Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Lehet-e fesztivál a béke szigetén?

Csongrád - Németek, olaszok fedezik föl Csongrád Belsővárosát, ahol a városi önkormányzat visszavásárolna 8 házat a megyétől, mert komoly tervei vannak. Most eldől, hogy az Alföld egyetlen népi műemlékegyüttese „a béke szigete" marad, vagy kezdenek vele valamit.
Csongrádon, a szőlő és a bor nemzetközi városában olyan fesztivált álmodott két éve néhány borász, amilyen nem sok lehet ebben az országban. Ungerbauer György, a hegyközség elnöke azt mondta, a Belsőváros csöndje, macskaköves utcái, fehérre meszelt házai sokkal jobban illenek a bor melletti beszélgetésekhez, mint a pavilonok és a zsúfoltság. Itt az udvarokba betérve le lehet ülni kényelmesen, van konyha, tehát el lehet mosogatni, így a papírpoharak és -tányérok mellett kulturáltabb körülmények között is lehetne enni, inni. Rendes WC is van. A helybeliek egy része nem örült az ötletnek, így maradt a rendezvény a Dob utcán. Utóbb sikerült elérniük a borászoknak, hogy ott is szellősebben helyezzék el a pavilonokat, és nagyobb hely legyen. A „városhasználati vita" azonban ráirányította a figyelmet a Belsővárosra, amely – a legtöbb más településsel ellentétben – a mostani központtól messze, a Tisza-töltés mellett, magaslaton áll, és gyönyörű szép. Ez az Alföld egyetlen népi műemlékegyüttese. A tatárjárás idején lerombolt földvár helyére épült, a most álló, fehérre meszelt, jellemzően nádtetős, fakerítéses házak 2-300 évesek, valamikor hajósok, hajóácsok, kisparasztok, kubikusok, halászok laktak itt. Vannak szépen felújított és elhanyagolt épületek: a vert fal, ha a tulajdonos idős, és nem tud gondot viselni rá, pár év alatt látványosan pusztulni kezd. Egyfelől a Tisza gátja, a másik oldalon most hatalmas belvíztó. A helybeliek szívesen szóba állnak az idegennel. Az idősek nem akarnak hivatalosan nyilatkozni, de azt elmagyarázzák, ennek a sűrű csöndnek, amely itt körülveszi az embert, értéke van. Akkor lehet ezt igazán becsülni, amikor nyáron fölhallatszik ide a „Körös-toroki diszkó" hangja, és a fiatalok csapatostul ballagnak hazafelé a töltésen hajnalban, „és egyik-másik úgy üvölt, mint a fába szorult féreg". „Igazán nem hiányzik" még egy program. A fölnyitott motorházat tanulmányozó fiúk viszont úgy gondolják, a borfesztivál nem diszkó, és a puding próbája az evés, lehetne egy esélyt adni a szervezőknek. Az itt lakó Seres Tamás azt mondja, németek, olaszok sétálgatnak nyaranta, a Kemence csárdát – amelyen most megint dolgoznak – rendületlenül keresik, pedig már évekkel ezelőtt bezárt.

Máté Attila képviselő edzés közben. Támogatná az itteni boros rendezvényt, de csak akkor, ha a helybeliek is beleegyeznek. A szerző felvételei
Máté Attila képviselő edzés közben. Támogatná az itteni boros rendezvényt,
de csak akkor, ha a helybeliek is beleegyeznek. A szerző felvétele

A magyar turizmus alapvető kérdésére – hogyan lehetne a mi csöndünkből úgy pénzt csinálni, hogy ne legyen sokkal nagyobb a zaj – itt még nem sikerült választ találni.

– Támogatnám az ötletet, hogy próbáljuk ki itt a borfesztivált, de csak akkor, ha ismét megkérdezzük a helybelieket, és beleegyeznek; azt is meg kellene nézni, melyik utcában lehetne elférni, hol lenne hely parkolni, szóval rendesen meg kell ezt beszélni – felelte a kérdésre Máté Attila, a körzet önkormányzati képvi selője, a Tisza TC igazolt teniszezője, aki erre futotta le az aznapra kitűzött távot.

