Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Áruház épülhet a csongrádi játszótéren

Csongrád - Csongrád legnagyobb játszóterének hetedét áruházépítésre szánja az önkormányzat. Már jelentkezett érdeklődő a területre, most azért módosították a város rendezési tervét. Szentesen üres marad a Pini-telek, a beépítés mértékéről nem tudtak megegyezni a felek.
Csongrád szívében is építhet már új üzletet egy áruházlánc. Erre eddig nem volt példa. A Tisza-parti városba települt multik a Kiskunfélegyháza felé vezető Széchenyi út mentén nyitottak üzleteket, és most is van ott egy magánszemélyek birtokában lévő földdarab, amelyről úgy hírlett, hogy áruházépítésre adnák tovább tulajdonosaik. A képviselő-testület legutóbbi ülésén módosította a település rendezési tervét: kereskedelmi hasznosításra jelölték ki az Ifjúság tér keleti végét. Az önkormányzati tulajdonban lévő 3,6 hektáros, játszótérként nyilvántartott Ifjúság tér adott otthont az elmúlt években a város legnagyobb szabadtéri rendezvényeinek, és itt vert sátrat a vándorcirkusz, ha Csongrádra érkezett. A mostani döntés arról szól, hogy a közpark Kis Tisza utca felőli részén egy 5000 négyzetméteres telek áruba bocsátható, és ott egy legfeljebb 1500 négyzetméter alapterületű kereskedelmi létesítmény építhető 75 parkolóhellyel.

– Volt már érdeklődő, de nem született megállapodás. Most éppen azért módosítottuk a rendezési tervet, hogy ha megint ajánlatot kapnánk, érdemben tudjunk foglalkozni vele, mert a terület hasznosítása komoly bevételi forrást jelentene az önkormányzatnak – mondta lapunknak Kőrösi Tibor polgármester.

Évekkel ezelőtt Szentesen is szemet vetett a Spar a Pusztai László sporttelepre, de a városvezetés nem kívánt megválni a roppant jó adottságokkal bíró, a belvárostól csak egy karnyújtásnyira lévő területtől. Azt sem nézték sokan jó szemmel, amikor a 90-es években beengedték a zsinagóga mellé a Pennyt. Az ellen viszont nem volt kifogásuk a szentesieknek, hogy a Somogyi Béla utca sarkán, az úgynevezett Pini-telken egy üzletközpont épüljön, a beruházás mégis meghiúsult. Legutóbb, ősszel azt írtuk, hogy a CBA is bejelentkezett vevőjelöltként a területre. Szirbik Imre polgármestertől megtudtuk, az ügyletből végül semmi sem lett, mert a beépítés mértékében nem tudtak megegyezni a felek, pedig az 5000 négyzetméteres területet továbbra is hasznosítanák.

Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. agyhalott 2011. február 14. 23:30
  „# Elmondta, hogy ezt a rendezési tervet még az előző képviselő testület készítette elő

  Mikor jutunk el odáig, hogy egy fideszes azt mondja: Bocs, ezt elrontottam.
  És nem az elődökre mutogatnak, akik jelentős részben ők maguk voltak...”
 • 68. Juccus 2011. február 10. 19:08
  „Csak 1 adalék az iskolák hőmérsékletéhez: igéret volt tavaly is, viszont bizony a munkavédelmi felügyelet intézkedése kellett, hogy legyen valamilyen szinten rendes fűtés a város majdnem összes középiskolájában - egy kivétel volt, lehet tippelni melyikben volt rendes fűtés végig.”
 • 67. Norbi56 2011. február 10. 18:51
  „CSONGRÁD VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA - ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK
  4. 4929/1 helyrajzi számú ingatlan Z-1 területéb´l - akár telekmegosztással is - kereskedelmi célú hasznosíthatóság feltételeinek megteremtése

