Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Csongrádon ingyen lehet parkolni

Csongrádon még nincs fizetőparkoló-hely, és várhatóan egy ideig nem is lesz, a készülő rendelet azonban előírja, hogy az új épületekhez mennyi parkolót kell kialakítani a telken belül. A város szabályozni fogja a hirdetőtáblák elhelyezését, s a kerékpárok tárolására is megoldást keresnek.
A legutóbbi képviselő-testületi ülésen a helyi képviselők jó szívvel fogadták el a polgármester indítványát, hogy mielőbb szabályozni kell a helyi építési szabályzattal (HÉSZ) és a szabályozási tervvel (SZT) összhangban a helyi értékek védelmét, a parkolást, a közterületi hirdetőberendezések elhelyezését, a közterület-használatot és az állattartást. A város főépítésze, Seres Balázs szerint éppen időszerű a helyi épített örökség védelme. A belváros védett épületein kívül jó néhány olyan polgári ház van a városban, melyet érdemes lenne eredeti formájában felújítani.

A készülő rendelet szabályozza majd, hogy amennyiben az építési hatóság előírása szerint történik a felújítás, renoválás, ezt valahogy támogatja is a város. Ehhez persze az önkormányzatnak alapot kell létrehoznia, a tulajdonosok pályázattal juthatnak hozzá majd a kölcsönhöz vagy a vissza nem térítendő támogatáshoz. Kezdetben öt-, később akár tízmillióval is lehetne egy-egy értékes ingatlan felújítását támogatni.

A város főépítésze arra a kérdésre, hogy az új helyére készülő bíróságnak lesz-e elég parkolója, azt válaszolta: lehet, hogy mindenkinek nem jut hely az épület előtt, de ötszáz méteren belül – például a mozi előtt – lehet találni parkolót.

A készülő helyi parkolási rendelet nem tesz javaslatot arra, hogy a közterületi parkolásért díjat szedjenek. Ám egyes épületeknél saját telken kell a parkolókat megépíteni, például egy hatvan négyzetméteres vendéglő esetében 12 parkolót. Ha erre képtelen, akkor a jogszabály által előírt mennyiségű parkolóhely, kerékpártároló közterületen készül el, de a költségeket az ingatlan tulajdonosa állja. Azt, hogy ez majd mennyibe kerül, még nem tudni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megduplázták a városkapu árát

A forgalmi érték duplájára emelte a Csongrád déli városkapujánál üresen álló telek kikiáltási árát a… Tovább olvasom