Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Csongrádot is elérte az építőiparra jellemző körbetartozás

Másfél havi fizetésével tartozik tíz csongrádi munkavállalójának a Paxton Kft., amely alvállalkozóként dolgozik a kisréti fogyatékosotthon építésén. A budapesti cég az ágazatra jellemző körbetartozással magyarázza a késedelmet: a fővállalkozó Délépítő Rt.-től például hetvenmillió forintot vár.
A csongrádi fogyatékosotthon építése jelentős lemaradásban van. Fotó: Tésik Attila
Az építők már több hónapos lemaradásban vannak, de a helyszínen kapott ígéret szerint biztos kész lesz időben az épület. Utoljára január 20-án dolgozott a csongrádi fogyatékosotthon építkezésén az a tíz helyi és környékbeli munkavállaló, akinek másfél havi bérével tartozik a fővárosi Paxton Kft. Akkor a decemberi munkájukért járó fizetésük felét megkapták, azóta azonban hiába várják az elmaradt, több mint százezer forintos keresetüket.

A pénzükre váró munkások egyike, Palatinus József lapunknak elmondta, elkeseredettségüket fokozza, hogy amíg papírjaikat sem kapják meg, máshol sem tudnak elhelyezkedni, sok család a tartalékait éli föl, és a kifizetetlen számlák náluk is gyarapodnak. Az építkezésen tapasztaltakkal kapcsolatban hozzátette: szerintük jelentős késésben van a beruházás, ami nem csak az időjárási körülményekkel, hanem anyag- és eszközhiánnyal is magyarázható.

Előfordult, hogy egy doboz szög beszerzése is gondot okozott, ezért azt az utasítást kapták, zsaluzzanak szög nélkül. Volt példa arra is, hogy 11-kor hazamentek, mert a szemétszedésen és a raklappakoláson kívül nem tudtak mást csinálni, ugyanis mind az alapanyagok, mind a szerszámok hiányoztak.

200 millióval kevesebbet tudtak kifizetni

A beruházó megyei önkormányzatnál is tudnak a három hónaposra becsült lemaradásról. A projekt illetékese, Nagypál Miklós érdeklődésünkre elmondta, az eredeti ütemtervhez képest 200 millió forinttal kevesebb pénzt tudtak kifizetni a fővállalkozónak a teljesített munkák után, de még így is behozható a késedelem. A körbetartozással kapcsolatban megjegyezte, egy generálszerződést kötöttek, minek okán az építtetőnek nem kell tudni arról, hogyan alakulnak kifizetések, hiszen nincs rálátása a tranzakciókra.

– Joggal türelmetlenkednek – fogalmazott lapunknak a Paxton Kft. helyi építésvezetője, majd a cég ügyvezetőjéhez irányított. Kerek István érdeklődésünkre elmondta, az ágazatot sújtó körbetartozások miatt 200 millió forintos kintlévősége keletkezett a társaságnak, ezért nem tudják kifizetni csongrádi munkásaikat. A szorult helyzetről kifejtette, tizenkét éves szakmai múlt van mögöttük, de az elmúlt egy évben, mióta állami vagy önkormányzati beruházásokban vállalnak szerepet, a hatvan- és kilencvennapos fizetési határidők, illetve azok be nem tartása fizetőképességükre is rányomta bélyegét. A Csongrádon vállalt munkájuk után hetvenmillió forintot várnak a fővállalkozó Délépítő Rt.-től. Kerek István hozzátette: a Délépítő vezetőjével jövő hét elejére beszéltek meg találkozót a Kisrétbe, ahol megnézik az elvégzett munkát, s ezt követően kerülhet sor a jelentős összeg, majd a fizetések átutalására.

A szegedi építőipari társaságnál a vezérigazgató távollétében nem kívántak nyilatkozni a témával kapcsolatban, de a csongrádi építkezésen kapott ígéret szerint a határidőre biztosan elkészül a fogyatékosotthon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Licsicsányiék Szegedre akarnak költözni

Csanytelekről Szegedre költözne a Licsicsányi család, mert a sérült ikrek gyógykezelése miatt szinte… Tovább olvasom