  A 123/2010. (V.28). Ökt. Sz. Képvisel_testületi határozat 7. pontja

  Hatályban lév´ településrendezési eszközök, Vizsgálatok
  Az Ifjúság utca mentén az Ifjúság téren elterül= telek zöldterület, közpark. Az ingatlan nyilvántartásban is játszótér,önkormányzati tulajdon. Egy kisebb játszótér valójában csak a zöldterület nyugati részen van. Az összterület 3,59 ha. Amódosítási igény 5000 m2 leválasztása, mely a közpark keleti részét érinti. Ezt a területrészt a 4929/2 hrsz-ú csatorna
  választja el a beépített Vt-2 övezett=l. A területen parkosított terület nincs, csak gyepfelület illetve nyáron néhányfacsemetét ültettek el. Az igényelt épület bruttó alapterülete 1500 m2. Építménymagasság 4,2 m.
  Javaslat
  A kereskedelmi ill. egyéb hasznosításhoz Településszerkezeti terv módosítás szükséges. 5000 m2 területen Vt területfelhasználás módosítás indokolt a játszótér keleti oldalán a csatorna mellett. Az igényelt paraméterek akövetkez=k: 35-40% beépítés, max. 4,5 m építménymagasság, 30% zöldfelület. Az el=zetes számítások szerint kb.1200-1500 m2-es kereskedelmi létesítmény tervezett, melyhez 1200-1500 m2 burkolt felület szükséges, ezen belül min.75 db parkoló. A HÉSZ-ben nem található olyan építési övezet, melynek a paraméterei alkalmasak lennének, így ehhez a módosításhoz is új övezeti besorolás szükséges. Az épület megjelenését úgy célszerQ szabályozni, hogy homlokzati
  megjelenésében hagyományos építésQnek látszódjon, lapostet= nem alkalmazható.
  Az új Vt-10 jelQ övezet javasolt paraméterei a következ=k:
  Beépítés módja: SZ (szabadonálló)
  Legkisebb kialakítható telek: 5000 m2
  Legnagyobb beépítettség: 40 %
  Legkisebb zöldfelület: 30 % (háromszintQ zöldfelület)
  Max. szintterületi mutató: 0,5
  Legnagyobb építménymagasság: 4,5 m
  El=kert: min. 20 m, oldalkert min. 10 m.
  A módosítás miatt hiányzó Biológiai aktivitásérték pótlására erd=terület kijelölése szükséges (ld. 4. fejezet.)

  VÁROS-TEAMPANNON KFT - 2011 JANUÁR

  HATÁROZATI JAVASLAT
  Csongrád Város Önkormányzata Képviselő-testülete az előterjesztésben bemutatott jóváhagyandó és alátámasztó munkarészeket megismerte, azokat megvitatta, és az alábbiak szerint határoz:

  1. Csongrád Város Képviselő testülete az előterjesztésben bemutatott módosításokat elfogadja, és felkéri Polgármester urat, hogy a leírtak szerint képviselje a település érdekeit az egyeztető tárgyalásokon.

  Felelős: Dr. Kőrösi Tibor polgármester, Hajdú Tamás városi főépítész
  Határidő: folyamatos

  Erről jegyzőkönyvi kivonaton értesítést kap:
  1.) a Képviselő-testület tagjai,
  2.) a Polgármesteri Hivatal Irodái,
  3.) Dr. Kőrösi Tibor polgármester
  4.) Dr. Nagy Rusztem aljegyző
  5.) Dr. Szubally Brúnó aljegyző
  6.) Hajdú Tamás városi főépítész

  Csongrád, 2011. január 27.

