miniszterelnök és a belügyminiszter már eddig is több alkalommal egyeztetett az érintett érdekvédelmi szervezetekkel, a kormányfő legutóbb az elmúlt héten ült tárgyalóasztalhoz a legnagyobb munkaadói és a munkavállalói szervezetekkel; a konzultációk azóta is folyamatosak.

Olvasóink írták

174 hozzászólás
 • 174. fakanal01 2011. október 04. 04:14
  „Az ember hiszi,hogy csak jobb jöhet,a Szocializmus végeztével új irány született ami már 21 éves és még hisz a mesében.Egyszer már csak felnövekszik a feladathoz a nyugdíjig van még 45 éve.Szeressük egymást gyerekek szól a régi nóta mert minden percért kár.”
 • 173. jozko 2011. október 03. 20:15
  „Akciócsport?
  Miért nem mindjárt rohamcsapat?

  Álomvilágban éltek a követelésitekkel!
  Ha vártok még egy kicsit, kiadhatjátok a jelszót:
  "Szabadítsuk ki Táncsicsot...." - akarom mondani Gyurcsány Ferencet.

  Nem lesz állóképességi probléma, a negyvenéves rokkantnyugdíjas rendvédelmisek állják még a sarat.
  Legfeljebb hiányoznak pár napot a munkahelyükről- de majd megoldják okosban.

  Biztosan tudjátok, kikért, milyen célokért tüntettek - és azok is tudják, akikmögétek álltak?”
 • 172. theseus 2011. október 03. 17:45
  „184. Lutetia 2011.10.03. 14:52

  Az időköziken mindig alacsonyabb a részvétel, mint egy országos választáson, amelyik előtt hónapokig megy a kampány a médiában. Az átlagembert ilyenkor nem nagyon foglalkoztatja a pártpolitika.
  De az is lehet, hogy van aki azért nem megy el, mert tudja, hogy az arányokon egy mandátum úgysem változtat, akkora a különbség a kormánypártok és az összes többi párt között.

  A kommentjeid alapján erősen baloldalinak tűnsz. Ha ennyire alkalmatlanok a baloldali jelöltek, te meg olyan jól tudsz mindent, akkor próbálkozz te, hátha nagyobb sikered lenne.

  "És emellett még ott van a jelenleg bizonytalanok hatalmas tömege. Akik ha egyszer megunják a parasztvakítást..."
  Akkor mi lesz? Majd akkor elmennek szavazni a baloldalra? Mert most szinte senki sem szavaz rájuk.”
 • 171. Lutetia 2011. október 03. 14:52
  „Még egy szót a dezinformációról theseusnak. Tudod, ha azt mondod egy barátodnak, hogy a múlt héten baleset érte a legjobb barátját, de azt nem közlöd vele, hogy bele is halt, akkor ugyan nem hazudtál, de egy lényeges információt elhallgattál, és ezzel félrevezetted az illetőt. Ha hírt adsz egy választásról, és megírod, hogy ki mennyi szavazatot kapott, de azt nem tartod lényegesnek elárulni, hogy érdeklődés hiányában érvénytelen volt a választás, az is félrevezetés ám. Mostanában sok ilyennel találkozhatunk.”
 • 170. Lutetia 2011. október 03. 14:47
  „180. igen, effajta "lényegkiemelést" jó párat láttam mostanában a Köztévében. A terminusodat érdemes volna a Fidesz kommunikátorainak figyelmébe ajánlani, tovább gazdagíthatnák vele a fideszes "újbeszél"-t. Tudod, nem véletlen ám, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében egy bizonyos részvételi arány alatt érvénytelen a szavazás. A részvételi arány ugyanis LÉNYEGES momentuma egy választásnak.
  Köszönöm, hogy mindenféle feltételezéseket tulajdonítasz nekem (tipikus fidesz-szavazó csőlátás, már megbocsáss, de nem a te hibád, hanem a Nagy Manipulátoroké), de kissé szegényesnek bizonyult a fantáziád. Ugyanis szerintem a maradék 79 százalék egyszerűen azért nem ment el szavazni, mert egyik jelöltet sem találta kedvére valónak. Egyébként gondolkozz el majd azon, hogy a 2010-es választások előtt miért mondta Orbán Viktor azt az amerikai nagykövetnek, hogy a Fidesz-KDNP számára nem volna kedvező egy magas részvételi arány a választásokon.
  Mondhatnám, hogy a helyi választások siralmas eredménye akár a magyar választópolgárok összességére is kivetíthető. De nem mondom, hiszen a legutolsó felmérések szerint a Fidesz-KDNP még a biztos pártválasztók között is csak 35 százalék körüli eredményt ért el. És emellett még ott van a jelenleg bizonytalanok hatalmas tömege. Akik ha egyszer megunják a parasztvakítást...”
 • 169. unknown 2011. október 03. 14:34
  „176. macs 2011.10.03. 11:24

  :-)) Mintha odaírtam volna, hogy ha nem az MSZP állt volna a háta mögött... Akik az MSZP kongresszusán, vagy budapesti pártgyűlésén (egyre megy) elénekelték a meghívottként a szinpadon közöttük álló vendég, Bajnai milliomos, libás vállalkozó úr füle mellett az internacionálét: Föl, föl, ti rabjai a földnek... Köpni, nyelni, menekülni nem tudott. Csak állt ott elfehéredve.”
 • 168. Larsson 2011. október 03. 13:02
  „"Nem kötelező, mint a szocialista diktatúrában, amikor kötelező volt szavazni az egyetlen jelöltre."