Kezdeni akarnak valamit

Bárhogyan is alakul, az önkormányzat eldöntötte, kezdeni akar a Belsővárossal valamit. Gyovai Gáspár alpolgármester azt mondja, a város még januárban vételi ajánlatot tett, visszavásárolná a megyétől 8 – zömmel Öregvár utcai – épület tulajdonjogát, 12 millió forintért. A megye a Szeged Tourist révén tulajdonos itt, a turisztikai cég adta ki ezeket a vendégházakat. A fenntartó 2002 óta a város, és most azért jelentette be vételi szándékát is, mert felújításra, karbantartásra lenne szükség, és nem látja jelét annak, hogy a megye ezt a terhet viselni akarja. Emellett az albérlő, a Kerekárok Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. vendéglátóhelyet akar kialakítani, ahol „erősítve a vendégházak skanzen jellegét, a térségre jellemző ételek, italok szerepelnének a választékban, és lehetőség lenne borkóstolók és zenei estek szervezésére". A tervet a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal is támogatná. A megye még nem reagált az ajánlatra; nem hivatalos információ, hogy ennél többet kérne ezért az épületegyüttesért, és most saját ingatlanbecslést készíttet.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. tromi 2011. április 06. 16:17
  „Fáj a szívem, és zokogok, egy két gyermekes család kényszerült elhagyni Csongrádot, és egy másik készülődik...”
 • 32. keletaru 2011. április 03. 20:07
  „Plutó pályán lehet lakópark épül, mivel jó a fekvése ! Foci pályát lehet építeni máshol is ?! Itt minden variáció lehetséges értünk miattunk nekünk . Kopogtató cédula gyüjrőknek ! Üdv Kuci”
 • 31. Balotelli 2011. április 03. 17:28
  „30. Kiabrandultbaloldaliszavazo 2011.04.03. 16:52
  Végre Csongrádon is történik valami. Ezért szavaztam most Körösire!

  26. Damokles 2011.04.01. 21:28

  Végre egy jó csapat ami kezdeni akar a várossal valamit! Hajrá polgármester úr!

  Reklámhadjárat?!
  Túl átlátszó,ennél fogva röhejes,ha nem lenne sajnálatos......”
 • 30. Kiabrandultbaloldaliszavazo 2011. április 03. 16:52
  „Végre Csongrádon is történik valami. Ezért szavaztam most Körösire!”
 • 29. bambuska 2011. április 02. 12:35
  „Tisztelt madeira!
  Nagyon csodálkozom a hozzászólásaidon, rád a 24. hozzászólás 8. pontja biztosan érvényes. Az elmúlt időszakban a Norbi56 és Hank hozzászólásaiban volt talán a legtöbb gondolat - mondja szintén a vejem -.Azt nem értem, hogy miért azt támadják, aki időt szakít arra, hogy nem pártoskodva leírja a gondolatait, amiből még meríteni is lehetne! Lassan elmegy az ember kedve attól is, hogy olvassa ezt az oldalt az ilyenek miatt.”
 • 28. madeira 2011. április 02. 00:01
  „Kedves Norbi!

  Nem cáfoltam magam az idézett szövegben. Vannak olyan gondolatai, melyek olyanok -véleményem szerint-amilyennek minősítettem, de vannak olyanok is, melyekkel egyet tudok érteni. Vagy ez nem lehetséges? Vagy csak és kizárólag egyet lehet érteni azokkal?
  Nem kértem kedves Nobi, hogy szeressen! Ezt senkitől sem kértem még soha és nem is fogom.
  A médiákban nem szereplünk, csak médiumokban. Média (latin)többes szám, médium egyes szám.
  Azt a 9 pontot még ki lehetne egészíteni egy-kettővel....
  De tudja kedves Norbi, egy valamim biztosan nincs , ami Önnek igen! Időm, hogy ide hosszan írogassak.
  Üdvözletettel :M.D.R.”
 • 27. Drakón 2011. április 01. 21:29
  „Itt az ideje, hogy valamit kezdjenek a Belsővárossal!”
 • 26. Damokles 2011. április 01. 21:28
  „Végre egy jó csapat ami kezdeni akar a várossal valamit! Hajrá polgármester úr!”
 • 25. deszka 2011. április 01. 19:59
  „Kedves madeira !
  Ön egy sértett,elkeseredett ember benyomását kelti,aki nem tudja eldönteni, hogy milyen álláspontot képviseljen.”
 • 24. Norbi56 2011. április 01. 08:49
  „tovább "madeirának"

