Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

A Tópart utcaiak szélmalomharca

Mit vétettünk? – teszik föl a kérdést a csongrádi Tópart utca lakói abban a panaszos levélben, amit szerkesztőségünkbe is eljuttattak. Nem értik, az elmúlt tizenöt évben miért csak egy járdát kaptak a városvezetéstől, és miért nekik kell a legtöbbet fizetniük a csatornabekötésért, illetve gondozniuk az önkormányzat tulajdonában lévő vízparti részt. A polgármester azt mondja, nem lehet a mostani vezetők nyakába varrni az évtizedes elhanyagoltságot.
Czibulyáné Nagy Katalin (balról) élete végéig lakna a bányatavaknál, Ötvös Jenőné viszont elköltözne a Tópart utcából. Fotó: Bíró Dániel
Csak akkor van szilárd burkolatú úttestük a csongrádi Tópart utca lakóinak, ha megfagy a sár. Enyhébb, csapadékos időben dagonyáznak, nyáron pedig a port nyelik, amihez a szomszédos szeméttelepről kellemetlen szagok is társulnak. A bányatavak közelsége, a kertek alatt húzódó vízpart más településen biztosan vonzó lenne, Csongrádon viszont nem. Azoknak főleg nem, akik kupacokban hagyják szemetüket a nádas tövében.

A víz szennyezettségéről nincsenek konkrét adatok, a horgászok látogatják a tavakat. Egy helyi ingatlanszakértő szerint még ha a környezeti tényezők jelentős javulása érzékelhető is lenne, azaz megindulna a közeli hulladéklerakó rekultivációja, illetve a terület rendezése, és folyamatos lenne tisztántartás, azzal sem lehetne orvosolni az értékcsökkenést. A közelben lévő bérlakások fele tönkrement: lakóik lelakták vagy apránként széthordták. A környékbeliek – akik szabadulnának házuktól, és azok is, akik nem – egyaránt cserbenhagyottnak, kirekesztettnek érzik magukat.

– Én elmennék innen, de még hárommillióért sem vették meg házunkat, amit a biztosító tízmillióra értékelt – fakad ki Ötvös Jenőné, aki szerint attól, hogy járda épült az utcában, nem változott a helyzet. A Tópart utcában élő asszony keserűen meséli, hogy hiába csatlakoztak volna az egész várost érintő csatornahálózat-fejlesztéshez, a döntéshozók kizárták őket a részletfizetést élvezők köréből. Nekik most egybe kellene kifizetniük a bekötés feltételeként szabott átemelő berendezés 150 ezer forintos költségét. – A nyugdíjamból nem tudok ennyit félretenni, de ezzel nem vagyok egyedül. Mondj valamit te is – fordul szomszédjához az idős asszony.

A város szemszögéből

Bedő Tamás polgármester szerint nem lehet a jelenlegi városvezetés nyakába varrni a Tópart utca évtizedes elhanyagoltságát. Ebben a ciklusban az önkormányzat megteremtette a csatornázás lehetőségét, járdát épített, és azon van, hogy legalább zúzott kő borítást kapjon az utca, lehetőleg minél hamarabb. A polgármester hozzátette, ismerik az illegális szemétlerakók problémáját, és tesznek felszámolásuk érdekében.

– Minek panaszkodjak, mikor semmibe sem vesznek bennünket – vágja rá Lucze Ferenc, aztán annyit mégis elhadar, hogy miért is csatornázna ott, ahol a legtöbbe kerül, ráadásul úgy, hogy sem anyagi, sem környezetvédelmi szempontból nem térül meg a befektetés. Hiszen otthona továbbra is eladhatatlan marad, a városszéli területet pedig, amit a tavakon túl a szeméttelep határol, egyáltalán nem gondozza a tulajdonos önkormányzat. Ha ők nem tüsténkednek, kezelhetetlenül elszaporodnak az illegális szemétdombok.

Czibulyáné Nagy Katalin a jövőben is szívesen lakna a Tópart utcában, a legutolsó házban. Az elmúlt tizenöt évben férjével együtt próbálta rendben tartani a településrendezési tervben „kertvárosias" lakóterületként feltüntetett övezetet és annak vadregényes határát, azonban a szemetelők hanyagságát és a városvezetők közömbösségét nem bírta tovább elviselni, belefáradt a szélmalomharcba. – Mi sokáig gondoztuk Csongrád tulajdonát, most azért harcolok, hogy az önkormányzat is vegye ki végre részét a munkából, és biztosítson olyan környezetet, ahol nyugodtan lehet élni. Mert mi itt szeretnék meghalni – jelentette ki Czibulyáné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújításra szorul a csongrádi Nagyboldogasszony-templom

Az orgonán kívül szinte minden felújításra szorul a csongrádi Nagyboldogasszony-templomban. A… Tovább olvasom