Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Csongrád csárdát nyitna lengyel testvérvárosában

Csongrád - A magyar gasztronómiát népszerűsítő csárdát építene lengyelországi testvérvárosában Csongrád. A belchatowi beruházásból 25 millió forintot az önkormányzatok fedeznének, az étterembelsőt pedig a csongrádi üzemeltető alakítaná ki.
Épphogy eladta utolsó éttermét a csongrádi önkormányzat, új vendéglő építésébe fogna, méghozzá Lengyelországban. A szándék megerősítéséről pénteken tárgyal a képviselő-testület. Az ötlet a testvérváros, Belchatow vezetőinek fejéből pattant ki egy tavalyi látogatás során. A 75 ezres település döntéshozói felvetették: egy csárda megnyitásával közvetlenül lehetne népszerűsíteni a magyar gasztronómiát, így a csongrádi borokat is. A vizit során a két város delegációja ki is nézett egy főtéri ingatlant a lengyel városban, de azóta kiderült, nem megfelelő az állapota, le kell bontani. Ennek költségét Belchatow magára vállalta. Ezután merült föl, hogy a telekre új épületet kellene felhúzni a vendéglőnek.

Az elképzelés szerint 25 millió forintot kellene fordítani a csárda szerkezetkész kialakítására. – Ha a testület támogatja az ügyet, testvérvárosunkkal együtt szeretnénk véghez vinni a beruházást, ami hosszabb távon lehetőséget teremtene a gazdasági kapcsolatok élénkítésére – mondta lapunknak Bedő Tamás polgármester. Bár konkrét szándéknyilatkozat még nem áll rendelkezésükre, az eddigi tárgyalásaik alapján Belchatow város nem zárkózik el attól, hogy az építésben is részt vállaljon. Hozzátette, közös tulajdonú vendéglátóegység jönne létre, amit 15 évre bérbe adnának, egyúttal kikötnék, hogy kizárólag magyar étterem működhet benne. Bedő szerint ezzel a fejlesztéssel Csongrád vagyona gyarapodna, gazdaságának piaca pedig bővülne.

A csongrádi Enzo-Gasztro Bt. egy hete szándéknyilatkozatban közölte, vállalja a partnerséget, működtetné a belchatowi csárdát. Az előterjesztés szerint az étterembelső kialakításának és felszerelésének költségét is vállalná a társaság, amely e hónap elején vásárolta meg az önkormányzattól – nettó 21 millió forintért – a Kertvendéglőt. Ugyanez a vállalkozás működteti a Körös-toroki kőcsárdát.

– Eltöltöttünk Belchatowban egy hosszú hétvégét, és azt tapasztalatuk, hogy a lengyelek szeretnek étterembe járni, van fizetőképes kereslet – mondta Varga Zoltán ügyvezető. Ha pénteken többségi támogatást kap a javaslat, a következő tárgyalásra a június végi Belchatowi Napok alkalmával kerülhet sor.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. hank 2010. május 30. 09:43
  „Kedves Triniti!

  Lásd az előző levelemet, a gimnázium igazgatóval kapcsolatban. Jobban képben voltam, mint bárki is, hiszen olyan nevet is mondtam, akit többen támogattak volna polgármesterként. Persze utána is jártam a dolognak, de nem osztom meg ezt a "cenzúrázott féligazságot"...
  Azért a pletykák eljutnak hozzám. Meg olyan konkrét dolgok is, melyet itt szintén nem teszek közzé.
  Hidd el! JObban képben vagyok bizonyos dolgokban, mint bárki itt a fórumon!

  Az idézett részt ironikusan írtam, hogy elég kevés infó jön át a médián. Sajnos nincs Csongrád rádió már, legalább is olyan formában, ahogy az megszokott volt..

  De lassan ezen túl lehetne lépni.

  El tudom képzelni milyen átlagfizetések vannak, hiszen csak az utóbbi pár évben költöztem el innen.

  Nem kell a magasból leszólni ide. Te is épp annyit tudsz, mint bárki más. Max. más szemszögből nézed a dolgokat és máshogyan kommentezed.

  Hank”
 • 39. triniti 2010. május 30. 05:47
  „Kedves Hank!

  "Tényleg nem vagyok képben, mert hétvégente hazajárva, a delmagyar.hu híreit olvasgatva, és újabban a csongradtv.hu oldalán a műsorokat nézegetve sajnos nem tudok elég infót meg Csongrádról."

  Ez így igaz!Mégis veszed a bátorságot, és véleményeddel alakítod Csongrád jövőjét, úgy hogy magad is elismered, hogy nyúlfarknyira sem vagy vele tisztában, hogy mi a helyzet...

