Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Körözött autókra vadászik a csongrádi polgárőrség

Csongrád - A rendszámfelismerő berendezéssel körözött járművekre vadászik a csongrádi polgárőrség. A szervezet saját bevételeiből közel négymillió forintot áldoz erre a célra. A kezdeményezésnek a csongrádi és a szentesi rendőrök is örülnek.
Már a Csongrádi Polgárőr Egyesület birtokában van az a rendszámfelismerő berendezés, ami körözött járművek kiszűrésére alkalmas. A Mátrix elnevezésű szerkezet működtetéséhez autó is szükséges, ezért a 600 ezer forint értékű technikához egy Mitsubishi Gold típusú gépkocsit is vásárolnak hárommillióért a polgárőrök. Az autó a hét végén megérkezik, így minden feltétel adott lesz a csongrádi átmenő forgalom ellenőrzéséhez.

A mátrix elnevezésű szerkezet működtetéséhez autó is szükséges, ezért a 600 ezer forint értékű technikához egy Mitsubishi Gold gépkocsit is vásárolnak 3 millióért a polgárőrök.
Fotó: Karnok Csaba

– Naponta 3000 körözött gépjármű járja a magyarországi utakat, ezek közül minél többet szeretnénk elcsípni – mondta lapunknak Nagypál Sándor. Az egyesület elnöke hozzátette, idén 300 ezer forintot különítenek el üzemanyagköltségekre, illetve hat főt ki is képeznek a berendezés üzemeltetésére. Ami a fejlesztés anyagi hátterét illeti, a felsorolt tételeket saját bevételeiből állta a szervezet, ugyanis tulajdonukban van egy központi épület, amelynek egyes helyiségeit bérbe adták, s ebből tudják fedezni kiadásaikat. Jut még arra is, hogy a külterületen élők között foszforeszkálós mellényt osztogassanak.

Nagypál Sándor szerint ilyen rendszámfelismerő technika a megyében csak Szegeden van, ezért nem véletlen, hogy még a Szentesi Rendőrkapitányságról is megkeresték őket, ellenőrizzenek feléjük is, ha belefér az idejükbe. Rádi Norbert csongrádi rendőrkapitány érdeklődésünkre elmondta, nagyon örültek az ötletnek, és támogatják a fejlesztést. A rendőrök és a polgárőrök közösen, előre egyeztetett időpontban szűrik majd ki a csongrádi forgalmat. Rádi Norbert hozzátette, reményeik szerint idén még több körözött személyt tudnak majd elfogni, mint tavaly, amikor 23 bűnöző akadt az ellenőrzések hálójába.

Olvasóink írták

 • 5. Balogh Gábor 2008. április 08. 18:13
  „futó ! Ne félj! Lesz aktuális helyzetben rendőr! (általában közös szolgálat alatt használjuk a berendezést!).
  szenyszej ! Az ostobaságokat verd ki a fejedből, ha esetleg rossz gondolatok járnának a fejedben! Közel 82ezer polgárőr nem azért teljesít szolgálatot az országban INGYEN, mert másra szeretnénk használni a jogainkat! Biztos vár a helyi szervezet Téged is ha alkalmas vagy rá!
  Balogh Gábor, Police Mátrix , Ásotthalom”
 • 4. futo 2008. március 21. 08:18
  „még annyit, hogy ha észlel valamit ez a gépezet akkor ki intézkedik???? mert ugy tudon, hogy a polgárőr nem intézkedhet!!!”
 • 3. szenyszej 2008. március 20. 08:46
  „A rendszer megléte nagyszerű dolog szerintem, de félő, hogy a állampolgároknál nem több joggal rendelkező polgárőrök (2006. évi LII. tv.) vajon nem élnek e vissza a rendszer tulajdonságaival, pl trafinak adják ki.
  futo: a frissítés rendvédelmi szervektől származik, egy kp-i adatbázisból. Magyarul kap egy listát a rendszer, amely körözött. Leolvassa a rendszámot és ellenőrzi. Ennyi”
 • 2. futo 2008. március 18. 14:22
  „Csak annyit szeretnék tudni erről a rendszerről, hogy az adatokat honnan ellenőrzi ?”
 • 1. a komcsika 2008. március 10. 08:32
  „Csongrád országos magasságokba akar törni, a városban kitremelt lóvéból, holott a közvetlen helyi problémákra kellene öszpontosítani.
  Például, akna tető helymeghatározó, kis mágnes a szines fémek meghatározásához. Ezeket meg, lehetne gyalog is végezni, dehát az uncsi a sárga fakabátonak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csongrádi Fidesz igenelt

Csongrád - Arra játszik a kormányzat, hogy átháríthassa a terheket a lakosságra – jelentette… Tovább olvasom