  Egyébiránt a ,,nárcisztikus" jelzőt a magyar közélet általában pejorativan, negatívan alkalmazza. Pedig ez tévedés. Minden emberben megvannak a nárcimus jegyei és az egy egészséges és az egyén énképének kialakítása szempontjából fontos tulajdonság - természetesen van kórós változata - általában azonban együtt jelentkezik az exibicionizmussal. Ezt a jelzőt minden a közéletben szereplőre, politikusra, művészre, újságíróra, médiákban szereplőre , tanárra, vállaltvezetőre rá lehet húzni. Sőt mindenkire aki a facebookon, tvittere, vagy más közösségi oldalon mutogatja magát, kommenteket ír, tehát ilyen értelembe rám és Önre is kedves madeira !

  Mennyire nárcisztikus Ön?

  Az amerikai behavenet.com oldalon megjelent teszt a kórosan nárcisztikus személyiség megállapításában segít. Aki a kilenc állításból ötnél többre érzi úgy, hogy igaz rá, annak érdemes kicsit elgondolkoznia. Persze azért kezeljük kellő humorral a tesztet...

  1. Nagyon fontos számára saját nagyságának, teljesítményének, jó tulajdonságainak hangsúlyozása, mások általi elismerése.
  2. Határtalan sikerekről, hatalomról, csillogásról, szépségről fantáziál.
  3. Azt gondolja magáról, hogy kivételes egyéniség, és őt csakis más kivételes, magas státuszban lévő emberek érthetik meg, és velük alakíthat ki egyenrangú kapcsolatot.
  4. Megköveteli magának mások túlzó elismerését, csodálatát.
  5. Úgy érzi, neki jár a különleges kiszolgálás, még ha néha ez túlzott elvárásokat is takar.
  6. Kizsákmányoló típus: hasznot húz másokból azért, hogy elérje saját céljait.
  7. Az empátia hiánya jellemzi: nem fárad mások érzéseinek, igényeinek megértésével.
  8. Gyakran irigy másokra vagy gyakran hiszi, hogy mások irigyek rá.
  9. Gyakran arrogáns, fennhéjázó magatartást mutat.

  Sajnos én nem tudom azt írni Önnek, hogy szeretem, hiszen annyira azért "nem bomlott meg az agyam," hogy virtuális személyiségeket szeressek, vagy ne szeressek, viszont ha konkrétabban kifejtené az alábbi mondatát
  "tudományoskodó ,többnyire nagyon felszínes és való világgal nem összeegyeztethető elemzésein." ..ezen nem tudom mit ért és azonnal cáfolja is saját magát a következő mondattal: "És bizony sokszor helytállóak a megállapításai, igaza van, elgondolkodtató amit ír és megfontolandó! " bárkivel szívesen vitatkoznék/beszélnék ezekről , így Önnel is, persze inkább/szívesebben szemtől szembe.
  üdvözli N-OI.”
 • 23. Norbi56 2011. április 01. 00:41
  „22. madeira 2011.03.31. 22:47

  Figyelmébe ajánlom az alábbi párbeszédet, persze az egész érdekes volt de ami engem ebből érint , illetve az ön megjegyzését:(Soha nem szabad( nem tudom mekkora atyaúristen közgazdásznak titulálta egyszer magát) Soha ilyet nem írtam, és nem állítottam magamról)Talán nem árt , ha felfrissíti az emlékeit...

