Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Ordítani kell, hogy bekössék a villanyt

Csongrád - Három évig várta a bútoralapanyagot szabó és forgalmazó Forgó István, hogy üzeméhez az ipari parkban bevezessék a villanyt. Az önkormányzat a Démászra hivatkozott, és viszont. A vállalkozó végül maga intézkedett.
Valóban nem jó, ha zajjal dolgozó, nagy teherforgalmat
lebonyolító üzemek működnek egy városban, mert előbb-utóbb elfogy a szomszédok türelme. Az ipari park az igazi megoldás Csongrádon is, ahol a valamikori laktanyában és a hozzá tartozó területen jelölték ki az ipari övezetet.

Van itt szép telep és csarnok, valamint gaztengerrel borított porta. Az egyik gazdája – aki utóbb úgy döntött, nem adja nevét a panaszhoz – 2007 nyarán, két részletben fizette ki a közművesítettként hirdetett portáért a 4 millió forintot. A parkot működtető önkormányzat vállalta, hogy áramforrást telepít, mire kell. Ez azonban elmaradt, és a vállalkozás nem tudott kiköltözni, most pedig, ha akarna, sem tudna építkezni, mert az akkoriban még elérhető kedvező hitelek eltűntek a válság miatt. Murányi László önkormányzati képviselő interpellált az ügyben a képviselő-testület ülésén. Bedő Tamás polgármester leszögezte, nem az önkormányzat a hibás: „a terület villamos energiával történő ellátásának megrendelése már az elővételi szerződés aláírása után, 2007 júliusában megtörtént". Bedő azt is írja a képviselőnek, hogy többször is felszólították a szolgáltatót, de nem jártak sikerrel, csak idén június 15-én érkezett meg az ajánlat a csatlakozásra. A díjat az önkormányzat elküldte az EDF Démásznak, így az ügy sínen van.

Forgó István munka közben. Saját kezébe vette az ügyintézést.
Forgó István munka közben. Saját kezébe vette az ügyintézést.
Fotó: DM/DV

Nemcsak ez a vállalkozó járt így a villannyal, hanem például Forgó István is, aki 2006. október 12-én kötött szerződést a várossal, amikor 3 millió plusz áfáért megvette a portát. Az önkormányzat vállalta, hogy 2007. január 15-éig idevezetteti a csatlakozást, ez azonban elhúzódott. – Pedig nagyon örült a polgármester, amikor kiderült, hogy általam egy igazi termelő beruházás költözik a parkba – mondja a lapszabászgépeken dolgozó, bútoralapanyag-forgalmazó és kisbútorgyártó műhely 34 éves tulajdonosa. – Amikor kiderült, hogy az áram bevezetése nem megy valamiért, a város hajlandó volt arra is, hogy ideiglenesen kisebb erősségű áramot vezessen ide – a kerítéskarók tetején –, és a fogyasztás egy részét is átvállalta: 350 ezer forintot fizetett ki. De közben alig történt valami, én pedig majdnem elestem a kamarai támogatástól, amelyet megítéltek nekem. Végül elmentem személyesen a Démász szentesi irodájába, megkérdeztem, pontosan milyen papírok kellenek ahhoz, hogy legyen végre normális villanyom. Megmondták, én visszamentem Csongrádra az ügyintézőhöz, elkértem az iratokat, átvittem Szentesre.

Tavaly októberben elkészült a bekötés. Szerintem az önkormányzatnál sem érezték át, miért lenne nekem fontos az áram, és hogy végre megkapjam azt a nyüves telephelyengedélyt: azért, hogy végre felvehessek valakit, mert annyi a munka, hogy ki sem látszom belőle. Mindkét helyen teljesen más tempóban dolgoznak, kideríthetetlen fontossági szempontok alapján. Rá kellett jönnöm, hogy ha ilyen körülmények között 5 perc alatt az ember nem tud elintézni valamit, ordítania kell. Az használ.

Forgó István szomszédjával összefogva vezettette be a szennyvízcsatornát 86 méterről, az ivóvízbekötés csatlakozását pedig az aszfaltút közepe alatt, két méter mélyen találták meg. Emiatt már nem is bosszankodik – és azt is tanulópénznek tudja be, hogy a gaz irtására beszerzett kecskéket széttépték a közeli tanya kutyái. A „biofűnyírókat" azóta bezárta, és inkább naponta háromszor kaszál nekik, hogy fogyjon a dzsumbuj – nehogy a parlagfű miatt megbüntessék.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. hank 2010. augusztus 16. 21:49
  „Az újságcikk teljes is lenne, ha a cikk írója a másik felet is megkérdezte volna erről a konkrét ügyről.
  "Végül elmentem személyesen a Démász szentesi irodájába, megkérdeztem, pontosan milyen papírok kellenek ahhoz, hogy legyen végre normális villanyom. Megmondták, én visszamentem Csongrádra az ügyintézőhöz, elkértem az iratokat, átvittem Szentesre.
  Tavaly októberben elkészült a bekötés. Szerintem az önkormányzatnál sem érezték át, miért lenne nekem fontos az áram, és hogy végre megkapjam azt a nyüves telephelyengedélyt: azért, hogy végre felvehessek valakit, mert annyi a munka, hogy ki sem látszom belőle. Mindkét helyen teljesen más tempóban dolgoznak, kideríthetetlen fontossági szempontok alapján."

