Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

A fekvőrendőröktől várják a megoldást Csongrádon

Városszerte elhelyezett fekvőrendőrökkel javítaná a csongrádi közlekedés biztonságát egy önkormányzati képviselő. Héjja Istvántól választói kérték: rakasson ilyen forgalomlassítókat a Gyöngyvirág utcába. Ő úgy véli, a Fő utca városközponti szakaszán is lehetne így lassítani az autókat.
Városszerte elhelyezett fekvőrendőrökkel javítaná a csongrádi közlekedés biztonságát egy önkormányzati képviselő. Héjja Istvántól választói kérték: rakasson ilyen forgalomlassítókat a Gyöngyvirág utcába. Ő úgy véli, a Fő utca városközponti szakaszán is lehetne így lassítani az autókat. A polgármesteri hivatal szakembere szerint nem biztos, hogy sikeres lenne ez a megoldás – egyes Fő utcaiak viszont máris üdvözlik az ötletet.

A csongrádi Gyöngyvirág utcai lakosok kérését tolmácsolta a városházán Héjja István képviselő. A családi házak tulajdonosai azt szeretnék, hogy a közlekedés biztonságának javítása érdekében az önkormányzat telepítsen fekvőrendőröket az utca buszfordulón túli szakaszára. A kezdeményezők akár azt is vállalnák, hogy hozzájárulnak a beruházás költségeihez.

– Szomszédjaim régóta szorgalmazzák, hogy legyenek az utcában fekvőrendőrök. Szerintem a Bökényben és a városközpontban is ez lenne a legelőnyösebb megoldás arra, hogy a szabályok betartására kényszerítsük a vezetőket – nyilatkozta lapunknak Héjja István. A képviselő hozzátette, ő Kiskunfélegyházáról költözött Csongrádra, és ott beváltak a számítások: a félegyházi főutcán nyugodtan el lehet engedni a gyermekek kezét, nem ütik el őket a gyorshajtók.

Az önkormányzat még nem vizsgálódott, de fog, mégpedig a rendőrség és a városgondnokság bevonásával – tudtuk meg Horti Ferenctől, aki kétli, hogy a fekvőrendőrök elég hatékonyak lehetnek. A polgármesteri hivatal műszaki irodájának munkatársa szerint több olyan település is van a megyében, ahol épp a lakosság kérésére bontották vissza a lassítókat, mert amellett, hogy nem váltották be a hozzá fűzött reményeket, a zajterhelés is megnőtt a közelükben. Az a másik probléma velük, hogy nehezítik a hóeltakarítást. Ami a költségeket illeti, Horti Ferenc szerint előre gyártott elemekből 60-100 ezer forintba kerülhet egy fekvőrendőr telepítése, a félegyházi megoldás viszont – ahol a gyalogátkelőhelyeket egy szintre emelték a járdával és térkővel rakták ki – jóval drágább, elérheti a negyedmillió forintot.

– Jó lenne, mert amit nyáron a motorosok itt művelnek, az tarthatatlan – mondta lapunknak Móczó József. A Fő utca egyik emeletes tömbházában lakó férfi elismeri, előnye és hátránya is van a fekvőrendőrök telepítésének, ugyanakkor biztos benne, hogy a tábla nem fékezi meg a száguldozókat. Ő maga még attól sem zárkózna el, ha a környékben élőknek is hozzá kellene járulniuk a költségekhez. Szerinte ha a Fő utcaiak összefognának, pár ezer forint felajánlásával megépülhetnének a lassítók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádon nyomon követnék a pályakezdőket

Munkamegbeszélésen vettek részt a minap a csongrádi kistérség vállalkozásai, civil szervezetei és… Tovább olvasom