Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Hét évvel a cián után

A csongrádi horgászok átlagosan 38,8 kilogramm halat fogtak tavaly – az országos átlag húsz kiló alatt van. Saját vizeikből hatvanmázsányit emeltek ki, az élő Tiszából negyven mázsát. Hét évvel a ciánszennyezés után ez komoly eredmény, kezd magára találni a folyó, a városba a holtágak kedvéért Belgiumból is jönnek vendégek. Az egyesület két vendégházat épített, és most újabb pályázatokon szeretne indulni.
Az egyesület általános helyzete folyamatosan javul, állapították meg a legutóbbi közgyűlésen, ehhez persze a horgászszerencse mellett a tudatos szervező- és fejlesztőtevékenység is hozzájárult. Néhány beszédes adat: a múlt évben az egy horgászra jutó átlagos halfogás 38,8 kiló. Az országos 20 alatt van. Saját vizeikből hatvan mázsa, a Tiszából negyven mázsa származott. Az összes fogás mennyisége több mint 160 mázsa.

Mint Gyapjas Mihály, a csongrádi egyesület elnöke elmondta, azt is tudni kell, hogy mintegy hárommillió forintot költöttek haltelepítésre. A halak a csongrádi horgászvizekben jól érzik magukat, pontyból van legtöbb, de kis szerencsével csuka és süllő is horogra akad. A Tiszába kezd visszatérni a romániai ciánmérgezés előtti halélet, mind több a harcsa, és nem ritka ma már a ponty, a süllő, a csuka és persze megint sok a keszeg. Üröm az örömben, hogy a folyón változatlanul és háborítatlanul folyik a „rablóhalászat".

Az eddigi enyhe tél a halaknak és a horgászoknak is jó, már januárban százan kértek engedélyt, és nem kell a jégen léket vágni, hogy a halak kellő mennyiségű oxigénhez jussanak.

A festői Holt-Tisza partja közelében, a Györgyvíznél lévő horgásztanya létrehozásához 2005-ben kezdtek hozzá, és tavaly a második házat is átadták. A horgászok társadalmi munkában készítették a betonalapot. A faházak összkomfortosak, és 14-en férnek el benne, a tágas udvaron – sátrakban vagy lakókocsikban – esetleg még ötvenen. Belátható időn belül egy kisebb horgászkemping jöhet itt létre.

A horgászok elnöke váltig hangoztatja, hogy nem csak ebben a városban, hanem a térségben is minden természeti feltétel adott a horgász- és vadászturizmus megteremtéséhez. Megérett a helyzet arra, hogy a borturizmus, a gyógyturizmus és a horgászturizmust egymást erősítse, a közös programok révén. Az önkormányzattal karöltve a lehetséges uniós pályázatokon részt akarnak venni, az egyesületnek a vagyona a fedezet arra, hogy az önrészt állni tudják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Somogyi Árpád az MSZP-t is gyógyítja

Az elmúlt négy évben Csongrád egyik alpolgármestere volt Somogyi Árpád piroskavárosi háziorvos. A… Tovább olvasom