Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Az állattartók a csatornahálózatba ürítik a disznótrágyát

A szennyvíztisztító fejlesztését tervezi a csongrádi önkormányzat. A beruházásra az egyre növekvő szennyvízmennyiség és annak töménysége miatt van szükség. Utóbbi jelenséget azzal magyarázzák, hogy az ingatlantulajdonosok nemcsak az öblítő vízen spórolnak, de az állattartásból származó szennyvizek elvezetésén is. Az üzem kapacitásbővítésére egymillió eurót szeretne elnyerni a város.
Egyelőre határértéken belül képes megtisztítani a csongrádiak szennyvizét a helyi tisztítómű, de a szakemberek szerint egy éven belül a harmadik reaktorra is szükség lesz. Fotó: Bíró Dániel
Egyelőre határértéken belül képes megtisztítani a csongrádiak szennyvizét a helyi szennyvíztisztító, de a szűrés egyre csökkenő hatásfoka miatt az üzemnél technológiai fejlesztésre van szükség. A néhány éve átadott létesítmény épületét napi 3000 köbméter szennyvíz befogadására tervezték, de a tisztítóberendezés két reaktora ennek a mennyiségnek csak a kétharmadát képes megfelelően megszűrni. Nyáron – vélhetően az augusztustól bevezetett kötelező szennyvízszállítási díj miatt – több száz csongrádi háztulajdonos csatlakozott a csatornahálózathoz, ezzel megnőtt a rendszerbe bekerült szennyvíz mennyisége. Ez nem okozott volna gondot, csakhogy a mennyiséggel együtt a szennyvíz töménysége is változott. Utóbbi jelenséget azzal magyarázzák a szakemberek, hogy a lakosság körében nem csupán a vécét öblítő vízen spórolnak, hanem az állattartásból származó szennyvizek elhelyezésén is. Illegálisan főképp disznótrágya kerül a hálózatba.

– A problémát csak azzal tudjuk orvosolni, hogy újabb reaktorral bővítjük a tisztítóüzemet. Akkor akár napi 3000 köbméternél többet is meg tud szűrni a rendszer – mondta lapunknak Balogh Pál. A helyi Víz és Kommunális Kft. ügyvezetője szerint nem várható újabb bekötési roham, a háztartások 75–80 százaléka már rácsatlakozott a hálózatra. Feltehetően a nyugdíjas kisfogyasztók nem éltek a lehetőséggel.

Köbméterenként 600 forint

A csongrádi közműszolgáltató nemcsak a belterületen, hanem a külterületen élők szennyvízelhelyezését is segíteni kívánja, ezért jelentősen csökkentette a rájuk vonatkozó tarifákat. Az új díjszabás szerint köbméterenként 600 forintért szállítja el a szennyvizet a város környéki tanyákról, gazdaságoktól.

A kapacitásnövelést a városban induló, illetve befejezéséhez közeledő beruházások miatt is indokoltnak tartja a közműszolgáltató vezetője. Példaként említette az átadásra váró kisréti fogyatékosotthont, illetve az előkészítés alatt álló bökényi Egészségváros projektet, amelyek vízhasználata jelentős lesz. A harmadik reaktor beüzemelésével az állattartásból származó szennyvizek eddig nem megoldott elvezetése is rendeződne, hiszen lehetővé válna a tároló aknákban összegyűjtött trágya elszállítása és kezelése.

A fejlesztést úgynevezett Interreg pályázati forrásból oldaná meg a
város. Az elnyerhető egymillió eurós összeg tíz százalékát kell felmutatni önerőként, illetve egy külföldi partnert, amelynek hasonló célja van a jövőben. A csongrádi elképzelések szerint egy romániai, Temes vagy Arad megyei település lenne az, amellyel együttműködnének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád állja az emlékműköltséget

Az Egészségváros megálmodói mellett egy másik, szintén a terepülés termálvízkincsére építő… Tovább olvasom