Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Csongrád: jobboldali nem

Csongrád - Nemet mondott a jobboldali többség Csongrád 2008-as költségvetési koncepciójára a képviselő-testület tegnapi ülésén. A vita során kiderült, hogy bár fontos lenne költségalapú díjazást bevezetni a helyi szolgáltatásoknál, a döntéshozók szembemehetnek saját szakmai véleményükkel.
Napirend előtt Gyovai Gáspár és Murányi László is szót kért a vasúti szárnyvonal ügyében. Utóbbi úgy vélte, a szaktárca visszakozása ellenére bizonytalan a helyzet, s korántsem biztos a csongrádi vasút jövője. Bedő Tamás erre azt felelte, hogy nem hadakozni, hanem tárgyalni kell ebben a kérdésben, egyúttal leszögezte: nem lesznek leszoktató párhuzamos buszjáratok, a vasúti teherszállítás fejlesztésére pedig lesz lehetőség.

A város 2008-as költségvetési koncepciójának megvitatásánál a bizottsági vélemények már előre jelezték, hogy a jobboldali többség elégedetlen az előterjesztéssel. Tarr Ágnes pénzügyi bizottsági elnök kiemelte, miközben Csongrád lélekszáma és a helyi gazdaság teljesítménye is csökken, túlzó méretű intézményi hálózatot működtet az önkormányzat. Kritikával illette az anyag előkészítőit is, és komolytalannak nevezte a tervezetet. A polgármester emlékeztetett, hogy az országos büdzsé elfogadása előtt kell koncepciót alkotni, amiatt nincsenek pontos számok a dokumentumban. Pap Gabriella is úgy vélte, kidolgozatlan a javaslat, számos korábban lebegtetett átszervezést meg sem említenek benne. A kritikát elfogadva Havasi Jánosné azt indítványozta, hogy az elkövetkező években még a koncepció elkészítése előtt a képviselők is részletezzék felvetéseiket. Fábián György azt a kettősséget tette szóvá, hogy miközben a pénzügyi bizottság költségalapú díjszabást vezetne be a helyi szolgáltatásoknál, a döntéshozatalnál ez a szempont nemigen szokott érvényesülni. Tarr Ágnes erre elismerte, alakulhat úgy, hogy másképp szavaz, mint ahogy pénzügyi szakemberként tenné. Bár gondolkozási időt kért a jobboldal, végül nem fogadta el a koncepciót.

A településrendezési terv módosítása kapcsán Murányi László kitartott amellett, hogy legalább a várost övező holtágak hasznosítására teremtsék meg a megfelelő jogszabályi hátteret. Ezt a többség és a terv készítői is elfogadták, viszont a zártkertek beépíthetősége kapcsán parttalan vita alakult ki a képviselők és a tervezők között. A polémia végül azzal zárult, hogy felkérték a szakértőket, készítsenek újabb tanulmányt e témában. A helyi kulturális intézmények munkájáról készült tájékoztató megtárgyalásakor kiderült, a művelődési központ idén nem rendez szilveszteri bált, a tavaly ugyanis nem sikerült jól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombaton ünnepli születésnapját a baksi Fülöp Jánosné

Baks - Baks legidősebb lakója, Fülöp Jánosné holnap ünnepli századik születésnapját. A település vezetői, iskolásai és családtagjai is köszöntik majd Erzsike nénit. Tovább olvasom