Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Két fesztivál egy időpontban Csongrádon

Csongrád - Szerencsétlen módon egy időpontban rendezik meg a Körös-toroki napokat július 31-től augusztus 3-ig és az első nemzetközi tánc és zene fesztivált augusztus 1-től 3-ig - a július 30-tól augusztus 20-ig tartó a csongrádi napok részeként. Augusztus első hétvégéjén két nagy, egymástól teljesen különböző rendezény lesz egyszerre. A városban többezer turistára számítanak.
Várhatóan több ezer, de talán tízezer turista is megfordul augusztus első hétvégéjén Csongrádon, amikor három nagy rendezvényt is tartanak egy időben a húszezres Tisza-parti városban.

Tavaly októberben egyeztettek először a művelődési központ, az önkormányzat és a városi fúvószenekar képviselői a tánc- és zenefesztiválról, valamint a csongrádi napokról, aminek augusztus első hétvégéjére tűzték ki az időpontját. Kováts Attila, a fúvósok karnagya lapunknak elmondta: azért választották augusztus 1-jét, 2-át és 3-át, mert közvetlenül egy héttel megelőzi a Körös-toroki napok szokásos idejét. Vagyis előrelátóan úgy vélték helyesnek, ha több alkalom adódik a szórakozásra a Tisza-parti városban, és a programok nem fedik egymást.

Az első zenei fesztivál és a Körös-toroki napok plakátja. Az érdeklődők kénytelenek választani. Fotó: Miskolczi Róbert
Az első zenei fesztivál és a Körös-toroki napok plakátja. Az érdeklődők kénytelenek választani. Fotó: Miskolczi Róbert

A zenei fesztiválra 20 együttes érkezik Európa több országából, körülbelül 600 résztvevőre számítanak, egy részüket a városban kell vendégül látni. A csongrádi fúvósok először szerveznek ilyen jellegű zenei találkozót, és nagyon bíznak a sikerében. Szeretnék, ha a csongrádi fesztivál hasonlítana más városban szerzett élményeikhez, amikor a főutcán vonulva a zenészek alig fértek el a kíváncsi tömegtől. A karnagy elmondta, amikor értesültek arról, hogy a Körös-toroki napok szervezői számára ugyanez az időpont megfelelő, akkor már nem tudtak változtatni.

Víkor Katalin, a művelődési központ megbízott igazgatója szerint sem szerencsés, hogy három rendezvény lesz lényegében egy időben, jövőre másképpen kell szervezni. Úgy gondolja, kedvező körülmény mégis, hogy a csongrádi napok, a zenei fesztivál és a toroki napok közönsége nem ugyanaz. A városban délután és kora este lesznek a programok a városháza előtti téren felállított színpadon, míg a Körös-torokban inkább éjjel. A művelődési központ által szervezett csongrádi napok legfontosabb rendezvénye Illés Lajos Magyar Ének című oratóriuma, melyben a csongrádi Alföld táncegyüttes is szerepet kapott. Ezt az eseményt biztosan nem zavarja meg a toroki fesztivál, hiszen a nagy buli előtt, július 30-án lesz.

A Körös-toroki napokat idén a szokásosnál egy héttel korábban rendezik meg. Fotó: Miskolczi Róbert
A Körös-toroki napokat idén a szokásosnál egy héttel korábban rendezik meg. Fotó: Miskolczi Róbert

A Körös-toroki napok szervezői a Sziget fesztivál miatt – ami augusztus 12. és 18. között lesz Budapesten – kérték, hogy ne a szokásos időpontban, hanem egy héttel korábban rendezhessék meg a fesztivált a Torokban. Sávai Tamás, a fesztivált szervező Hung-Esszencia Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, még az év elején jelezték a városnak: cégük technikai felszerelésekkel is képviselteti magát a Szigeten, ahová egyébként sokan elmennek a régióból, ezért augusztus első hétvégéje a megfelelő a számukra. Bejelentésüket tudomásul vették az önkormányzatnál.

Más közönség, más időszak

Bedő Tamás csongrádi polgármester tanácsadója, Szántai Szilvia úgy gondolja, nem jelent problémát az a tény, hogy a rendezvényeket egy időben szervezik, hiszen a napszakokban és a célközönségben eltérés van. A tavalyi egyeztető megbeszélést a város marketingfelelőse hozta össze. Amikor később kiderült, hogy a toroki napokat sajátos körülmények miatt egy héttel korábban rendezik, már nem volt lehetőség a változtatásra: jövőre azonban másképp lesz.

Hatvanöt rendőr biztosít

Naponta 60-65, egy adott időpontban pedig legalább 45-50 rendőr biztosítja a rendezvényeket, akik nemcsak a városból, hanem a megye különböző kapitányságairól érkeznek – tájékoztatott Rádi Norbert csongrádi kapitány. A városháza előtti teret minden este 3-4 órára lezárják, a Torokba igyekvőket információs táblákkal terelik a megfelelő irányba. A városgondnokság vezetőjének, Bodor Jánosnak a tájékoztatása szerint a bíróság előtt jobbra, majd az Ifjúság tér és Hársfa utca felé balra fordulva, Bökényen keresztül lehet megközelíteni a Tisza partját.