  Sportszállót álmodtak - Több szervezetnek kell új telephelyet keresni Csongrádon
  80 hozzászólás
  BÍRÓ DÁNIEL - DÉLVILÁG NAPILAP
  2010.12.28. 09:32
  25. Norbi56 2010.12.29. 13:06
  Az uszoda nem idegenforgalmi beruházás hanem városjóléti, pontosan olyan mint a könyvtár vagy a művelődési ház, aki arról álmodozik, hogy az uszoda felújítása, bővítése , korszerűsítése kapcsán megtölt sport szállókat az naiv. Ezen a területen is óriási a kínálat és a verseny. Egy átalakítás/átépítés kb. 150% költség. Gyakorlatilag az épület vázát lehetne megőrizni.
  ...
  Csak ismételni tudom magam. Mindenre kiterjedő városmegújítási koncepciót kell készíteni, helyi és profi szakembereke bevonásával. húsz-huszonöt évre kell tervezni , vagy talán ötvenre.Az ilyen ötletelés és ez alapján való toldozgatás sehova sem vezet, csak a leépüléshez!
  (itt csak azt merészeltem javasolni, hogy hosszú távra kellene gondolkodni)
  "30. lapszemle 2010.12.29. 14:35
  A jelenlegi politika váltógazdálkodási metodika működésére való tekintettel kivitelezhetetlennek tartom a ,,Mindenre kiterjedő városmegújítási koncepciót kell készíteni, helyi és profi szakembereke bevonásával. húsz-huszonöt évre kell tervezni, vagy talán ötvenre." gondolat megvalósítását.

  Ebből egy kicsit a szocialista tervgazdálkodás eszmerendszere érződik."
  (Erre írta lapszemle, hogy ez őt mire emlékezteti)

  Szerintem várjuk meg, hogy a város elkészítse a 2011 évre vonatkozó talpra állás költségvetését és azután kritizálja azt Bárki és adjunk további építő jellegű tanácsokat.

  33. Norbi56 2010.12.29. 15:04
  kedves lapszemle!
  (és erre válaszoltam én egy kissé gunyorosan az alábbiakat)
  ...
  Kiterjedt gazdaságtörténeti és közgazdasági ismereteim kapcsán biztosan állíthatom, hogy a rövid-, közép- és hosszútávú terveket az embercsoportok(társadalmak) már több ezre éve készítenek, az nem a szocialista tervgazdálkodás idején találták ki, és a fejlett társadalmak a mai napig alkalmazzák.

  ...
  (majd lapszemle erre azt írta, hogy:)

  35. lapszemle 2010.12.29. 15:35
  Kedves Norbi56 szerintem még a neves néhai közgazdász professzor az ÁSZ. első elnöke Dr. Hagelmayer István sem tett ilyen kijelentést önmagáról, mint Ön, hogy a ,,Kiterjedt gazdaságtörténeti és közgazdasági ismereteim".
  ...
  (Tudja kedves madeira, klasszikusokat csak pontosan!)
  ...
  egyébként nem csodálkozom azon, hogy nem adják ingyen a termet,... azon csodálkozom, hogy egyáltalán adják ilyen célra !...egyébként a pártrendezvényekért nem kértek pénzt eddig ! ... bár ez valóban nem is az lett volna .Inkább az lep meg, hogy erre engedélyt kell kérni polgármester úrtól.”
 • 22. madeira 2011. március 31. 22:47
  „Kedves sportszerető!
  Először is le a kalappal elhivatottsága előtt! Látja vannak üdító kivételek! Ön és Norbi. Sértett már engem is jópárszor másokra tett ítélete ( ilyen hülye vagyok, bánt ha mást alaptalanul bántanak), de ő ilyen. Rossz lenne, ha nem írogatna ide, mert egyrészt sokan szórakozunk jókat eszméletlen nárcizmusán, tudományoskodó ,többnyire nagyon felszínes és való világgal nem összeegyeztethető elemzésein. És bizony sokszor helytállóak a megállapításai, igaza van, elgondolkodtató amit ír és megfontolandó! Csak! A tudás elismerést és tiszteletet akkor vált ki az emberből, ha kellő alázattal párosul. Soha nem szabad( nem tudom mekkora atyaúristen közgazdásznak titulálta egyszer magát) magunkat különbnek érezni a másiknál, és soha nem szabad engedni, hogy a pesszimizmus úrrá legyen rajtunk, átjárja a zsigereinket! Néha úgy érzem, hogy Norbi akkor érzi jó magát, ha gyújtogat. Könnyú bekiabálni a pályán kívülről. Ja és pont ő a közgazdász csodálkozik, hogy nem kap ingyen termet???? Hogy fizetni kell érte? Hát igen... Itt viszont teljesen ingyen símogathatjuk egónkat. Én is ezt tettem most.
  Üdv mindenkinek ( akár hiszik, akár nem, én szeretem Norbit!) egy alföldi vagyok, aki nem törpe és tud képzelni hegyet!”
 • 21. deszka 2011. március 31. 21:18
  „Tisztelt sportszerető.
  Meg lehet sértődni ,ki lehet kérni...,de a tények makacs dolgok!”
 • 20. Norbi56 2011. március 31. 20:55
  „19. sportszerető 2011.03.31. 20:45
  Kedves István!
  Mindig voltak, vannak, és lesznek üdítő kivételek!...”
 • 19. sportszerető 2011. március 31. 20:45
  „Tisztelt Norbi56!
  Az alábbi beírására szeretnék reagálni, igaz ez az első alkalom hogy írok, megjegyzem lehet hogy az utolsó is. De az ön írása egy kicsit mellbevágó.
  Az idézet........
  "Ami pedig nyilvánvaló, hogy a külső véleményekre nem kíváncsiak, mert úgy vélik náluk "tizenkettőjüknél" van a bölcsek köve. A külsős helyek és a felügyelő bizottsági tagságok pedig a kopogtató cédula gyűjtők hitbizományai!"

