Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Árvíz a Plein Airen

Idén július 16-án kezdődik Csongrádon a Plein Air nemzetközi képzőművészeti tábor, amelynek a Tisza által megrongált telep ad helyet. Az még nem dőlt el, összegyűlik-e a szükséges pénz: a fő szervező, Aranyi Sándor szokás szerint bízik a támogatók ígéretében.
Az idei, minden rekordot megdöntő tiszai árvíz a csongrádi művésztelepet sem kímélte. Az épületekbe betört a víz. A Tisza lassú apadásával hadiállapot fogadta Dudás Sándor szobrászművészt, a művésztelep vezetőjét és közvetlen munkatársait. A helyreállításhoz, amint lehetett, saját erőből fogtak hozzá, eddig pénzt csak az OTP-től kaptak: 120 ezer forintot. Dudás Sándor reménykedik, a programokat nem mondta le, az érkezőktől megértésre számít.

A homokzsákok a megtépázott művésztelepen még ma is a heteken át tartó küzdelemre emlékeztetnek. Igen komoly kár érte az öntőműhelyt, mely hetekig a Tisza zavaros vizében ázott. Ennek kijavítását megkezdték, és jó esély van arra, hogy a művészeknek nem kell nélkülözniük a bronzöntés lehetőségét.

Nemrég a németországi Darmstadtból, Szeged testvérvárosából érkezett egyetemisták és a Focolare szervezésében tizenheten segítettek a rendcsinálásban: a lakhelyül szolgáló villaépület alsó szintjén leverték a már szétázott vakolatot. A falak kiszáradására azonban még várni kell.
Az idei Plein Air, Szeged és Darmstadt testvérvárosi kapcsolatából sarjadt nemzetközi művésztábor az idén július közepén nyit.

– Remélhetően viszonylagos rend lesz addig, de akik már jártak itt, azok bizony csodálkozhatnak egy kicsit. Nekünk nagyon jól jönne, ha egyfolytában sütne a nap – mondta Dudás Sándor.

13 ország, 90 művész

A 16. alkalommal megnyíló – idén július 16-ától augusztus 5-éig tartó – Plein Air a németországi Darmstadt, Szeged és Csongrád összefogása révén jött létre. Eddig tizenhárom országból mintegy 90 művész alkotott és mutatkozott be itt. Híre nemcsak Európát járta be, eljutott Japánba, Indonéziába, Dél-Amerikába is. A rendszeres vendégek esküsznek rá, hogy kevés olyan varázslatos, alkotókat inspiráló hely van, mint a Tisza partján elnyúló gyümölcsillatú csongrádi szőlőhegy.

Aranyi Sándor festőművész, a Szegedi Tudományegyetem főiskolai karának tanszékvezető tanára, a Plein Air fő szervezője némi hezitálás után az idén is elküldte a meghívóleveleket. Szeged letette már az ígért összeget, és Csongrád polgármestere – bár nehéz anyagi helyzetben van a város – szintén állja a szavát, ebben biztos a táborszervező, aki érzelmileg máig erősen kötődik a városhoz.

Mint megtudtuk, minden bizonnyal ismét itt lesz Miguel Epes, az indián, Volker Beyer Darmstadtból. Bővül a kör, először jön görög, dán és olasz művész, várnak Kolozsvárról, Temesvárról és Franciaországból is egy-egy vendéget. A tábor idei hívószava: 1035, a rekordvízszint, ami feltehetően nyomott hagy majd a keletkező műveken is. S hogy öszejön-e a szükséges pénz? Aranyi Sándor ismét fejest ugrik a vállalkozásba és reméli, hogy senki nem hagyja cserben a Plein Airt, mely mindig a tágabb világ levegőjét, a provinciálissal vitatkozó látásmódot hozza el néhány hétre ebbe a barátságos kisvárosba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivágják vagy ne vágják a tőkét – ez itt a kérdés

Kacziba János csongrádi szőlősgazda – az 57 kérelmező egyike – fölháborodva kereste fel… Tovább olvasom