Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Csák László, a csongrádi hangász

Csongrád művészeti, és zenei életének egyik emblematikus személyisége Csák László. Hanglemez gyűjteményéből a napokban nyílt kiállítás.
Csák László 1953-ban született a Tisza-parti kisvárosban, ahol 7 évet kivéve - mely időt Budapesten töltött-, jelenleg is él. Szakmáját tekintve dekoratőr, de mint ahogy egy barátja már régen elnevezte „hangász".

- Még a háború előtt volt az országban néhány helyen, így Csongrádon is Hangász egylet, vagy egyesület, amiről az egyik barátom elnevezett engem is „hangász"-nak, mivel több hangszeren játszottam már akkor is. A 80’-as években az Alföld Néptánc Együttes tehetség kutatóján elért siker indított el igazán a zenélés irányába. Akkoriban még leginkább népzenével foglalkoztam, játszottam több féle furulyán, nagybőgőn, és klarinéton is. Nem sokkal később beiratkoztam a csongrádi zene iskolába, ahol a barokk és reneszánsz zene cizellált ritmusvilága is megfogott. Az évek során jártunk zenei fesztiválokra, koncertekre itthon, és nagyon sokszor külföldön is, ahonnan szinte mindig új hangszerrel, és lemezekkel tértem haza. Sokszor adtuk-vettük, cseréltük a zeneszerszámokat, és a bakelit lemezeket, így bővítve mindkét gyűjteményem - mesélte Csák László, akinek A lemez lejárt?" címmel nyílt kiállítása a napokban a csongrádi Tari László Múzeum főépületében.

Csák László, a csongrádi hangász - GALÉRIA

A lemez lejárt?

A kiállításon 150 darab lemezt, lemezborítót lehet megtekinteni a zenei sokszínűség jegyében. A tárlaton különválogatva lehet emlékezni az egyes stílusok vitrinjei előtt, melyek a 40’-es évektől a 80’-as évek végéig ölelik fel a magyar és külföldi zenei világ remekeit, politikai, prózai és mese lemezekkel tarkítva. A kiállító teremben megtekinthetőek még működő gramofonok is, - amik közül az egyik meg is szólalt a kiállítás megnyitóján -, és egyéb lemezjátszók több korszakból, bemutatva a technika fejlődését is. A kiállítás megtekinthető a múzeum fő épületében (Csongrád, Iskola u. 2.), 2013. január 26-ig.

 
- A hanglemezek, és a zene iránti szeretetem gyermekkoromból ered. A 60’-as évek közepén vették meg a szüleim az első lemezjátszót, mely a jelenlegi kiállítás egyik nagyon fontos darabja. Vettek hozzá a 40-50’-es évek zenéjét tartalmazó lemezt, amin foxtrott volt, és amit naponta hallgattunk. Az osztályban először nekem volt lemezjátszóm, de mivel egyedül nem tudtam volna lemezt venni, ezért azt találtuk ki, hogy összedobjuk az árát, és közösen vesszük meg. Így is lett, és nálunk hallgattuk az Illés, és Omega bakeliteket. Így kezdődött el a hanglemezgyűjtési szenvedélyem - magyarázta.

Az újabb lökést a Budapesten töltött néhány év adta, a Központi Antikváriumban külföldi lemezeket is lehetett vásárolni. Ott vette az első jazz-, és jazz rock lemezeit. - Újabb hangszereket szereztem be, és tanultam meg játszani rajtuk. Az első lemezemet 30 forintért vásároltam, amikor 20 fillér volt egy frutti és szálanként lehetett venni a cigarettát a trafikban. A legutóbbit pedig a múlt héten vettem Szegeden hatezerért, ami egy 1971-es felvételű lemez a Traffic együttestől - mondta csillogó szemmel a „Hangász".

Csák László, a csongrádi hangász - GALÉRIA

Budapest után újra Csongrádra jött. A gimnáziummal szemközti épület pincéjében volt egy jazz klub, Stéhlik Gyusza vezetésével, ahová előszeretettel jártak zenét hallgatni és koncertekre. - Külön érdekesség, hogy abban a klubban játszott Csongrádon először a Trio Stendhal együttes. Utána megnyílt az Ifjúsági Ház, és egy ideig párhuzamosan ment a kettő. Jártunk jazztáborokba és koncertekre is, és a gyűjteményem egyre csak gyarapodott, én pedig zenéltem több bandában is. Jelenleg is 5-6 zenekar tagja vagyok, melyek különféle zenei stílust képviselnek.

László lemezgyűjteménye közel 800 darabból áll, ebből körülbelül 400 darab jazz lemez, a többi népzenei, rock, de vannak szép számmal klasszikus-, és világzenei albumok is. A gyűjteményben fellelhetők igazi ritkaságok is.

Csák László, a csongrádi hangász - GALÉRIA

- A lemezeimet leginkább hétvégén szeretem hallgatni. Vezeték nélküli fejhallgatóval a kertben dolgozgatva is tudom hallgatni a zenéimet. Számomra a hanglemezek borítói műtárgyak, melyeket neves grafikusok készítettek.

- A mostani kiállítás ötlete 2 évvel ezelőtt merült fel bennem, amikor is felvetettem ezt Ujszászi Róbert barátomnak, a Tari László Múzeum muzeológusának, aki azt mondta, hogy szól, majd ha eljön az ideje. Ez az idő most jött el - mondta mosolyogva Csák László.

Olvasóink írták

  • 1. hlajos58 2012. október 20. 14:15
    „Íme egy értékes Csongrádi ember!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végső búcsú Aradi Miklóstól - olvasói levél

89 éves korában távozott közülünk Aradi Miklós tanár úr, a csongrádi Batsányi János Gimnázium nyugalmazott pedagógusa. Tovább olvasom