  Dr. Kőrösi Tibor
  polgármester”
 • 66. tromi 2011. február 10. 15:04
  „..megkövetem a Polgármester Urat, és nagyon szépen köszönjük a tájékoztatást!
  Szerintem szükség volt rá!
  (mellesleg utána néztem, a telek sorsa már az előző ciklusban alakult)”
 • 65. Medvealfi 2011. február 10. 11:27
  „Üdv. 61. Hidegen 2011.02.10. 01:08
  Ódzkodtam ezidáig párbeszéd kialakításától eme fórumon.
  Rossz sakkozó lennék, úgy látom, olyan irányú következtethető vonulatait nem vettem számba a szavaimnak, amely labirintusokba Ön betalált.
  Apáink gazdálkodásában is voltak utólag önnmaguk számára is újra átgondolásra érdemes adás-vételek nyilván, ha a szükség és a szűkség úgy hozta.
  Akkor is és ma is vannak azok a határvonalak amelyeket nem lehet, és is nem szabad átlépni, főleg amelyek a törvényesség szem előtt tartása okán be sem épülhettek a gondolataink közé.
  Azt a megjegyzésem mindenesetre fenntartom, vagy inkább újrafogalmazom: ha nem tudom olyanná megtartani az "örökséget" amelyet szívesen mutatnék bármelyik ősömnek, inkább legyen kisebb, de az olyan, amilyennek elképzelték.
  Nem hiszem, hogy összessében ezt a területet (több más önkörmányzati tulajdonú épülettel és területtel együtt) őseink a mai képére és valójára szánták.
  Mellesleg szerintem a múltban is előfordult egyszer-egyszer, hogy a "főépület" környékének kikövezését csak az alsó telek szélének eladásából lehetett kifizetni, vagy vitte volna az uzsorás az egészet.
  Természetesen a "gazda" dönt, de ha meghallgatja a tippeket és ötleteket, nagyobb esélye lesz az utódoknak is tetsző választást elfogadni.
  Üdvözlettel: Medve Alfonz”
 • 64. deszka 2011. február 10. 09:02
  „Azt hiszem egyet lehet érteni "azénéletem "utolsó mondataival.”
 • 63. Balotelli 2011. február 10. 08:11
  „Esetleg ha ezen lap oldalin Ő személy szerint megszólalna(nem az újságíró megfogalmazásával),ne adj Isten beszállna a kommentekbe(nem "lapszemle"közvetítene), akkor talán városbarátibbnak tűnne a vezetői hozzáállása a dolgokhoz és nem tűnne senkinek úgy hogy egy bábú a polgármester.
  Sajnos a tv-t nem minden csongrádinak van lehetősége megtekinteni, ellenben az online oldalakat a világ bármely pontján olvasni tudjuk.(pl.Csongrád város hivatalos honlapja-már érintettem aktualitását egy hozzászólásomban)”
 • 62. azénéletem 2011. február 10. 07:30
  „Tegnap este Polgármester Úr mindenkit megnyugtatott, hogy nem gondolják eladni a játszótér egy részét. Elmondta, hogy ezt a rendezési tervet még az előző képviselő testület készítette elő /ami nagyjából az, mint a mostani/.Ez ügyben nem kell félnie senkinek. Az iskolák fűtésével kapcsolatban utasította az iskolavezetőket, hogy a törvényben meghatározott hőmérsékletet kell tartani az intézményekben. Nem tudom hogy történhetett meg, hogy pont az ellenkezője jutott el hozzánk. Elitélte az önbíráskodást /a motorosbalesettel kapcsolatban/. Többször hangsúlyozta, hogy őszinte kommunikációt szeretne - a helyzet is megkívánja - és építő, segítő szándékú beszélgetésre nyitott - akár az utcán is. Kövezzenek meg, én hittem neki!! Emberibb volt, mint eddig bármikor.
  Szerintem többször lehetne élni a TV adta lehetőséggel és szólni a lakossághoz.”
 • 61. Hidegen 2011. február 10. 01:08
  „52. Medvealfi
  Nem is akartam hozzászólni ehhez a cikkhez, pont a Medvealfi által megfogalmazott oknál fogva. Tehát érzelmileg nagyon érint a dolog. De éppen ennek a kommentnek a vége adta azt a lökést ami mi miatt mégis úgy éreztem írnom kell. Mert a felvezetés akár jogos is lehetne kedves Medvealfi, de a következtetés amit levont belőle, az már igazán nem.
  "-Apáink földje, és az Ő gondolataik... éhenhaláskor nem a legmeghatározóbb eszme"
  Nem ugye? Nahát többek között ezért tartunk itt, és ezért van esélye annak hogy még mélyebbre is süllyedhetünk. Igenis vigyázni kellaz apáink földjére, mert ha ők is ugyanígy elherdálták volna a mi jövőnket, már nem is merülhetne fel az eladás gondolata sem. Különben is, ezt a gondolatot folytatva ez már nem is a "mi földünk", hanem a gyerekeinké, unokáinké! Hagyjuk már meg legalább az esélyét annak hogy ne úgy gondoljanak ránk hogy még azt az utólsó megmaradt kis szabad zöldterületet is eladták (elherdálták) előlük. Mert ha ez megtörténne, akkor is több mint valószínű hogy a város ezer lyukú kasszájának csak egy két lyukát tömné be, és lehetne újra keresni a kovetkező telket, vagy bármit amit ellehetne adni. Azt pedig már láthattuk több cikluson át (és országos szintenis) hogy ez a fajta foltozás hová vezetett eddig is. Tehát azért legyünk egy kicsit körültekintőbbek mikor "apáink földjéről", de különösen mikor apáink gondolatairól beszélünk kedves Medvealfonz. Gondolom ha a családi kassza otthon kimerűl, akkor sem az az első gondolata senkinek hogy az anyánkat, vagy a feleségünket kiállítsuk az 5-ös mellé, mert arra még volna "fizetőképes kereslet"...”
 • 60. Omnesboni 2011. február 10. 00:25
  „Nem eladni kell a játszóteret,ha nincs pénz forrás akkor itt egy van egy település példaként,amely a szakadékból tért vissza,és nem csak,hogy megszűnt például a bűnözés,hanem más komoly eredményeket ért el...Csongrádi városvezetés!Itt a jó példa!Lehet követni!!!!!!!!!!!!!!!!

