Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Az idén költözik a csongrádi bíróság

Megkezdődött a csongrádi bíróság új épületének átalakítása, a munkát egy szegedi cég nyerte el. A megkötött szerződés szerint augusztus végére újjáépül az ingatlan, ahol legutóbb belgyógyászati osztály működött.
A volt belgyógyászati épületet a nyár végére felújítják. Fotó: Bálint Gyula György
A csongrádi Szentháromság téri, azelőtt a belgyógyászati osztálynak otthont adó épületet a bíróság és ügyészség tavaly januárban vette birtokba. Egy teljesen lecsupaszított ingatlan maradt ott, és várt egy évet a megújulásra, ami most, az elmúlt hetekben megkezdődött – tájékoztatta lapunkat Geréby Zsuzsanna, a Csongrádi Városi Bíróság elnöke.

Az elmúlt tizenkét hónapban semmi látványos nem történt az épületben, de rengeteg munkával járt a fölújítás-átalakítás előkészítése, tudtuk meg. Először azt rögzítették, milyen elvárásoknak kell megfelelnie a múlt században bíróságnak tervezett, ám közben jól lelakott építmény. Ezt követte a részletes tervezés, a szegedi székhelyű KÉSZ Kft. közbeszerzési eljáráson nyerte el ezt a feladatot. Az épület értékeit megőrzik, nem cserélik ki az ablakokat, ajtókat, a padozatot sem.

A tervet a múlt év augusztusában a csongrádi építési hatóság jóváhagyta. Rövid idő alatt elkészülhetett a részletes kiviteli terv, amely még arra is kiterjed, hogy a 900 négyzetméter hasznos alapterületű ingatlan egyes szobáiban hol lesznek az íróasztalok. Hat pályázó közül a szegedi székhelyű Ferroép Rt. nyerte el a kivitelezés jogát. Az előkészülethez nyomban hozzálátott a cég, az udvart már elválasztották a szomszédos egészségügyi épülettől, az épületet éjjel-nappal őrzik. Az átalakítással augusztus 31-éig végeznek, ezt vállalták a szerződésben. A bíróság elnöke az átköltözés pontos idejét nem tudta megjelölni, de legkésőbb az év végére az önkormányzatnak átadják azt az épületet, amelyben most dolgoznak.

Némi aggodalomra adott okot, hogy a 178,5 millió forintba kerülő munkára talán nem lesz fedezet. Ez azonban nem érinti a csongrádi beruházást, mivel már tavaly a bíróság számlájára került 120 millió forint, s ha ehhez hozzáadják a kezelői joggal rendelkező ügyészség 25 százalékos hozzájárulását, akkor világos: pénzügyi akadály nem merülhet fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Album készül Piroska János képeiből

Piroska János festői munkásságát bemutató albumot jelentet meg a család támogatásával az egykori… Tovább olvasom