Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Irodaház lehet a bírósági épületből

Irodaház lehet a jövőben a csongrádi bíróság és ügyészség épülete, miután a két igazságügyi szerv a Szentháromság térre költözik. A városvezetők egyetértenek abban, hogy a helyi rendőrkapitányság egykori, Justh Gyula utcai székhelyét eladhatná az önkormányzat, a jövő őszre kiürülő Síp utcai iskola hasznosítása viszont vita tárgyát képezheti még.
Elképzelhető, hogy irodaházként működik tovább az év végére megüresedő bírósági épület Fotó: Bíró Dániel
Augusztus végére fejeződik be a csongrádi bíróság és ügyészség régi-új Szentháromság téri épületének renoválása, az év végéig pedig sor kerülhet a jelenleg használt önkormányzati ingatlan kiürítésére és átadására. A funkció nélkül maradt Justh Gyula utcai épület hasznosításával kapcsolatban korábban felvetődött, hogy szociális otthonként működhetne, de ezt végül – leginkább az átalakítás várható költségei miatt – elvetették a városatyák.

Ormos Gábor, a városgazdasági bizottság elnöke szerint két megoldás mutatkozik az ingatlan felhasználására: az egyik az eladás lenne, amelynek bevételéből biztosítani lehetne a négyöles útra tervezett ötven férőhelyes szociális otthon építéséhez szükséges önkormányzati önerőt. A másik lehetőség szerint a rendőrség korábbi székhelyén működő párt-, falugazdász- és egyéb irodák az utca túloldalára, a bíróság jelenlegi épületébe költöznek. Így az egykori rendőrségi ingatlant adnák el.

Az utóbbi elképzelést vallja magáénak Bedő Tamás is, aki szerint most helyszűke van a városi irodaházban, de a polgármesteri hivatalban is,
Üresen kongó házak a Fő utcán

Nem tudni, meddig éktelenkedik még gazdátlanul a csongrádi Fő utca két, korábban frekventált épülete. A bútorgyár szocreál irodaházának helyiségeit hónapok óta hirdeti a tulajdonos Roba-Tisza Kft., de bérlőre utaló jelet egyelőre nem látni. A gőzfürdőnek épült, de az utóbbi évtizedben középiskolai kollégiumként szolgáló, ma már üresen álló ingatlant táncházzá akarja alakítani az önkormányzat, de a 80 milliós beruházásra egyelőre nincs fedezet, a felújítás lehetőségét megteremtő pályázatokat pedig leghamarabb 2008-ban írnak ki.  
ezért ajánlatos lenne a Justh Gyula utcában működő politikai és szakmai szervezetek mellett a városházán székelő polgárőrséget, a hegyközségi, a kistérségi és a hulladékgazdálkodási rendszert felügyelő irodát is átköltöztetni a bírák és ügyészek jelenlegi helyére.

A polgármester javaslata alapján a földszintre kerülnének a független szervezetek, míg a pártok és a civilek az emeleten kapnának irodákat.

Nincs ilyen egyetértés a Síp utcai iskola ügyében, ami 2007 őszétől nem lesz az integrált iskolarendszer része: tagintézményként nem működik tovább. Az ellenzéki sorokban ülő Ormos úgy látja, gyerekcipőben van még a bezárásra váró iskola sorsát meghatározó döntés, de ha valóban sikerülne jelentős fejlesztéseket véghezvinni az épülettel szemközti városi gyógyfürdőben, leginkább a strandot kiszolgáló szállodaként tudná elképzelni az ingatlan jövőjét. Ezzel szemben Bedő Tamás azt hangsúlyozza, hogy a város legkorszerűbb iskolai épületéről van szó, ezért szerinte – az új igényekhez igazodva – továbbra is oktatási funkcióval kellene ellátni, amihez jól passzol a nevelési tanácsadó átköltöztetése, illetve a már termeket bérlő Múzsa művészeti iskola jelenléte. A polgármester úgy véli, végleges választ a következő képviselő-testület adja majd meg a Síp utcai kérdésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fájó szívvel vágták a nyárfákat

Balesetvédelmi okok miatt vágtak ki tíz idős nyárfát a csongrádi Ifjúság téren. Egyelőre kérdés,… Tovább olvasom