Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Fodor Gábor jelenlétében adták át a csongrádi partfalat

Felgyorsítjuk a Vásárhelyi-tervet – ígérte tegnap a felújított csongrádi gát ünnepélyes műszaki átadásán Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A tárcavezetőnek tetszett a tégláról betonburkolatúra cserélt új partfal, ami 803 millió forintból épült meg.
Felgyorsítjuk a Vásárhelyi-tervet – ígérte tegnap a felújított csongrádi gát ünnepélyes műszaki átadásán Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A tárcavezetőnek tetszett a tégláról betonburkolatúra cserélt új partfal, ami 803 millió forintból épült meg. Jövőre folytatódik a gátrekonstrukció.

Már „csak" egy 720 méteres gátszakasz újraburkolása van hátra, és teljes egészében befejeződik a 2003-ban megkezdett csongrádi gátrekonstrukció. A most elkészült, 1945 méter hosszú új partfal építése az eredeti tervek szerint tavaly májusra fejeződött volna be, de közbejött a rekordárvíz, ami a kivitelezési menetrendet is magával sodorta. A 803 milliós állami forrásból elkészült beruházás során közel háromezer köbméter régi téglát bontottak el, és több mint hatezer köbméter betont, gerendát és vízzáró burkolatot épített be a Szeviép. E projekttel egy időben zajlott a gátkoronára tervezett kerékpárút építése is, amely összességében – a fahídtól a közúti hídig – 320 millió forintba került. Dobi László, az Atikövizig igazgatója kiemelte, még jól is jött, hogy a munkák párhuzamosan folytak, így ugyanis költséghatékonyabban tudták elvégezni a feladatot.

Jól néz ki az új partfal, tetszetős külseje van – állapította meg Fodor Gábor szakminiszter. A környezetvédelmi tárca vezetője hozzátette, a legjobb az lenne, ha ilyen létesítmények mögül karba tett kézzel nézhetnénk a mindenkori tiszai árvizeket. A miniszter elismerte, az utóbbi időben lelassult a Vásárhelyi-terv megvalósítása, éppen ezért a friss koalíciós megállapodásban rögzítették a felek, hogy gyorsítani kell a programon.

– Optimálisabb esetben – ha KEOP-os pályázatunk nyer – jövőre folytatódhat a gátrekonstrukció, a hiányzó szakasz újjáépítése mintegy 400 millió forintba kerülne – nyilatkozta lapunknak Bedő Tamás. A csongrádi polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a töltéskorszerűsítés mellett a helyi kerékpárút-hálózat bővítése sem ért véget. Reményeik szerint az évtized végére Bokrostól Szentesig, illetve Csanytelekig nyúlik majd a gátkoronán épített bicikliút.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád perre megy az utak miatt

Pénze után fut a csongrádi önkormányzat: mintegy 17 millió forintot hajtana be a város a… Tovább olvasom