  Talán akkor tudnád, mi az átlag fizetés, és mi a valódi gond, nem pedig szerkesztett, cenzúrázott fél igazságot látnál a homályban.”
 • 38. faQtya 2010. május 30. 01:27
  „Nem akarok vitázni Orbán úrral, természetesen elismerem, hogy jobban belelát a dolgokba, mint én, egy egyszerű kétkezi munkás, aki igen messziről szemléli a városvezetés eseményeit. Csupán ezt a mondatomat értette félre, szerintem:
  "Azt nem létrehozni, építeni, stb kellett volna, csak fenntartani.
  Tudom, az a "csak" sem olyan kis feladat"
  A 25. hozzászólás első mondatával viszont teljesen "azonosulni" tudok:
  "Ha azt gondolja egy önkormányzat, hogy bárhol csárdát kell nyitnia nyilvánvaló szereptévesztésben van."
  Épeszű városban (tehát nem Csongrádon) talán nem is került volna a testület elé...
  Gondolom, vannak külön emberek, akik ezeknek a beadványoknak az előkészítésével foglalkoznak. Az ilyen "komoly" témák veszik el az energiát sok-sok munkahelyteremtő képviselői beadványtól. :)
  Gondolom, meg is tárgyalták pénteken ezt a fontos témát. remélem, az újság beszámol a fejleményekről.
  (Már indulnék Belchatowba magyar gulyást enni)”
 • 37. hank 2010. május 29. 12:59
  „Balotelli: nem is Neked szólt az egész, hanem Bambuskának, aki igen magasról szólt le hozzánk, hogy mennyire nem tudunk olvasni és mennyire diletáns hozzászólásokat írunk. (Lásd 24-es.)

  Pedig úgy tűnik, hogy ő nem tud olvasni...”
 • 36. Balotelli 2010. május 29. 10:25
  „32-nek
  Természetesen tudom, hogy neked szólt a faQtya hozzászólása,de mondom hátha kiugrik a fakutya a bokorból.”
 • 35. Balotelli 2010. május 29. 10:13
  „33-nak:
  Igen,vállalom, én fogalmaztam rosszul.Nem a gimnázium igazgatóját kellet volna írnom, hanem mint írják mások, a csongrádi középiskolák igazgatóját,mert hogy ilyen is van! Az igazgatók igazgatója.
  Ebben az esetben így módosul a 10-s hozzászólás: a 7-s hozzászólás apropóján:Úgy hallik a CSOK igazgatója is indul a polgármester választáson, ősszel. Ezek után ......
  CSOK mindenkinek!”
 • 34. hank 2010. május 29. 00:30
  „Bocs. Helyesbítek.
  Csongrádrádiónk megszokott műsorrenddel nincs.
  Tudom, hogy van műsor Csongrádról, és nagyobb a sugárzási terület, de a 14-18 és 22-6 műsorsávok eltűntek. Helyette van egy kisebb.

  Hank”
 • 33. hank 2010. május 29. 00:28
  „Ezt láttam leírva:
  "10. hozzászólás Balotelli 2010.05.26. 21:31
  a 7-s hozzászólás apropóján: Úgy hallik a gimnázium igazgatója is indul a polgármester választáson ősszel. Ezek után ......"
  Még egyszer kiemelve a lényeget: "gimnázium"

  Majd ezt reagáltam rá:
  "Balotelli: konkrétan kire gondolsz, mint a gimi igazgatója? Kis Attila? Esetleg valamelyik régebbi igazgató (Fábián György)? Vagy nem is a gimi igazgatója, hanem az általános iskoláké (Cseri Gábor)? Mert ezt is hallottam már.
  Kicsit bővebben?"

  Majd erre reagált Bambuska:
  "De hogy csongrádiak ne tudják hogy a csongrádi középiskolák igazgatója(CSOK) Dr. Körösi Tibor "

  Nos kedves Bambuska!
  Ha figyelmesen elolvasod amit írtam, akkor láthatot, hogy valaki a gimnázium igazgatóját emlegette.
  Csongrádon van 3 középiskola: Batsányi János GIMNÁZIUM és Szakközépiskola, továbbá a Sághy Mihály Szakképz? Iskola, Középiskola és Kollégium valamint a Bársony István Mezőgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium.
  Ebből 1 db gimnázium, a másik kettő szakközép. Tényleg nem vagyok képben, mert hétvégente hazajárva, a delmagyar.hu híreit olvasgatva, és újabban a csongradtv.hu oldalán a műsorokat nézegetve sajnos nem tudok elég infót meg Csongrádról. Sajnos Csongrádrádiónk már nincs.

