Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Korongvadászat a csongrádi lőtéren

Csongrád - Koronglövészet talán az egyik legelegánsabb sportág. Bárki meggyőződhet erről a csongrádi Cseh István lőtéren rendezett versenyeken, augusztus 21-én és szeptember 11–12-én. Hegyes Zoltán, a lőtér tulajdonosa, a megyei vadászkamara elnöke segítségével fegyvert is fogtunk.
Jó levegő, gyönyörű környezet, madárcsicsergés és lágy szellő fogadott a 9 hektáros csongrádi Cseh István lőtéren, ahová a Magyar Korongvadász Szövetség (MKVSZ) elnökével, a lőtér tulajdonosával, Hegyes Zoltánnal látogattunk el. Életemben először fegyvert fogtam a kezembe. A vállamhoz emeltem, és vártam, hogy kirepüljön a narancsszínű korong a velem szemben magasodó toronyból. „Fel!" – kiáltotta a mellettem álló Hegyes Zoltán, és már repült is a korong. A külvilág megszűnt: csak én voltam, a fegyver és a korong, amelynek útját a fegyver csövével kísértem. Lőttem – és eltaláltam! (Persze kis segítséggel.) Egyszerűen fantasztikus érzés volt. Hegyes Zoltán megértően mosolygott.

– Így működik ez a sport. A lövők sörétes fegyverrel a vadászatban leggyakrabban előforduló szituációk szerint repülő és guruló korongokra lőnek. Az ellenfél a korong, egy pakuradarab, illetve a saját idegrendszerük és fizikai korlátjaik. Tiszta fej, éles látás, koncentráció, személyre szabott fegyver, finom fegyverkezelés kell ahhoz, hogy valaki eltalálja a korongot – mondta a szövetség elnöke.

Hegyes Zoltán büszke a csongrádi lőtérre –  8 különböző adottságú pályán lehet lőhetnek a korongvadászat szerelmesei. Fotó: Bíró Dánie
Hegyes Zoltán büszke a csongrádi lőtérre – 8 különböző adottságú pályán lehet lőhetnek a korongvadászat szerelmesei. Fotó: Bíró Dániel

A korongvadászat versenysportként 1995 óta ismert Magyarországon – ekkor alakult az MKVSZ. A Cseh István lőtér lett az ország legszínvonalasabb pályája: évek óta itt tartják a korongvadászat országos bajnokságát és a Magyar Nagydíj nemzetközi korongvadászversenyt is, amelyen a világ legjobb lövői is indultak.

– Nincsenek unásig gyakorolt mozdulatok, egy fixen elhelyezett korongdobó gépet számtalan pozícióból körbe lehet járni. Csongrádon 8 különböző adottságú pályán lehet lőni. Ez az egyik varázsa ennek a sportnak: a korong dobásakor minden olyan lehetőséget kihasználnak, amely a lövőt megtévesztheti – magyarázta az elnök. Az angoloknál művelik a legmagasabb színvonalon ezt a sportot, így még nagyobb dicsőség volt, hogy 2005-ben junior korosztályban egy bajai fiatalember, a csongrádi Arany Tölgy Egyesület versenyzője, Szerdahelyi András világbajnoki címet szerzett. Hegyes Zoltán pedig a tavalyi vébén a szenior korosztályban több száz versenyzőből a 24. legjobb eredményt érte el.

Hazai és nemzetközi sikerek


Hegyes Zoltán 54 éves vízgazdálkodási mérnök, okleveles lövészetoktató. Házas, két gyermek apja: Balázs Zoltán hivatásos vadász az Ópusztaszeri Vízügyi Vadásztársaságnál, Diána Gabriella pedig a vízügynél dolgozik édesanyjával, Gabikával együtt. Hegyes Zoltán 34 éve dolgozik a vízgazdálkodásban, illetve a vízépítésben. Ugyanannál a vadásztársaságnál, az ópusztaszerinél vadászik 32 éve, 2005 óta elnöke is, csakúgy, mint a Csongrád Megyei Vadászkamarának. Tavaly őt választották a Csongrád Megyei Vadászszövetség elnökévé. Versenyszerűen 1998 óta lő hazai és nemzetközi versenyeken, tíz éve a Magyar Korongvadász Szövetség elnöke. Azóta üzemelteti a csongrádi koronglőteret is. Négy éve megnyerte a Közép-Európai Kupa nemzetközi korongvadász Grand Slam-versenysorozatát. Két éve ő lett a Magyar Kupa-sorozat nyertese.

Olvasóink írták

  • 1. izek 2010. augusztus 11. 00:18
    „nah, nem is tudtam, hogy ilyen van Csongrádon... köszi.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rablógyilkosság Csongrádon: 88 éves asszonyt vertek halálra

Feltehetően rablógyilkosság áldozata lett egy 88 éves nő Csongrádon. Az özvegy asszonyt saját, Gróf Andrássy Gyulai utcai házában verték agyon keddre virradóra. Tovább olvasom