  Tisztelt Norbi56! A következőket szeretném elmondani, ill. leírni Önnek: 8-éve vagyok a sportbizottság tagja, 2010-es választások után, újabb négy évre kaptam lehetőséget ebben a bizottságban. Én a felkérést megtiszteltetésnek vettem, és úgy gondolom ezt a lehetőséget nem a kopogtató cédulagyűjtése hozta meg számomra. Próbáltam mindig azon lenni, hogy a helyi sportélet megfelelő támogatásban részesüljön, mindig szem előtt tartottam az utánpótlás nevelés fontosságát. Volt egy két kezdeményezés, ami személyemhez köthető, és ami sikeres kezdeményezés volt a városban, még elismerést is kapott. Mindig, és az elmúlt időszakban is, Csongrád Város sikeres sport életéért dolgoztam, dolgozom most is. Munkámat a Képviselő-testület 2004-ben, Testnevelési és sportdíjjal ismerte el. Tisztelet díjamat a Csongrádi-Tiszapart Sport Egyesületnek ajánlom fel már 8-éve, ill. mai időszakban is.
  Ezek után én kikérem magamnak, hogy kopogtató cédulagyűjtő zsoldosnak nevezzen. De kérdezem Öntől, ha az elmélete igaz, akkor Ön is azért volt külsős képviselő az elmúlt időszakban, mert sikeres kopogtató gyűjtő volt?
  Kérem, hogy mielőtt véleményt formál azért gondolja végig mit ír le, mert lehet hogy egy két embert eléggé megbánt.