  Hogy megy az ügyintézés a szomszéd várban?
  Adott volt egy veszélyes forgalmi helyzet. Jeleztem a Szentesi Polgármesteri HIvatal megfelelő csoportjának EMAIL-ben. (Igen, csoportonként volt egy email cím és reagáltak is rá.)
  1.5(!) hét múlva kaptam egy választ: megnézték és megadtak egy 1 hónapos dátumot, amikorra felszámolják a veszélyt. Ez elfogadható volt, mert ennél súlyosabb problémák is lehettek. Visszamentem 1.5 hónap múlva és tényleg mev volt oldva.

  EZ AZ ÜGYINTÉZÉS!

  Érdekes lenne, hogy ki és miért nem tudta ezeket a papírokat beszerezni. Ebből sokat lehetne tanuni.

  Hank”
 • 21. sörpocak 2010. augusztus 16. 20:47
  „Nem véletlen az elektrogloob volt az , aki nem vezette be? Nekem már több mint egy hónapja még egy telefont sem méltóztattak az árambevezetés miatt intézni.Na ugye, egyedüli elektromos maffiához képest ez is szép eredmény. Azt csinálnak, amihez kedvük van! Szemét egy cég ezek után, és azok után, amit ígértek. Másnapra terv és 2 héten belül áram. Na ez van!”
 • 20. unknown 2010. augusztus 16. 18:53
  „Kedves 19. hozzászóló, egy ország gazdaságát, szerkezetét, hatékonyságát (hivatalnokai hozzáállását) nem lehet egy tollvonással egy hónap alatt megváltoztatni. Könnyű megtenni a gyors változásokat egy 20 fős vállalkozásban, de egy ország azért mégis csak nagyobb, összetettebb...”
 • 19. történész 2010. augusztus 16. 18:27
  „Sajnos Orbán úr nem mondott igazat amikor azt mondta rendet tesz a rabló multik között.Az áramszolgáltató cégek már látatlanból megértek egy megszállásos átvilágításra...mennyi a profit,hogy híznak a menedzserek stb..a Volt Dégáz is megéri a pénzét.A napokban egy liter víz tíz perc melegítés után is csak langyos lehetett.A Magyar kormány ezekkel szemben nem akar fellépni,nem akarja,hogy a kifizetett pénzért a megfelelő minőséget kapjunk.Én úgy tudom túl sok politikus részesedik ezekből a négyzetesen szuper extraprofitból”
 • 18. unknown 2010. augusztus 16. 17:53
  „Első pillanatban arra gondoltam, hogy a Privát bankár netlapon olvasott MSZP-s nyilatkozat nem tudom hova passzol, de a 16-17-es hozzászólások alapot adnak arra, hogy ide beidézzem. Azért, hogy elgondolkozhassunk azon, mennyire visszatetszően, múltat tagadóan képes másra fogni a bajok gyökerét a korábban nyolc évig kormányon volt vezető párt.

  "Az MSZP szerint leépülés zajlik a gazdaságban, mert közel húsz százalékkal csökkent az építőipar termelése júniusban, míg ugyanez a szám a választások előtt 6 százalék körül volt.

  Az MSZP közleményében az áll: Orbán Viktor az elmúlt egy hónapban nem tett olyan intézkedéseket, amely a gazdaság talpra állítását, vagy az egymillió új munkahely előteremtését szolgálná. Mint írták, a miniszterelnök két hete azt mondta, hogy rendkívüli teljesítményt produkált a kormánya, de ez az adat "Orbán hangzatos hazugságát nem igazolja."

  A Központi Statisztikai Hivatal hétfői tájékoztatása szerint az építőipari termelés volumene 2010 júniusában mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 19,7 százalékkal csökkent a tavaly júniusihoz képest. "

