Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Bokros jövőjéről tanácskozik a képviselő-testület

Bokros - Pénteken Bokroson ülésezik a csongrádi képviselő-testület: a tanácskozás egyik fő napirendje az önállósodásra készülő városrész fejlesztési elképzeléseiről szóló előterjesztés lesz.
Ilyen átfogó anyag 10 éve nem készült Bokrosról. Gyovai Gáspár alpolgármester szerint nem a leválási kezdeményezés miatt, hanem a bokrosiak kérésére tárgyalnak a városrész jövőjéről.

A bokrosi városrész jövője, fejlesztési elképzelések – ez a címe annak az előterjesztésnek, amelyről pénteken a legérintettebbek körében, Bokroson tanácskozik a csongrádi képviselő-testület. Ilyen átfogó anyag 1998 óta nem készült a Tisza-parti településen, korábban 1992-ben került napirendre hasonló léptékű program. A mostani anyag témafelelőse Gyovai Gáspár alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője, előterjesztője pedig Bedő Tamás polgármester. Határozati javaslatukban úgy fogalmaznak, hogy az önkormányzat – a saját lehetőségein belül – a többi városrészhez hasonlóan teljesítette feladatait Bokroson, a korábban elhatározott fejlesztések pedig többségében megvalósultak, illetve folyamatban vannak. A jövőt illetően leszögezik, továbbra is élni kívánnak a fejlesztéseket elősegítő pályázati lehetőségekkel, ezért a városrészre vonatkozó igényeket szerepeltetni kell a 2009-es költségvetési koncepcióban, a januártól kínálkozó lehetőségekről pedig már a jövő év első ülésén döntenének.

A csongrádi városvezetés szerint nincs mit számon kérni a bokrosiaknak. A csapadékvíz-elvezetés megoldásához is elkészültek a tervek. A szerző felvétele
A csongrádi városvezetés szerint nincs mit számon kérni a bokrosiaknak. A csapadékvíz-elvezetés megoldásához is elkészültek a tervek. A szerző felvétele

Noha ezek szerint nincs mit számon kérni a bokrosiaknak, az előterjesztésben jó néhány olyan ötlet felvillan, amiknek megindult az előkészítése, illetve igény merült föl rá korábban, mégsem tárgyaltak róla a döntéshozók az elmúlt években. Ilyen például a városrészt átszelő 4502-es út felújítása és átépítése, amivel lerövidülne a Csongrád–Kecskemét út. Erről a programról 2000-ben készült megvalósíthatósági tanulmány, amit most aktualizálnának. Szintén elfeledett ügy a bokrosi elkerülő út befejezése. Akad példa érdekes felajánlásra is: igény szerint az idősek nappali ellátását szintén fejlesztenék Bokroson, de pár mondattal korábban az is olvasható az anyagban, hogy bár ismerik, nem kértek ilyen szolgáltatást a helybeli nyugdíjasok.

Ami a konkrétumokat illeti, már jövőre új homlokzatot kapna az orvosi rendelő, a védőnői körzetet átszerveznék, hogy jobb állami finanszírozásban részesüljön. Iskolabusz segít majd a bejáró diákokon. Felújításra vár a polgármesteri hivatal fiókirodájának kerítése. Ehhez – mint ahogy a Bacsa és Fehér kereszt-dűlő aszfaltozásához, az iskolaépület rekonstrukciójához és az óvoda akadálymentesítéséhez is – elkészültek a tervek. A városrész csapadékvíz elvezetési hálózatának engedélyes terve szintén rendelkezésre áll.

Gyovai az infrastruktúrát fejlesztené

Tavasszal, egy lakossági fórumon merült föl, hogy jó lenne tüzetesen megvizsgálni Bokros jelenlegi helyzetét, fejlesztési lehetőségeit. Ennek a kérésnek tettünk eleget, amikor elkészítettük ezt a dokumentumot. Az önállósodási kezdeményezés az összegzéssel nincs összefüggésben, pusztán a korrekt tájékoztatást szolgálja – hangsúlyozta lapunknak Gyovai Gáspár. Hozzátette, arra törekedtek, hogy mindenki átfogó képet kaphasson arról, milyen célok és lehetőségek vannak a különböző területeken. A csongrádi alpolgármester szerint elsősorban infrastruktúra-fejlesztésre lenne szükség Bokroson, így a csapadékvíz-elvezetés és a dűlőutak aszfaltozása élvezhetne elsőbbséget, ha sikerül mielőbb pályázati forrást nyerni e feladatokra. De hosszú távon kibontakozhat az említett Csongrád–Kecskemét közlekedési program, és a vízlépcsőügy is hozhat újabb fejleményeket.

Olvasóink írták

  • 3. nép 2008. szeptember 30. 21:15
    „rendceröszedülö”
  • 2. Savio 2008. szeptember 29. 22:01
    „Azt mondja meg nekem vki miért kell dülöutak leaszfaltozni? A falu sem néz úgy ki, mint egy EU falu, akkor minek a dülö utakat aszfaltozni.”
  • 1. t e 2008. szeptember 24. 11:33
    „Miért nincs hozzászólás,BOKROSIAK?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

750 millióból újul meg a Szentes és Csongrád közötti híd

Csongrád, Szentes - Két téli hónap kivételével a rekonstrukció ideje alatt félpályás útlezárásra… Tovább olvasom