  Üdvözlettel: Kiss István
  CSTSE elnök, Önkormányzati külsös képviselő”
 • 18. bakosandras 2011. március 31. 19:43
  „Hank, nagyon jó, hogy így találkozunk, szeretnék kapcsolatba lépni veled. Kérlek, írj a címemre: bakos.andras@delmagyar.hu”
 • 17. keletaru 2011. március 31. 18:38
  „Néha olyan érzése van az embernek itt, nem bukunk akkorát ha ségélyeket fizetünk , mint fizetett képviselőket ! A közmunka programban legalább valami történik . A bent ülök agyalásából , meg csak törlödik a település vagyona ! Számomra érthetettlen ennyi iskola elvégzése után is képesek illyen döntéseket hozni ! Értünk, miattunk, nekünk?! Mire akarnak még itt hitelt felvenni , de érdekes ki akar hitelt adni ?! Mi az a fedezet amiért megéri ?! Üdv Kuci”
 • 16. Néma 2011. március 31. 12:22
  „Kedves Óvárosért aggódok.Szeretnék egy kis világosságot gyújtani az Óvárost érintő kérdésekben.A belvárosi műemlék jellegű házak 1985 előtt 0 ft_ért kerültek a megyére az állami kisajátítások után.Teljesen elfogatható lenne ha ugyan ekkora összegért kerülnének vissza a városhoz.Azokat az ajánlatokat melyeket tettek,én elfogadom.A megyén ott van az alpolgármester asszony ,és most bizonyíthatna.Az épületek tulajdonjoga az átadás óta nem változott.Voltak törekvések az átvételre,de mindig elakadtak .A város számára történő tulajdonjog megszerzésével egyet kell érteni,mert addig míg nincs a város tulajdonában ,nincs miről beszélni.A nagy kérdés ,tud-e a vezetés mit kezdeni vele.Én hiszek benne.Természetesen azt nem lehet elfogadni,hogy ez újabb költségvetési hiány növelő legyen.Azt azért szeretném hangsúlyozni volt olyan időszak,amikor a következő évre lehetett szobát foglalni,és a vendég éjszaka számaiban megelőzte Szegedet.”
 • 15. Norbi56 2011. március 31. 09:41
  „Itt nem az a kérdés, hogy legyen e borfesztivál, mert az három nap egy évben, hanem arra kellene mindenre kiterjedő , de reális üzleti tervet készíteni, hogy az év 365 napján keresztül mit kezdünk vele. A nyári húsz-harminc nap az könnyedén megoldható, csak egy ilyen komplexumnak a fenntartását az 50- 60 % feletti kihasználtság tudja biztosítani. (8 x 4x365/2 x2000Ft) *vendég ideszervezését kell megoldani. ebbe a nyolc házba 6000 vendégéjszakát kellene szervezni és biztosítani, ami 12 millió forint árbevételt jelentene évente. Ezzel kellene szembe állítani a 8 háznak a , felújítási és működési költségeit stb.stb..Ez viszont pillanatnyilag a városban töltött összes vendégéjszakánál is több ! Tehát tessék tervezni és szervezni! Húsz -harminc hétvégén kellene programot oda vinni, visszatérve az kiinduláshoz a borfesztivál önmagában semmit nem jelent a Belsőváros jövőjét illetően.
  Arról nem beszélve, hogy nem csak ezt a nyolc házat kellene vendégekkel megtölteni, mert vannak a városnak saját házai is!(* 8 a házak száma, 4 egy házban a férőhelyek száma , 365 az év napjai, /2 biztosítja az 50%- kihasználtságot , 2000Ft/fő/éj férőhelynek díja) ...”
 • 14. bit 2011. március 31. 08:20
  „Tisztelt Fórumozók!

  Én úgy gondolom, hogy nem rossz az ötlet. Norbi56 véleményével is egyet értek, hogy építéshatósági eszközökkel is lehet valamit kezdeni a visszaszerzésük érdekében, de talán most a csongrádi városvezetésnek is van olyan kapcsolata a megyével, hogy talán megoldható a probléma. Az is igaz, hogy nagyon jó és mindenre kiterjedő tervezésnek kell megelőznie bármilyen lépést! És talán lehet tapasztalatokat gyűjteni más, hasonló rendezvények szervezőitől. Gondolok pl.: a Művészetek Völgye rendezvényre. Talán hasonló a struktúra, de lehet (kell) helyi értékek bemutatására törekedni: gasztronómia, halászat, kézművesek...stb. Itt a Tisza és gyönyörű az óváros, a lehetőség adott! Meg lehet kérdezni őket, a lakosságot, hogy sikerült bevonniuk, milyen költségvetéssel dolgoznak, kiket, hogyan tudnak meghívni, milyen hatásai vannak a rendezvénynek.
  Szóval, tessék ötletelni, gondolkodni, tervezgetni, számolni és mindezt hosszú távon!
  Én drukkolok!”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap időközi polgármester-választás Felgyőn

Felgyő - Éjszakai telefonos zaklatások miatt visszalépett a polgármester-jelöltségtől Vincze Vilmos… Tovább olvasom