Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Ha én rózsa volnék - kiállítás népi viseletekből

Forgó Edit viseletkészítő és az Alföld Néptáncegyüttes művészeti vezetőjének munkáiból nyílt kiállítás Ha én rózsa volnék címmel a Csongrádi Galériában.
Forgó Edit gyermekként Kókai Lajosné keze alatt kezdett népi táncolni az egykori Domokos Rókus Általános Iskolában. – Akkoriban ő volt a vezető egyénisége a városi táncéletnek. Később Góg Jancsi toborzott táncosokat az Alföldbe, ahová bekerültem én is, ekkor kezdődött el az igazi táncos pályafutásom – kezdte történetét Forgó Edit.

Ha én rózsa volnék - kiállítás népi viseletekből - GALÉRIA

Harmadikos gimnazistaként diákmunkásként dolgozhatott az Alföldnél, ahol belevontak a ruhavarrásba is. Először kis munkákkal kis sikerei voltak. Nem vették fel a tanárképző főiskolára, de az élete sorsszerűen a néptánc világában teljesedett ki. Tömörkényre került, ahol meghatározó élményekkel gazdagodott. Az igazi falusias hangulatot ott tapasztalta meg és szívta magába, melyből azóta is sokszor merít. Az ottani Botorka néptánc egyesületben sokszor a szülőkkel együtt, lepedőkből varrták a gyerekek fellépő ruháit. ’88-ban Góg János elment az Alföld éléről és néhány más vezető után Edit lett a Néptáncegyüttes főállású vezetője.

– Mivel az Alföld mindig is kis költségvetéssel gazdálkodhatott, magunk készítettük a fellépő ruháinkat. ’94-ben találtunk rá a népi játék, női ruha-, és viseletkészítő iskolára, ahol oktatói végzettséget szereztem és kitanultam a viseletkészítés fortélyait. Kovács Lászlóné vezetése alatt volt lehetőségem szabadon alkotni, ami egészen idáig megadatott – mondta Edit.

 
Ha én rózsa volnék - kiállítás népi viseletekből - GALÉRIA

Az együttes ruháit nem előzetes tervek alapján varrja, minden munkáját saját gyermekének tekinti, mert személyre szabottan készíti őket, úgy, hogy a ruhába belevarrja a viselője személyiségét is. – Nem tudok arc és barátság nélkül varrni. Szükségem van a viselőjének a szeretetére, és hogy én is szeressem őt, ahhoz, hogy alkotni tudjak neki. Gyakran mondják, hogy „Edó! Ismersz engem, tudod, milyen vagyok, készíts nekem valamit!" , és én egy szempillantás alatt tudom, milyen lesz az ő leendő ruhája. Egyébként, ha ismerősök ránéznek egy általam készített ruhára, felismerik a ruha tulajdonosát azonnal, annyira egyediek – meséli a művészeti vezető.

Ez a második kiállítása Csongrádon. Az első 2007-ben még egyszerűbb volt lényegesen, mint ez a mostani, ahol már látszik, hogy a kiállító egy érett nő, aki nem rohan, meggondol dolgokat. A kiállítás letisztult formában tárja a látogatók elé az egyes tájegységek népviseleteit, egy-egy szobában bemutatott életképek által. A kiállítás június 7-ig megtekinthető a Csongrád Galériában minden hétköznap 10-12, és 14- 17 óráig.

Olvasóink írták

 • 2. nie 2013. május 31. 06:35
  „Gratulálok Editnek! Gyönyörűek a ruhák! Köszönöm az élményt.”
 • 1. fenyő 2013. május 28. 06:54
  „A népművészet a felgyülemlett, jelenlevő múlt,
  hatékony emlék, amely irányítja a jövőt.

  Kedves Edit !
  József Attila szép gondolatával kívánok további eredményes és hatékony népnevelő munkát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hősök előtt tisztelegtek Csongrádon

A Hősök Napján Csongrádon mindkét világháborús szobornál elhelyezték a kegyelet, és tisztelet koszorúit. Tovább olvasom