  Nos, ha az Orbán kormány nem tett semmit a változásért, akkor pláne az MSZP hibája, hogy így áll az ország.”
 • 17. triniti 2010. augusztus 16. 13:58
  „nem a hivatalnokokkal van a hiba, hanem a vezetőjükkel. Meg egész Magyarországgal. Menj el autószerelőhöz, ott sem kapsz jobbat, legfeljebb nem értesz hozzá és nem tudod hogy becsaptak. Menj el orvoshoz, az is csak azt ír fel neked amit a gyártó neki zsebbe támogat, és így tovább. Nem az ügyintézőkkel van a legnagyobb probléma az országban. (bár nem értem hogy jöttek a hivatalnokok ehhez a cikkhez, hisz mind az önkormányzat mind a démász azért nem akar ezzel foglalkozni, mert nincs pénze)
  De szidjuk őket, úgy is uncsi most a munkahely és jó ide a fórumra írogatni...;-) ...meg trendi is...”
 • 16. misty.cum 2010. augusztus 16. 12:42
  „Bizony érdekes dolgok ezek. A Hivatalokban annyian vannak, hogy egymáséba ér az újuk. Amikor bemegy az ügyfél, türelemre intik, mert nem érnek rá, majd a kávézás után! Két kávé között egy-két ügyfél, és már itt a munka vége.
  Sírni pedig tudnak, hogy létszám leépítések lesznek, és az a mocskos kormány....mi az, hogy őket elküldi. (Elmeri küldeni)
  A sok ezer melóst nem sajnálták, még hírnek sem nézték a leépítésekkor. Az nem számított.
  Rossz híreim vannak kedves hivatalnokok! Nem biztos, hogy mindenki innen mehet nyugdíjba, pedig a sógor, koma (lóvé) azért biggyesztette be magácskákat ide. Biztos munka, biztos jövedelem.
  Jó lenne, ha végre nem nekünk, ügyfeleknek kellene pitizni, könyörögni. Jó a példa, ordítani kell, fenyegetőzni. Ha nem tetszik, sok a kapálni való.”
 • 15. Rózsa;) 2010. augusztus 16. 11:57
  „Kedves András!
  Köszönjük szépen!”
 • 14. belaba 2010. augusztus 16. 11:15
  „Nincs ebben semmi újdonság:
  keress ismerőst, ha nincs, adjál kenőpénzt, ha az sincs, legyél mocskos b..kó.
  Ez egy ilyen ország. ha teccik, ha nem teccik.”
 • 13. lamatic 2010. augusztus 16. 11:11
  „Jaja, képzeljétek el nyugaton az a forma járja hogy mindenki másért dolgozik. Ugye milyen durván hangzik, szerintem is tiszta h..k ezek a nyugatiak, ki a f..sz szeretné hogy 10 millió ember dolgozzon érte, mert ugye ebből ez következik. Tiszta cink ez a nyugati társadalom, le vannak maradva, a mi köztisztviselőink ezt tudják és ők már a modern stílust alkalmazzák, mindenkit megsz...k mert az a jövő.”
 • 12. Dema 2010. augusztus 16. 11:06
  „A tizenkettedik senki hivatalnok, aki kapott a kezébe egy ici-pici hatalmat!! :D Ezek a senkik, akik betartanak AZOKNAK AKIK HALADNI AKARNAK ELŐRE!!! Viszont amikkor jönnek a helyi választások, besz@.rnak, és minden ígérgetnek, büntetnek, hogy Ő legyen a jó fiú! Másokon élősködők!! HÚÚúúúuu de mérges bagyok! :D:D:D”
 • 11. a84esbusz 2010. augusztus 16. 10:19
  „<moderálva>”
 • 10. bakosandras 2010. augusztus 16. 10:15
  „Itt egy sokkal szebb és vidámabb olvasmány, ugyenerről a témáról:

  http://bdeg.sopron.hu/bdeg/archiv/hharang/20003/cikk10.html”
 • 9. klj_54 2010. augusztus 16. 09:34
  „7. hozzászólás barkzso 2010.08.16. 08:52
  Te egész életedben mertél kicsi lenni!
  Aki az eltelt nyolc évre hivatkozik egy ilyen dologban, az közveszélyes elmebeteg!”
 • 8. keletaru 2010. augusztus 16. 09:24
  „Sógor koma jó barát ??? Valami ehhez hasonló jut eszembe . De az adókat tb-t azonnal kell fizetni ., még ha nem is tudunk dolgozni . Jön..... a válasz ha nincs pénzünk ne vállalkozunk , vagy legyünk türelmesek s megértők . A hivatalban sok helyen még mindig azt hiszik mi vagyunk értük , nem ők értünk !!!! Itt kezdődnek a problémák . Üdv Kuci”
 • 7. barkzso 2010. augusztus 16. 08:52
  „A hivatalok és a szolgáltatók pökhendi packázása és az arroganciája elképesztő mértékű.
  Nyolc év alatt mertünk kicsik lenni - mi állampolgárok...”
 • 6. triniti 2010. augusztus 16. 08:40
  „grabovsky:

  Ugyan ez jutott eszembe! ez volt az első reakcióm.

  A normális jogszabály és rendszertisztelő ember meg szopik...”
 • 5. Grabowsky 2010. augusztus 16. 08:23
  „A cigányok is azért kapnak segélyt mert fenyegetőznek meg verik az asztalt... ügyintéző lapít, és enged...”
 • 4. KamuNeni 2010. augusztus 16. 08:15
  „Igen sajonos MO-n a pokhediseg kivagyisag az uralkodo es csak orditassal hatarozott fellepessel es fenyegetessel lehet valamit is elerni az allami hivatalokban. Sajat tapasztalat is!”
 • 3. flightmode 2010. augusztus 16. 08:10
  „"El lehet menni Magyarországról."

  Egyébként mit vártatok a magyar bürokráciától és mentalitástól?”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi polgármestereket támogat a Fidesz

Csongrád - Zömmel a most is dolgozó polgármestereket támogatja a Fidesz Csongrád és Kistelek… Tovább olvasom