  Tehát nem tévedtem abban, hogy a _gimnázium_ igazgatóit soroltam fel, hiszen ezt említették és csodálkoztam is rajta. (Tudom, hogy ez a titulus tagintézmény-vezető egészen pontosan megfogalmazva, azonban a CSOK-nak van igazgatója és a gimnáziumnak tagintézmény vezetője.)

  Hank”
 • 32. Norbi56 2010. május 28. 22:04
  „Nekem szól nem Orbáb Viktornak. kedves Balotelli !
  Én figyelmesen olvastam faQtya, ha jól emlékszem kb. 50-60 millió forintba került volna a felújítása úgy, hogy megfeleljen minden előírásnak, amit az Örökségvédelmi Hivatal előírt...nincs az a forgalom, és bérleti díj amivel belátható idpőn belül megtérült volna. S hát a pénz ! honnan ? De magánbefektető sem volt aki ennyi pénz áldozott volna, s sajnos azt hiszen nem is lesz....egyébként sem szerencsés , nem összehasonlítható dolgokra hivatkozni....és ha itt nem működhetett akkor vajon Lengyelországban működne?
  Egyébként van egy lengyel barátom Olsztyinban ( Észak-Lengyelország) (Itt végzett Magyarországon az Idegenforgalmi Főiskolán) és még a 90´-es években végiszámoltuk, és sajnos nem sikerült olyan gazdasági elemzést készíteni ami azt mutatta volna , hogy érdemes megcsinálni. Szóval a saját pénzünket és hitelt nem tettünk bele. Éppen ezért állítom nagy biztonsággal, hogy nem is szabad foglakozni az önkormányzatnak a kérdéssel. Plána az önkormányzat jelenlegi helyzetében!”
 • 31. Balotelli 2010. május 28. 21:48
  „Most Viktornak mi köze az egészhez faQtya?”
 • 30. faQtya 2010. május 28. 20:40
  „Orbán úr olvashatna egy kicsit figyelmesebben.”
 • 29. Norbi56 2010. május 28. 16:54
  „Azt az önkormányzat nem építette hanem megörökölte, nem tartotta fennt mer Zentai Tamás bérelte az ö9nkormányzattól, és a Örökségvédelmi hatóság olyan felújitást írt elő miután megroggyant, hogy az soha nem térülne meg a bérleti díjból.A többi az stimmel...(Moszkvában volgát osztogatnak) ismeritek ugye...”
 • 28. keletaru 2010. május 28. 15:48
  „Sosem volt még 3 oldal helyi témában !! Üdv Kuci”
 • 27. faQtya 2010. május 28. 14:18
  „Biztos bennem van a "hiba", de mintha lett volna az önkormányzatnak egy csárdája
  (talán már nem is nagyon emélkszik rá sok ember, pedig nem olyan rég volt), a néhai Kemence Csárda.
  Azt nem létrehozni, építeni, stb kellett volna, csak fenntartani.
  Tudom, az a "csak" sem olyan kis feladat, de inkább hagyták, hogy az enyészeté legyen, mert a testület egyszerűen nem tudott vele mit kezdeni jódolgában.”
 • 26. bambuska 2010. május 28. 10:22
  „Örülök Norbi 56 hogy leírtad az alábbiakat, hátha felébrednek a csongrádiak, ha olvasnak egyáltalán. Éppen ideje lenne, hogy a város vezetését a "Poggármesterúr!" szerű képviselők helyett értelmes emberek vegyék át, ha vállakoznak rá! Vállakozzanak!”
 • 25. Norbi56 2010. május 28. 10:01
  „Sanka:
  Ha azt gondolja egy önkormányzat, hogy bárhol csárdát kell nyitnia nyilvánvaló szereptévesztésben van.
  Az önkormányzat alapvető feladat, hogy ellássa a törvényekben írt és az önként vállat feladatait. Kötelező feladatai: a helyi közigazgatás megszervezése, település üzeneltetési, intézményfenntartás, és fejlesztés.
  Önként bármit vállahat, de helytelen, ha vállkozások hasznaiból akarja ellátni a feladatait, hiszen a vállakozások kockázattal járnak, nem csak nyereség, hanem veszteség is keletkezhet. Az ugye még sem várható el, hogy a közösség pénzéből finaszírozzanak egy magán vállakozás veszteségét. Éppen elég az, hogy bizonyos közszolgáltatások útán nem szedi be a ténylegesen felmerülő költségek alapján elvárható díjat, és/vagy nem kér hozzájárulást, vagy az olyan minimális, hogy azt a közösség pénzéből kell kifizetni , kiegészítenie, finaszírozni.
  Az önkormányzatoknak az a feladatuk, hasonlóan az államhoz, hogy olyan gazdasági környezetet, inrastruktúrát teremtsenek amelyben a vállakozások képesek hatékonyan és gazdaságosan működni. Éppen azt igyekeztem leírni, hogy nagyon kevés olyan gazdasági helyzet van - és a mai egyáltalán nem az - amikor az önkormányzat a telephelyétől 1000 km-re próbálhat meg vállakozói, ingatlanbefektetlési tevékenységet kifejteni
  . S ha figyelmesen olvastad azt is leírtam, hoyg jelenleg Csongrád városának nem hogy szabad forrásai nincsenek, hanem olyan szinten adósodott el ami a működését veszélyezteti. A működésében közel 500 millió Ft hiányt halmozott fel és hónapról hónapr görgeti maga előttg az adósságait , a béreket rendszeresen hitelből tudja kifizetni, a fejlesztésekhez szükséges hitel felhasználásban is közel jár az egymilliárdhoz, úgy hogy szerencsétlenségére svájci franban bocsátott ki kötvény ami most ugye nem a legjobb konstrukció. Nem csak alakosság van bajban a CHF és az Euró hitelek miatt, hanem az önkormányzatok is. Sajnos Csongrád önkormányzata is. Tehát maga a kérdés felvetése is hiba, hibás éppen ezért vitát nyitni róla vagy az önkoprmányzat szintjén tárgyalni is hiba- felelőtlenség- .Ajánlom figyelmedbe Csongrád város honlapját, ott a költségvetés helyzete figyelemmel kisérhető külön táblázaban mutatják be a hitelállomámny alakulását.
  Az eladósodottság szintjét !”
 • 24. bambuska 2010. május 28. 08:56
  „Végigolvasva a kommenteket két-három épkézláb bejegyzésen kívül annyi diletáns hozzászolás van, hogy az már siralmas.Ilyen szimten nem is nagyon érdemes hozzászolni, pláne meg vitatkozni. De hogy csongrádiak ne tudják hogy a csongrádi középiskolák igazgatója(CSOK) Dr. Körösi Tibor és őt indítaná a FIDESZ Bedővel szemben az is mínősiti a várost és persze a hozzászólókat. Talán csak a Norbi56 két kommentje értékelhető és a Balotelli logikai kommentje, s persze Borcs25 kommentje amit sok helyen írhatott volna még.A többiek nyílván nem is Csongrádon élnek csak írják a hülyeségeket. Politikaiéag és szakmailag és az önkormányzati gazdálkodást illetően is totális tájékozatlanság...nem csoda, hogy úgy áll Csongrád, ahogy áll....illetve úgy épül le ahogy.....”
 • 23. Sanka 2010. május 28. 08:33
  „norbi56: Nem mondtam, hogy életképes, ezer probléma lehet egy ilyen hosszútávú befektetéssel. Ezt kell mérlegelnie a szakértőknek!

