Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Jani bácsi, a csongrádi lakatoskirály

Csongrád - Nem lett próféta saját hazájában, viszont Zuglóban és Siófokon jó néhány vasmunka őrzi keze nyomát Csongrád egyik legismertebb lakatosának, Rajczi Jánosnak.
– Az 1960-as években nem nagyon volt lehetőség szakmát tanulni, választhattam, vagy asztalos, vagy kárpitos, esetleg lakatos leszek. Akkor még a József Attila utcán működött a 610-es szakmunkásképző, oda iratkoztam be lakatosnak – mondta Rajczi János (64). Az iskola később Kiskunfélegyházára költözött, ám Jani bácsi még itt sajátította el szakmája fogásait. Elsőként a helyi vasgyárban kapott munkát, majd átment a Hídépítő Állami Vállalathoz, utóbb a hűtőládáiról ismert MIRKÖZ-ben dolgozott.

– Vagy húsz éve, amolyan másodállásként nyitottam meg saját műhelyemet – mutatja a tanyája mellett jól felszerelt birodalmát. – Főleg az építőiparnak dolgoztam, vasajtókat, ablakokat, vagyonvédelmi rácsokat, teraszokat készítettem. Ma is minden munkamozzanatot magam végzek, kivéve a hegesztést. Remeg a kezem, ezért ha kell, hívok valakit. Csongrádon alig található munkám, ám kamion- és személyzeti bejárókat, négyszárnyas vaskapukat készíthettem a Duna Plazával szemközt egykor működő számítástechnikai cégnek. Építettem három emelet magas vagyonvédelmi rácsot is.

Rajczi János a munkapadnál. A szerző felvétele
Rajczi János a munkapadnál.
A szerző felvétele

János bácsi szívesen emlékezik arra, hogy akkor is sok munkája volt, amikor a siófoki egykori Athaeneum Szállodát apartmanokká alakították, oda is vagyonvédelmi rácsokat készített. Gyártott Csanytelekre és Tömörkényre fóliában használatos kazánokat, betonkeverőt, a legutolsó munkája pedig egy különleges kocsi volt, amellyel kiemelik a hajókat a vízből, hogy aztán azon javíthassák.

– Szerintem nincs olyan holmi, amit ne tudnék megcsinálni vasból, kivéve a rozsdamentes dolgokat. Azokat azért nem, mert nincs hozzá hegesztőgépem – mondta. Hozzátette: sajnos manapság már kevés a munka, és persze az idő is eljárt fölötte.

Olvasóink írták

  • 1. keletaru 2011. december 01. 20:11
    „Számomra az lenne az érdekes valaki le merné ÍRNI miképp TUDTÁK elherdálni a FŰTŐBERT . 1300 embernek adó munkahelyet ! Üdv Kuci”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatott a csongrádi szigor

Lapunkban is foglalkoztunk azzal, hogy a csongrádi önkormányzat szigorít a hozzáállásán: jövőre az utcán találhatja magát az a bérlő, aki nem tartja rendben a várostól használatba kapott ingatlant, illetve nem fizet utána. Tovább olvasom