Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Fekete leányka lett Szeged bora

Szeged - A XX. Szegedi Borfesztivál versenyén a ménesi borvidékről érkezett Balla Géza száraz, vörös, 2011-es Fekete leánykáját választották meg Szeged borának.
A szegedi borfesztiválon 1997 óta rendeznek borversenyt. A kezdetekkor 30-40 bormintát értékelt a bizottság a Délmagyarország szerkesztőségében. A minták száma évről évre nőtt, idén 136 nevező közül választották ki a legjobbakat.

Fekete leányka lett Szeged bora. Fotó: Frank Yvette
Fekete leányka lett Szeged bora. Fotó: Frank Yvette

A XX. Szegedi Borfesztivál legkiválóbb pincészeteinek járó díjakat a hét elején adták át a Széchenyi téren. Szeged Város Bora mellett a rendezvényen kiosztották a legszebb fehér-, vörös- és desszertboroknak járó kitüntetéseket is, illetve megválasztották a legelegánsabb és legfiatalosabb borokat.

A díjakat a borfesztivált szervező Szegedi Városkép Kft. ügyvezetője, Licsicsányi Ilona, Dlusztus Imre borszakíró, Varga Péter, a Printker vezérigazgatója, Gyimesi László városfejlesztési és külügyi tanácsnok és Kisari István, a Duna Borrégió Szőlészek és Borászok Egyesületének titkára adta át. Idén a borfesztivál fődíját Balla Géza pincészete vehette át, akinek 2011-es évjáratú száraz, vörös sziklabora, a Fekete leányka lett Szeged Város Bora.

Balla Géza elmondta, a sziklaborok lényege, hogy a szőlőt 250-500 méterrel a tengerszint felett szüretelik, ahol gyakran csupán 25-30 centiméter vastag a termőtalaj.

Legszebbek és legjobbak

A borversenyen a legszebb fehérbor a Dénes Hegybirtok rajnai rizlingje lett. A Koch Borászat cabernet savignonja a legszebb vörös, a Royal Tokaji Borászati Zrt. ötputtonyos aszúja pedig a legszebb desszertbor díját nyerte el. A Szentpéteri Borpince Kft. rozéja a borfesztivál legelegánsabb bora díjat kapta, a legfiatalosabb bor díját a Gál Szőlőbirtok és Pincészet kékfrankos rozéja érdemelt ki. A Borigo online bormagazin különdíját a csopaki Petrányi Pincészet olaszrizlingje kapta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sörfesztivállal kezdődött a szegedi borfesztivál

A 20 esztendővel ezelőtti világra jövetelnél ott volt Dlusztus Imre – a borszakíróval a kezdeteket elevenítettük fel. Tovább olvasom