Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Darwin-nap Csongrádon

Csongrád - Bari Ferenc szerint lassan formálódik át szülővárosa, Csongrád, holott a település szellemi tartalékai adottak ahhoz, hogy a helyi gazdaság megerősödjön. Erről és a darwinizmus aktualitásáról tegnap beszélt csongrádi középiskolásoknak a Darwin-napon.
– Észre kell venni a részleteket! A mindennapokban ugyan elsiklunk felettük, de valójában éppen az aprólékos megismerésre tart igényt korunk. Darwin a pintyeket figyelte, ti nézzétek a verebeket! – utalt a hallgatóság érdeklődési körére Bari Ferenc, aki tegnap a csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Szakközépiskola tanulóinak tartott előadást a Darwin-nap alkalmából. A szegedi egyetem élettani intézetének professzora hozzátette, az élővilágban nincsenek legyőzött akadályok, és ezt az ember sem felejtheti el, hiszen minden élőlény – a vírusoktól a főemlősökig – a túlélésre játszik. A természet szüntelenül változik, idomul, az alkalmazkodás foka pedig meghatározza az egyed és az utódok jövőjét.

Bari Ferenc szerint Csongrád gazdasága a helyi kulturális életből és igényekből meríthetne erőt. A szerző felvétele

Mindezt átfordítva a közösség szintjére, rákérdeztünk, megfelel-e ezen kívánalmaknak Csongrád? Hogyan látja egy elszármazott, de sűrűn hazajáró csongrádi a település fejlődését? Bari Ferenc szerint lassan formálódik át szülővárosa, kevésbé képes alkalmazkodni a kihívásokhoz, holott a település szellemi tartalékai adottak ahhoz, hogy a helyi gazdaság megerősödjön. Nagy értéknek tartja, hogy a művelődésre mindig fokozott volt az igény Csongrádon, de az is kétségtelen, hogy ez a tudatosság egyelőre nem tudott komoly termelőerővé válni. Ugyanakkor szerinte érzékelhető, mennyi hasznos kezdeményezés van a városban. Ide sorolta a képzőművészetet és azt is, hogy a helyi középiskolák mindig is ügyeltek arra, hogy legyen átjárás az egyetemi és a középfokú oktatás között, találkozzanak a gyerekek egy másik gondolati síkkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba borult a Nissan Csongrád mellett

Csongrád - Súlyos baleset történt szombaton este fél nyolckor Csongrád és Kiskunfélegyháza között, a… Tovább olvasom