Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

A Mars túlbecsülte az adót

Csongrád - 75 millió forintos bevételről mondhatnak le a csongrádi városházán a bokrosi Mars túlfizetései és túltervezett forgalma miatt. A multinacionális cég iparűzési adóját tekintik legfőbb pénzügyi támaszuknak az önállóságra készülő bokrosiak, Csongrád viszont sokat veszíthet, ha elesik ettől a tételtől.
Évekkel ezelőtt a bokrosi állateledelgyár, tavaly pedig a csongrádi önkormányzat becsülte túl a Mars iparűzési adóját, ezért 75 milliós tételről kénytelen lemondani a Tisza-parti település. A túlfizetésről szóló hírek akkor kerültek napvilágra, amikor a legutóbbi, Bokrosra kihelyezett képviselő-testületi ülésen az önállósodási bizottság elnöke kérdőre vonta a polgármestert, valójában mennyi pénz is lóg a levegőben. Bedő Tamás akkor adótitokra hivatkozva nem kívánt válaszolni a kérdésre, de azt sejteni lehetett, hogy jelentős összegről van szó.

– 25 milliós túlfizetésben vagyunk – nyilatkozta lapunknak Mayer Zsolt, a Mars külkapcsolatokért felelős vezetője. Elárulta, korábban másképp alakultak eredményeik, mint az előzetes kalkuláció és annak adóvonzata, s azóta maguk előtt görgetik, vissza ugyanis még nem kérték az összeget. A multinacionális cégnél egyébként negyedévente számítják ki a várható iparűzési adó mértékét, az idei termelési és eladási terveket teljesíteni tudják. A gyár jövőjével kapcsolatban Mayer Zsolt hangsúlyozta, tényleg bizonytalan a külső környezet, de mivel a Mars magáncég, az alapítók kezében van, tőzsdei spekuláció őket nem fenyegeti.

Csongrád sokat veszíthet, ha elesik a Mars adóforintjaitól. Fotó: Miskolczi Róbert
Csongrád sokat veszíthet, ha elesik a Mars adóforintjaitól.
Fotó: Miskolczi Róbert

Információink szerint a fent említett összegen túl további 50 millió forintról kénytelen lemondani Csongrád. Úgy tudjuk, a mínusz a cég forgalmának tavalyi túltervezése miatt keletkezett. A költségvetési anyagban szereplő számok szerint 2007-ben 425 millió forint iparűzésiadó-bevételt tervezett az önkormányzat, ehhez képest mindössze 376 millió teljesült.

E történet már csak azért is tanulságos, mert a Mars iparűzési adóját tekintik legfőbb pénzügyi támaszuknak az önállóságra készülő bokrosiak, Csongrád viszont sokat veszíthet, ha elesik ettől a tételtől.

Tervek és tények

A csongrádi iparűzésiadó-bevétel tervezett és valós számai között jelentős eltérések mutatkoztak az utóbbi években. 2005-ben 522 millió helyett 388 millió, 2006-ban 400 millió helyett 473 millió, tavaly pedig 425 millió helyett 376 millió forint folyt be a városházi kasszába. 2008-ra 410 milliós bevételt kalkuláltak a hivatal dolgozói, az első félévben ebből 219 millió forint teljesült.

Olvasóink írták

 • 3. Nemzet 2008. október 22. 21:34
  „Lerágott csont”
 • 2. szemlelodo 2008. október 21. 04:38
  „A cikk iránt való ekkora érdeklődési hiányra nem számítottam.
  A csongrádi embert sajnos az előrelátható gondok nem érdeklik,csak amikor már túl vagyunk rajta, bekövetkezett a baj,akkor már mindenki okos,olyan mint az egyszeri katona a harc után...”
 • 1. Kuci 2008. október 18. 07:48
  „Itt az eredmény a tutyi-mutyis kodásnak , a semmit tevésnek a rengeteg nem -nek , mert ez Csongrád címszavaknak . ( Ipari park , helló ) Rengetek kis vállalkozás van lehetettlen helyzetben a nagy beruházók illetve kereskedelmi láncok miatt . Akik csak vödörszámra hordják ki a pénzt az országból . Lehetettlen helyzetbe hozva a termelőket ( akik még vannak , nem vagy késve fizetéseikkel ) Adóbevételtől elesett önkormányzatok , persze felelősök nincsenek . De egyesek mindig azt mondják felelőségteljes politikát folytattnak , akkor lássuk egyszer ! Ne mi fizesünk s gyermekeink , mindig minden számlát ( kontrol nélkül ) Ha igaz a hír ennél a cégnél is romlott a bér fizetési morál . S merni kellene nagyobb foglalkoztatásu cégeket ide csábítani ( nem csak kereskedelmi cégeket ) , még ha ingyen adjuk az ipari parkot ( ami mellesleg méreg drága ) Nem akkarom elhinni , ne lett volna az elmúlt években komoly munka erőt foglalkoztató befektető ! Bokros levállásának is vannak okai , persze itt ebbőlsem vonják le a tanulságot . Egyezség helyet hagyják elmenni ! ( nem lett volna egyszerübb többet adni )”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírság a csongrádi csendháborítóknak

Csongrád - A zárórán túlnyúló nyárvégi bulik miatt 30 ezer forintos büntetéseket rótt ki a csongrádi polgármesteri hivatal. Tovább olvasom