  hank: A lényeg nem az adófizetés vagy a reklám, hanem az üzlet. Pl.: az üzlethelyiséget bérbe adja a város, és így megtérül a beruházása. A beruházásra fordított összeg feletti rész pedig a haszon, amit járdára lehet fordítani. Ez a legegyszerűbb modell. Persze nem mondom, hogy reális egy hasonló méretű városban egy speciális éttermet nyitni, de az üzlet szerintem mindig az ötlettel kezdődik, amit jól meg kell vizsgálni.

  Lapszemle: Cseri Gábort tényleg nem rossz választás.”
 • 22. Gabor715 2010. május 28. 07:30
  „Csak egy ötlet: ebből a pénzből a Csongrád Rádiót is támogathatták volna.”
 • 21. lapszemle 2010. május 28. 05:55
  „20-hoz a felsoroltak között tényleg van alkalmas személy is pld. CSERI GÁBOR.
  Nagy tudású,széles látókörrel rendelkezik, szervező készsége nem ismer határokat,fáradhatatlan.Empatikus készsége kiváló. Az elmúlt években nem sározódott be. Megértéssel van a kis emberek iránt. Folyamatosan agyal a város kilábalásáról.A közügyek iránt maximálisan elkötelezett.”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év végén nyit a Tesco áruháza Csongrádon

Megkezdődött a Tesco Áruház építése Csongrádon, amely 100 embert foglalkoztat majd az év végétől. Tovább olvasom