  Ez ma pont így megy a fityisz berkeken belül, amikor "tisztújítás" van és az egyetlen viktátorra lehet szavazni! :D”
 • 167. theseus 2011. október 03. 11:37
  „172. Lutetia 2011.10.03. 08:28

  Tévedsz, nem dezinformáció, hanem lényegkiemelés, az adatok pontosak. Két hét múlva lesz a második forduló, amikor már nem számít a részvételi arány, így az már biztosan érvényes lesz. Akkor is ugyanazok fognak indulni. Gondolod, hogy más lesz az eredmény, ill. a sorrend?
  Egyébként tényleg sokan nem mentek el, de a demokráciaban ez már csak így megy: csak az választ, aki elmegy szavazni. Nem kötelező, mint a szocialista diktatúrában, amikor kötelező volt szavazni az egyetlen jelöltre. A szavazók döntenek. Aki nem megy el, annak lényegében mindegy, ki fogja képviselni.

  Persze te nyilván azt gondolod, hogy az otthon maradtak mind baloldaliak, sőt MSZP-szimpatizánsok. De akkor vajon miért nem szavaztak a szoci jelöltre? Rá a 21 % szavazónak a 16 %-a szavazott. Tehát a harmada, mint a fideszesre, és kb. a fele, mint a jobbikosra. Tehát a Fidesszel elégedetlenek is inkább a Jobbikra szavaztak, mint az MSZP-re.

  De itt a teljes cikk, csak neked:

  "Ismét a Fidesz jelöltje nyert fölényesen, de hiába + Videó
  2011. október 2. 21:20

  MNO - NT
  Érvénytelen lett a vasárnapi időközi országgyűlési képviselő-választás a Hajdú-Bihar megyei 6-os számú körzetben, miután a jogosultaknak mindössze 21 százaléka adta le szavazatát - mondta el a választókerületi választási iroda vezetője az MTI-nek.

  A legtöbben egyébként a fideszes jelölt által polgármesterként vezetett Sárrétudvariban járultak az urnákhoz. Legközelebb két hét múlva lehet szavazás, amelynek érdekessége, hogy a Szili Katalin által vezetett politikai csoportosulás jelöltje gyanús kopogtatócédulákkal szerzett ,,indulási jogot", ezt hétfőn vizsgálják ki - jelentette a hírTV helyszíni tudósítója.

  A választáson Bodó Sándor (Fidesz-KDNP) kapta a legtöbb voksot, 4119-et, ezzel 49 százalékos eredményt ért el. Őt követi a jobbikos Rigán István (29 százalék), a szocialista Bangóné Borbély Ildikó (16 százalék), a független Galyas István (4 százalék), valamint a Szociális Unió jelöltje, Bányász Róbert Sándor (2 százalék) - ismertette Keserű László, a választókerületi választási iroda vezetője az MTI-nek.

  Az október 16-án megrendezendő második fordulóban az időközben megváltozott jogszabályok értelmében nem lesz érvényességi küszöb. A választók akkor mind az öt jelölt, Bodó Sándor, Rigán István, Bangóné Borbély Ildikó, Galyas István és Bányász Róbert közül választhatnak, a mandátumot pedig a legtöbb szavazatot megszerző jelölt kapja.