  http://internetfigyelo.wordpress.com/2010/07/22/az-erpataki-modell-igy-is-mukodhetnek-a-dolgok/”
 • 59. Omnesboni 2011. február 10. 00:07
  „Grétari!
  Nagyon szépen összefoglaltad!”
 • 58. keletaru 2011. február 09. 17:15
  „Grétari 2011.02.09. 16:30
  Nem érdeke a nyugatnak itt újra termelő üzemek müködjenek , konkurenciát teremtsenek maguknak , mikor ezt oly hosszúúúúú munkával sikeressen le építeték . Gondoskodtak ne is legyen nekik itt erről gondjuk lásd sikeres privatizációk tönk elege , miattunk értünk !!! Lám még most is aszisztál hozzá egy -két kör akiknek semmi nem elég !!! Üdv Kuci”
 • 57. Grétari 2011. február 09. 16:30
  „Nem is kell a gyerekeknek a játszótér,minek az?Építsék be az összes játszóteret,sőt,nem kell egy talpalatnyi zöld terület sem,minek az is?Csak a multik kellenek mindenhova.Elhitetik az emberekkel,hogy kellenek,mert ez ad munkalehetőséget,de azt nem hangoztatják,hogy több embertől veszik el ez által a munkát,mint amennyinek ad a cég,és közben még tönkreteszik az országot is.Bontanám le az összeset.Vissza a gyárainkat,az mindenkinek lehetőséget ad,nem csak pár embernek.”
 • 56. Norbi56 2011. február 08. 16:27
  „53. keletaru 2011.02.08. 07:19
  "Arról már nem is beszélek mikor a település képre kell vigyázni itt lakókra vonatkozik , bádogból épített beruházásokra nem ." maximálisan egyetértek veled Kuci !!!!!!”
 • 55. Néma 2011. február 08. 10:01
  „Kedves Karmi.
  Úgy látom nem érted azt miről itt folyik a vita.Nem a polgármester alkalmasságáról,vagy alkalmatlanságáról.Olvasd el figyelmesen Norbi hozzászólását,és biztosan meg érted.A kampányolásnak még nincs itt az ideje.Mivel Ő a város első embere,és felelőse a döntéseknek ezért hozzá kell címezni a véleményeket.Ő majd szelektál,és hiszem kénytelen lesz a döntést újragondolni.HA nem ,akkor egy gyenge bizonyítványt fog kiállítani magáról.Az igazi kérdés,szabad-e a város jövőbeni fejlesztési lehetőségét feladni,egy pillanatnyi látszólagosnak tűnő bevételi lehetőségéért.NEM,NEM!!”
 • 54. deszka 2011. február 08. 08:49
  „Kedves Medvefalvi!
  Lényegében igaza van .Ezzel az egész döntéssel az a legnagyobb baj,hogy városfejlesztési koncepció nélkül nem lehet
  jó megoldást találni.”
 • 53. keletaru 2011. február 08. 07:19
  „Mint itt lakó egyszer én is szeretnék a húsos fezékból kivenni , megvenném az önkormányzat épületét amit természetesen vissza bérelhetne tőlem a település , ha már ennyire belendültek az eladásba ( mint látjuk évek óta űzik ezt nagyszerűen ZÁRT ajtók mögött ) !!! Tehát maradt a régi szlogen ELADNI ELADNI ELADNI , értünk miattunk nekünk , bizottságosdi . Arról már nem is beszélek mikor a település képre kell vigyázni itt lakókra vonatkozik , bádogból épített beruházásokra nem . Számomra ez is nevetséges hisz aki nem csak itt belül mozog láthatta más településeken VÁROSOK-ban igenis tudnak a település képéhez illű építményeket építeni ezen hálózatok !!! UI.: Tehát mennyi az önkormányzati épület ??? Üdv Kuci”
 • 52. Medvealfi 2011. február 07. 23:11
  „Üdv. Mindenkinek!
  Néhányszor már sugalltam azt, hogy időnként érdemes lenne egy-egy szűrővel végigpásztázni, hogy néhány "tettestársam" egy-egy témához valóban a saját, illetve amellyel azonosulni képes gondolatot írt-e, vagy csupán sodródott a tömegpszichózissal, és egy másik helyen ellent mond saját magának is.
