Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Mától komp jár a csongrádi révnél

Mától lezárják a forgalom elől a csongrádi fahidat, a révnél komp biztosítja az átkelést. A pontonos szerkezet elöregedett padozatát újra cserélik a téli leállás idején, így áprilistól újra ráhajthatnak a fahídra az öt tonnánál nehezebb járművek. A felújításra szánt húszmillió forintból csak új fapallókra és néhány deformálódott elem javítására futja.
Ma már nem lehet átgyalogolni a fahídon. Fotó: Bíró Dániel
Mától csak komppal lehet átkelni a Tiszán a csongrádi révnél. A fahidat lezárják ugyan, de nem szerelik szét és állítják félre, mint tették azt az elmúlt években, mert hamarosan megkezdődik az elöregedett padlózat leszerelése. Az átkelőponton elemeit 2004-ben újították föl, de a szerkezetre szerelt fapallók lecserélésére eddig nem volt elegendő pénz.

A két hídfő padozatánál évtizedek óta csak pótolni tudták az elkorhadt pallókat, az úszórészen pedig tíz éve volt utoljára burkolatcsere. Ezt meg is sínylette a híd: szakértői vizsgálatok után júniusban 7,5-ről 5 tonnára módosították a súlykorlátozást.

Jövőre lesz ötven

Jövőre lesz ötven éve, hogy a Tisza csongrádi és csépai oldalán élőket szolgálja a mai fahíd. Elődjét, a valóban hajókra épített, 223 méter hosszú, faszerkezetű átkelőt még 1896-ban állították fel a jelenlegi átkelőnél ötven méterrel feljebb. Az eredeti fahíd az 1919-es román megszállás idején megrongálódott, majd a folyó mederváltozásai miatt 1932-ben a mai helyére helyezték át. 1944 október 8-án a hidat felrobbantották, ideiglenes újjáépítése csak 1949-ben fejeződött be. Mai formáját az 1956-os átalakítások során nyerte el, de forgalomba állítására még egy évet várni kellett.

Akadtak ebből problémák, mert sokan sérelmezték, hogy a gáton túl nem volt feltüntetve a súlykorlátozás, s így hiába jöttek errefelé. Egyebek mellett ezt is orvosolni fogja a padozatcsere, aminek köszönhetően tavasztól újra 7,5 tonnáig lesz terhelhető a pontonhíd – tudtuk meg Varga Dénestől, az átkelőhelyet üzemeltető Deviskomp Kft. ügyvezetőjétől.

– A közútkezelő forrásaiból mintegy húszmillió forintot használhatunk fel a csongrádi fahíd pályaszerkezetének felújítására – mondta lapunknak Jójárt János, a megyei közútkezelő hídmérnöke. Az említett összegből csak a mintegy 700 négyzetméteres padozat cseréjére és néhány deformálódott acélelem javítására futja, a monstrum lefestésére már nem. A beruházás közbeszerzési eljárását lefolytatták, a nyertes és a megrendelő közötti szerződés aláírására a napokban kerül sor. Információink szerint a Hídépítő Zrt. lesz a kivitelezés fővállalkozója. A munkát április 15-éig kell befejezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adott méretek és az anyagiak

Közösségi célokat szolgálna a felújításra váró csongrádi ifjúsági ház – de a helyi közösségek… Tovább olvasom