Olvasóink írták

 • 10. Tibet 2008. július 28. 14:13
  „Ezen az oldalon nyomon lehet követni a vízállást, ma 368 cm-nél tart:

  http://www.koros-torok.hu/webcam_oldal.php

  Reggel néztem ezen az előrejelzőn, akkor még kicsit más adatok voltak fenn, és a 4. napra 701 cm-t jósolt Csongrádra, most kicsit kedvezőbbet mutat, "csak" 568 cm-t... és még nem a tetőzésre vonatkoznak az adatok, hanem péntekre.

  http://www.hydroinfo.hu/Html/hidelo/tisza.html”
 • 9. fakíír(#) 2008. július 28. 12:02
  „Wááááá én sírok ha nem lesz körös-toroki napok :´( már egy csomó ideje ezt várom és ..... na mind1,nagyon remélem hogy lesz, és semmilyen probléma nem lesz!”
 • 8. Tibet 2008. július 28. 09:02
  „Megtartják más helyszínen vagy elhalasztják a Körös-Toroki Napokat?

  Pont a napokra lesz a legmagasabb a vízállás (Csongrádnál 700 cm feletti) , a Tisza ki fog lépni a mederből és elönti a nyaralók alját... :o(((”
 • 7. hank 2008. július 25. 18:44
  „Tibet,

  Az kétségtelen, hogy a magas vízállás miatt nem lehet majd fürödni és szerintem pont akkor tetőzik, amikor a Napok lesznek.
  Esetleg tudom javasolni az ide utazóknak, hogy töltsenek el pár napot a városban és környékén. A zenei fesztivál különösen érdekes lehet egy nappali alternatívaként. Meg lehet nézni a belváros házait. Azért van látnivaló ebben a városban és rengeteg program lesz augusztusban.

  Hank”
 • 6. hank 2008. július 25. 18:40
  „Tisztelt Blahó Gabriella!

  Látom, hogy történt némi javítás a cikkben, de ez még mindig messze áll a valóságtól.
  "Csongrád - Szerencsétlen módon egy időpontban rendezik meg a Körös-toroki napokat július 31-től augusztus 3-ig és az első nemzetközi tánc és zene fesztivált augusztus 1-től 3-ig - a július 30-tól augusztus 20-ig tartó a csongrádi napok részeként. Augusztus első hétvégéjén két nagy, egymástól teljesen különböző rendezény lesz egyszerre." ---> ez már jobban hangzik, de a cikk további része totál ellentmond ennek:

  "Víkor Katalin, a művelődési központ megbízott igazgatója szerint sem szerencsés, hogy három rendezvény lesz lényegében egy időben, jövőre másképpen kell szervezni. Úgy gondolja, kedvező körülmény mégis, hogy a csongrádi napok, a zenei fesztivál és a toroki napok közönsége nem ugyanaz." ---> biztos vagyok benne, hogy Víkor Katalin tudja, hogy a Csongrádi Napok az egy gyűjtőnév és nem mondott ilyet. Sőt, a Csongrádi Napok közönsége a KÖRÖS-TOROKI NAPOK, a zenei fesztivál és még megannyi sok rendezvényből tevődik össze.

  Hank”
 • 5. Tibet 2008. július 25. 09:57
  „Sajnos nem lesz szerencséjük az előrehozott időponttal sem, ha így folytatódik az időjárás. A vízállás közel 2 méternél tart az állandó esőzések miatt, egy homokszemnyi part sem lesz jövő hétvégére :o(

  Pedig kivételesen élvezhető programok, előadók lettek felsorakoztatva a kínálatban (legalábbis az én izlésemhez közelebb állnak, mint a tavalyi fellépők). Kár érte! Igaz, az előadók nem a homokparton lépnek fel, de a Körös-Torok hangulatához nagyon sokat adna, ha az emberek strandolni tudnának...”
 • 4. Kuci 2008. július 24. 18:35
  „S régen volt még tüzijáték is , viziparádé amire az akkori egész VÁROS kiült nézni . Sőt még jöttek vidékről is ! S még a kubikos versenyeknek is messze híre volt .!

  Ui. Kovács Dezsőnek , ez is tény ! Vagy nem volt !?”
 • 3. hank 2008. július 24. 10:48
  „Bocsánat,. 2003-ban július 31 csütörtökre esett és akkor tényleg 1 héttel később volt.

  De e helyett van még egy elírás:
  A Csongrádi Napok július 30-án kezdődik, de nem augusztus 2-ig tart, hanem 20-ig (A Bor és Kenyérünneppel fejeződik be.)

  A Csongrádi Napok évek óta egy gyűjtőnév: augusztus 20-án ér véget és általában a KÖRÖS-TOROKI NAPOK előtt pár nappal kezdődik. Rengeteg olyan rendezvény van, ami része a Csongrádi Napoknak.


  Hank”
 • 2. hank 2008. július 24. 10:24
  „Tisztelt Blahó Gabriella!

  A cikk elolvasása előtt 2 dolgon akadt meg a szemem:

  "Csongrád - Szerencsétlen módon egy időpontban rendezik meg Csongrádon a nemzetközi tánc- és zenefesztivált, a csongrádi napokat és a Körös-toroki napokat. Ez utóbbi szervezői a Sziget miatt változtattak időpontot." ----> Szerintem ez nem felel meg a valóságnak, mivel a KÖRÖS-TOROKI NAPOK (magyar tanárok szerint így van helyesen írva) mindig része volt a Csongrádi Napoknak.


  "A Körös-toroki napokat idén a szokásosnál egy héttel korábban rendezik meg. " ----> Emlékeim szerint augusztus első hétvégéjére esett a rendezvény mindig és volt amikor a Szigettel együtt volt.

  Hank”
 • 1. Körös-torok 2008. július 24. 08:01
  „:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádi elkerülő: jövő év elején kezdődhet az útépítés

Csongrád - Leghamarabb a jövő év elején kezdődhet meg a 4 milliárd forintba kerülő csongrádi… Tovább olvasom