  Ritkán érzem úgy, hogy érzelemből kell ide írni, részint, mert úgy gondolom, hogy álságosnak minősíti az olvasó, és akként kezeli utána minden további megnyilvánulásomat, másrészt pedig, ha ilyen módon el is jut az illetékesekhez a gondolat, addigra erejét veszti, és lepereg. Itt egyetlen módszerben hiszek: ÉRVelni és ÉRVelni meggyőződéssel.
  Engem is felháborít a 18°C-os iskola, az önkormányzati herdálás, a mínuszos kassza, viszont 2011. van, és A PÉNZ BESZÉL, abból kell a városnak pénzt csinálni, amije van (persze a fontossági sorrend megtartásával), DE A PÉNZ VÁROSÉ LEGYEN, ne a haveroké, vagy ha megvárják a csőd-őrt, akkor az ő haverjaié lesz!!!!
  -Apáink földje, és az Ő gondolataik... éhenhaláskor nem a legmeghatározóbb eszme,
  -Az agyonellenőrzött multiban csak külföldi szemét van, ...viszont az APEH-sarcos kicsiknél minden tuti...Hmm...2011. van és VERSENY...aki hamarabb bezár, az valamit nem jól csinál, akire igény van, az marad tovább.
  -Ne adjuk a multinak a haverok tulajdonába került Vasút u. végét, vagy a Széchenyi utcai lebontott placcot mert, ha becsődöl, akkor itt hagyja nekünk az üres épületet, a benzinkutat, a körforgalmat (vagy elviszi...).
  -Ne adjuk oda KÖJÁL-csalogató, rettentő-dübörgő, szabadtéri kocsmás, cirkuszos, kutya-aknásító játszótér mellőli részt. Pöfögtesse inkább végig a városon mindenki az autóját a nagy boltig, vagy a piacig, ha ott akar vásárolni, mert hogy is nézne ki, hogy ott lenne a bolt, meg a piac, ahol sokan laknak.
  Gyűjtsünk aláírást a nemes cél érdekében, (ha igazán az,) győzzük meg a gazdát, hogy jobban jár, ha a mi ötletünk mellé áll!! (Nem hiszem, hogy az üresebb kassza fele billenne a mérleg.) Dönteni pedig ugye, a gazda dönt.
  A multik ellen egy módon lehet hatásosan harcolni, aki ezt szeretné: nem veszünk tőlük semmit.
  Üdvözlettel: Medve Alfonz”
 • 51. Balotelli 2011. február 07. 22:53
  „"Csongrád város hivatalos honlapja"
  A fenti honlapon, az első oldalon,a legszembetűnőbb helyen, még ma is :A Kossuth tér rendezésének látványtervei
  Meddig kell ezt a förmedvényt még itt látni? Vagy az új városvezetés is erre büszke,igaz nem is annyira új ez a városvezetés vagy legalább is a stílusa nem új, olyan 50-60 év alatt megszokott.
  Hátha van már a beharangozott új áruháznak valami karcolata,skicce, hogy mi halandók is esetlegesen véleményt formálhassunk a témával kapcsolatban.(a Kossuth téri már a megvalósítás idején került fel)
  Vagy zárt ülés témája? Akkor meg fessék át honlapot feketére és mindenkinek világos lesz!”
 • 50. Gépész 2011. február 07. 19:21
  „44. Karmi 2011.02.07. 09:07

  Munkahely mi??? Ha Magyar termékkel lesz tele akkor igen, de nagy valószínűséggel azt nem fog látni. Márpedig ha az emberek oda kezdenek járni akkor a boltok becsukhatnak és az azokat kiszolgáló kis vállalkozások is akik mind magyarok. Következtetés: lett 100 munkahely és 150-et meg megszüntettek. És egyébként is nem kellene elcsúfítani a város egyetlen szép játszóterét.”
69 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újjáépítik belvíz rongálta házukat

Megkezdték a belvíz miatt tavaly decemberben megrongálódott házuk újjáépítését a csanyteleki Bánfiék. Tovább olvasom