Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Duzzasztógát lett a tanyabejáróból

Csongrád - A kerékpárút-építők előbb összevágták, majd előzékenyen leaszfaltozták egy csongrádi tanya bejáróját – azóta ott megáll, tóvá gyűlik az esővíz. A bicikliút már megrepedt, de ott húzódik az országút is. A Magyar Közút szerint ez hiába állami terület, a tanya gazdájának kell átereszt készíttetnie.
Forgó Józsefék tanyája Csongrád és Felgyő között található, a Szegedi út mellett. Évszázada épült, és azóta ugyanott járnak be a tulajdonosok: a bejáró az országút melletti árkot hidalja át, dudacső is van benne. Ez a közútcsatlakozás először akkor volt útban, amikor a gázt vezették erre. A kivitelezők lebontották, majd helyreállították. 9 évvel ezelőtt ez megismétlődött, akkor a nyomott rendszerű, Felgyőről Csongrádra vezető szennyvízcsövet húzták be itt, a gáz mellé, a bontást helyreállítás követte. Legutóbb 2009-ben a bicikliút-építők jártak erre: az aszfaltcsík alá vastag agyagalapot húztak, a nehéz gépek ezt a bejárót is használták. Ilyenkor általában az fordul elő, hogy a kivitelező nyakára kell járni, hogy helyreállítsa a korábbi állapotot – itt azonban ilyen probléma nem volt. – Még mondták is, nézzem meg, milyen szépen helyreállítják a bejárót, le is aszfaltozzák, bár ezt mi nem kértük – mondja Forgó József.

A kanális most visszahúzódott, de nagyobb esők idején elönti a bicikliutat is. A szerző felvétele
A kanális most visszahúzódott, de nagyobb esők idején elönti a bicikliutat is. A szerző felvétele

Valószínűleg ez előtt vagy ekkor törhetett el a bejáró alatti átereszcső, mert a következő belvíz idején itt tó keletkezett. Ez nagy esők után időről időre előfordul. Idén másfél méternél is mélyebb vizet mértek itt, ellepte a bicikliutat, a széle meg is repedt. Az országút peremétől negyven centire húzódott a tó széle – belül, a tanya felé pedig egészen a kutyaólig. Az árok az apadás után is komplett vizes élőhely marad, sás nő, békák kuruttyolnak benne.

Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

– A csongrádi önkormányzat próbált segíteni, összehozta az érdekelteket – mondja Murányi László települési képviselő, aki Forgóék ügyében rendszeresen interpellál. Akkor is ő szólt, amikor pár éve a gázcső megrepedt a földben, és a tó bugyborékolt. – Jellemző, hogy amikor idén április 24-én megint szemlét tartottunk, hiába jött el minden érintett, mert nem hozott senki helyszínrajzot, amelyen a közművek látszanának. Pedig ez a helyzet nemcsak a tanyaiaknak kellemetlen, mert a víz szemlátomást átáztatta a közút alapját is, bár nem vagyok szakember, szerintem bármikor megsüllyedhet.

A képviselő kérte a Magyar Közutat, hogy ha már állami terület ez a hely, tegyen rendet állami cég létére: húzasson be a bejáró alá egy 300-as csövet. Ez azonban nem megy ilyen egyszerűen. A Magyar Közút nem fenntartója a gázvezetéknek, sem a szennyvízrendszernek, sem a bicikliútnak. Így az állami utak fenntartására kapott pénzből nem költhet el itt egy fillért sem – írta a képviselőnek és Forgóéknak a cég. Tessék a gázvezeték vagy a bicikliút üzemeltetőjét keresni, tőlük kell jogorvoslatot kérni! Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút szóvivője lapunk kérdésére azt válaszolta, a bejárót mindenütt a megközelített ingatlan gazdájának kell rendben tartania, és ezt ők már többször is jelezték.

Forgóék annyit azért elértek, hogy kiderült: az aszfaltos csatlakozás nem szerepel a bicikliút engedélyes tervében, tehát szabálytalanul épült, fennmaradási engedélyt kell kérniük rá. Azt pedig úgy kapnak, ha átfolyik alatta a víz.

Olvasóink írták

 • 7. balihoho 2013. június 14. 06:24
  „Erről a felsorolt munkáról, Mekk Elek, és a magyar bürokrácia rendszer jut eszembe.”
 • 6. natessek 2013. június 13. 20:34
  „A képviselő oda is a kampány-Trabival érkezett? Nem bírja a Merci a tanyát?”
 • 5. booo 2013. június 13. 17:15
  „Az még lemaradt, hogy MÁR MOST érdemes lenne az épülő kerékpárútnál FIGYELNI hogy minden úgy van-e ahogy kell, minőségileg és mennyiségileg!
  Amikor megcsinálták az agyag alapot, többen jeleztük hogy nem folyik le a víz olvadás után. Több helyen keresztbe átvágták és lecsövezték. Azt csodálom csak hogy a sorrend volt egy kicsit érdekes, egyszerűbb lett volna a csőre pakolni a cuccot és nem átvágni, újradöngölni. Felszínre hozták a közmű aknát ami szemmel láthatóan jóval magasabbra sikeredett mint az út, sebaj, már azt is megoldották mert nem kell kerülgetni a betontömböt.
  Marad itt is a kérdés, hogy vajon a csapadékvíz elvezetés elégséges lesz-e? Elnézést kérek, nem vagyok szakmabeli, csak sűrűn arra járok (és még nagyon sokan) csodálkozunk az egyes folyamatokon. Jó, laikusok vagyunk, nem értünk hozzá!”
 • 4. booo 2013. június 13. 17:08
  „Ha van dudacső, az nem törik el teljesen átalig, inkább betemetődött és nem folyik át a viz. Ha már svarcba megcsinálták az aszfaltozást, a tulaj is panaszkodik a helyzetre, ásó, lapát és egy 150-es KPE müanyag cső kell szerezni.
  A dudát kiássa és ha törött, keresztülnyomja rajta a műanyag csövet, ami sosem fog eltörni.
  Ha a város támogatja a projektet 1-2 közmunkást is adhatna a virágágyás kapirgálás helyett, de leginkább az ott lakónak kellene tennie valamit, őt zavarja.”
 • 3. rózsakert 2013. június 13. 12:49
  „kuruczia a szakértelem csúcsa....persze megértem, az összes jó szaki már itt dolgozik és nem az óhazában.”
 • 2. _csutak_ 2013. június 13. 10:35
  „Eklatáns példája annak, hogy sokan csak beosztást látnak el, státust töltenek be, de a szaktudás és a felelősségérzet ismeretlen előttük:(”
 • 1. jq 2013. június 13. 08:56
  „A bicikliút kivitelezőjének kell lennie egy keretének az utólag kiderülő károk helyrehozatalára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézműves csokoládékat készít a tanárnő

Domokos Katalin magyar-angol szakos középiskolai tanárként dolgozik a Batsányiban, szabadidejében pedig kézműves csokoládékat készít. Tovább olvasom