Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Bombabiztos alapra építkezik a csanyteleki házaspár

Csanytelek - Önerőből építik újjá a belvíz miatt összedőlt házukat a csanyteleki Szent László utcában az év eleje óta irodakonténerben élő Gyöngyi Istvánék.
Nyolc ház vált lakhatatlanná, több pedig össze is dőlt Csanyteleken az év elején a belvíz miatt. Eddig csupán egy ház újjáépítéséhez kezdtek hozzá a Szent László utcában. Itt rongálódott meg a legtöbb épület. Gyöngyi István (65) és felesége fogott neki a nagy munkának. A nyugdíjas házaspár az év eleje óta kényszerűségből abban az összkomfortos irodakonténerben él, amelyet a helyi önkormányzat biztosított számukra.

– A házunk romjai közül a bútorok egy részét, az ágyat és a tévét szerencsére idejében ki tudtuk menteni, de hiába kötötték át szinte azonnal a villanyt, mégis úgy érezzük, mintha koporsóban élnénk – mondta a családfő. Gyöngyiék kaptak valamennyi építőanyagot, s nemrégiben önerőből kezdtek el építkezni.

A belvízkárosult férfi és felesége nemrégiben önerőből fogott neki az építkezésnek. A szerző felvétele
A belvízkárosult férfi és felesége nemrégiben önerőből fogott neki az építkezésnek.
A szerző felvétele

– 2000 téglát pakoltunk a 15 éve rokkantnyugdíjas feleségemmel a minap – mondta Gyöngyi István. Hozzátette: 90–110 centiméter mély alapokra építkeznek, s házuk most beljebb kerül az utca frontjától, nehogy ismét elvigye a víz.

– Ez most bombabiztos alap lesz, olyan, aminek semmi sem árthat – kopogtatta meg a lapáttal a téglákat. – Nem járhatunk úgy, mint az év elején. Igaz, a régi vályogházunk közelében lévő réten mindig is megállt az esővíz és a hólé, de az év elején annyi volt a csapadék, hogy még a kövesúton is átfolyt. A másik oldalon lévő házak azért maradtak meg, mert építésük előtt feltöltötték a területet – mutatta.

Gyöngyiéknek a korábbinál kisebb, csak 76 négyzetméteres lesz a házuk, amelybe viszont már fürdőszobát is kialakítanak. Úgy tervezik, hogy legkésőbb ősszel már be is költözhetnek.

Olvasóink írták

  • 1. fedora 2011. július 06. 11:46
    „Csanytelek hajrá lehet segíteni ez egy össze tartó közösség!!!!!üdv.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszakadt az ég Csongrádon

Szombaton többször is óriási felhőszakadás sújtotta Csongrádot. A hirtelen lezúduló nagy vízmennyiséget a csatornák nem tudták elvezetni. Tovább olvasom