  Az időközi választást azért kellett kiírni, mert Arnóth Sándor, a körzet fideszes országgyűlési képviselője március 16-án autóbalesetben meghalt. A korábban kiírt időközi választás két fordulója - június 5-én és június 19-én - szintén az alacsony részvétel miatt lett érvénytelen."”
 • 166. 3ikutas 2011. október 03. 11:35
  „Nem tudom figyelte-e valaki az itt kommentelők közül szombaton a HÍR TV hírműsorait?,- nos, ha igen, azok számára nagyon tanulságos volt. Nevezetesen, csak minden második hírblokkban tudósítottak az eseményről úgy, hogy csak vágóképeket mutattak a rendezvényről,olyanokat természetesen ahol csak kevés TÜNTETŐ EMBER látszik. Ez azért érdekes nagyon, mert 2006. őszén műholdas élő tudósításokat adtak például a Tv székház ostromáról, már csak az a kérdés akkor honnan tudták mikor, hol és milyen események lesznek?,-mert hogy tudták az biztos, ezt a jelenlétük igazolja. AZ a tény, hogy tudták azt gondolom arra a kérdésre is választ ad, hogy honnan, természetesen a fidesz vezetőitől akik az egészet a háttérből irányították és szervezték. Ezért aztán ők ugyan olyan bűnösök az ott történtek miatt mint gyurcsány.”
 • 165. tarkan 2011. október 03. 11:28
  „Habár felül a gálya,s alul a víznek árja,
  azért a VÍZ van ALUL"::((((((((((((((((((!!!”
 • 164. macs 2011. október 03. 11:27
  „175. És Tétényi Éva se boldogul, pedig lassan egy egész város áll mögötte. Bajnai is úgy járna, mint Botka Szegeden.”
 • 163. macs 2011. október 03. 11:24
  „169. unknown,
  Nekem csak egy gondom van ezzel, most a KSH azt mondja, felfújta az újság a témát, miközben hasonló okok miatti változást hamisításnak neveznek.
  Amit most Bajnai szemére vetnek, az gyakorlatilag a jelenlegi helyzet pandantja. Ahogy most, úgy akkor se hamísított senki semmit. Vagy a pontosított adatok, vagy a módszertan változása okozta/okozza az eltérést.
  Hasonló eset volt, amikor az államháztartási hiányra hatással bíró tételeket, melyeket a korábbi kormány a Fejlesztési Banknál mutatott ki, az Uniós csatlakozást követően a szabályoknak megfelelően a költségvetésben kellett szerepeltetni. Sokkal jobban hangzik, hogy eladósították az országot, semmint azt mondani, megváltoztak a szabályok.
  Más.
  Komolyan gondolod, hogy Bajnai maradhatott volna? A miniszterelnököt a választáson nyertes párt vagy párt koalició jelöli. Királyfi, hány éves vagy? :-)”
 • 162. Lutetia 2011. október 03. 11:21
  „174. Mindenképpen jobban jártunk volna vele, mint a mostaniakkal. Egyébként azt gondolom (és nem csak én), hogy ha hajlandó volna jelöltetni magát 2014-ben - na nem az MSZP színeiben -, akkor volna esélye a győzelemre. Én mindenesetre őrá szavaznék. De Tétényi Éva sem volna rossz választás. Csak valami hiteles párt kellene mögé.”
 • 161. unknown 2011. október 03. 09:14
  „171. Lutetia 2011.10.03. 08:22

  Bajnai maradhatott volna, ha nem lett volna mögötte a magát a választók szemében lejáratott MSZP-(kifarolt SZDSZ) háttérfal.”
 • 160. Larsson 2011. október 03. 09:07
  „172.

  :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D”
 • 159. Lutetia 2011. október 03. 08:28
  „162. theseus, egy kiegészítés, mert amit eddig közöltél, az ebben a formában dezinformáció (vajon kitől tanultad ezt a trükköt?):
  Érvénytelen lett a vasárnapi időközi országgyűlésiképviselő-választás első fordulója Püspökladányban, ahol csupán a jogosultak 21 százaléka adta le szavazatát, mondta el érdeklődésünkre Keserű László, a helyi választási iroda vezetője.”
 • 158. Lutetia 2011. október 03. 08:22
  „157. unknown, neikem is az a véleményem, hogy a Bajnai-kormány tényleg határmezsgye. Egész pontosan egy színvonal-kiugrás a mocsok és a még nagyobb mocsok között.”
 • 157. barack55 2011. október 03. 08:22
  „"Habár felül a gálya, s alul a víznek árja,
  azért a víz az úr!"”
 • 156. unknown 2011. október 03. 08:12
  „163. macs 2011.10.03. 00:58

  A Kossuth Rádió ma reggeli adásában nyilatkozott az ügyről a KSH képviselője. Megnyugtató, hogy azt mondta, hogy a hírforrás, az Origó túllihegte az egész ügyet, ugyanis ez a minden év tavaszán, majd végén tett elemzés mindig csak az addig ismert adatok alapján készített jelzés a jövő időszakra nézve és NEM BŰN, ha eltérés alakul ki. Ez esetben is csak arról és annyiról van szó, hogy a 2010-es államadósság rátája nem 80,2% volt, hanem 80,3% lett. Ezértz nem kell akkora feneket keríteni a dolognak. Azt már én teszem hozzá, hogy ezért a költségvetési beszámolóban nem kellene ezt politikai bűnnek beállítani. Van és volt már ennél nagyobb bajunk.”
 • 155. Larsson 2011. október 03. 07:57
  „165.

  Sajna nem tudsz számolni, ezért könnyen vezet az orrodnál fogva a narancsmutyi! ;)”
174 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lottó: Eltalálta? Lehet, hogy Ön már gazdag ember!

Ha csak kettese lett, akkor is 1280 forint üti a markát. Tovább olvasom