Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Patkányinvázió Csongrádon

Csongrád - Patkányok lepték el a csongrádi Vas Gereben utca környékét. A város aljegyzője szerint nem egyedi esetről van szó, külön pénz viszont nincs az irtásra, ezért a tisztiorvosi szolgálat segítségét kérik.
A minap fürtök helyett patkányok lógtak Szabados Józsefék szőlőlugasán – a kártevők a megmaradt szemeken lakmároztak napnyugta után. A csongrádi Vas Gereben utcában élő család két hónapja nem tart disznót sem. Levágták az utolsót, mert a jószág már a rágcsálókat ette, annyi volt belőlük az ólban. A megmaradt takarmányt kulcsra zárt helyiségben tárolják, elektromos riasztót tettek a veteményes közé, és szórják a mérget a csapdákhoz. Havi 5000 forintot költenek rá, mégsem győzik az inváziót.

– Három hónapja leptek el bennünket a patkányok. Annyi van belőlük, hogy egy kisbabát nem lehetne kitenni levegőzni a kertbe. Hívtuk a polgármesteri hivatalt, néhány hete kint volt az aljegyző, és találkozott is egy méretes példánnyal, de azóta sem történt semmi – mondta lapunknak Szabados Józsefné. Portájuk rendezett, így még inkább lehet látni vagy érezni a rágcsálók nyomait. Nem véletlen, hogy dögszag terjeng az egyik farakás alól. Az asszony szerint, ha mindenki irtaná őket a környéken, és az állattartás szabályait is betartanák, nem lenne gond, de most már ők is úgy érzik, egyedül tehetetlenek.

Szabados Józseféknél rendezett a porta, már disznót sem tartanak, mégis havonta 5000 forintot kell költeniük patkányméregre. Fotó: Bíró Dániel
Szabados Józseféknél rendezett a porta, már disznót sem tartanak, mégis havonta 5000 forintot kell költeniük patkányméregre.
Fotó: Bíró Dániel

– A város más pontjairól is kaptunk bejelentést, úgyhogy nem egyedi esetről van szó – nyilatkozta lapunknak Szubally Brúnó aljegyző. A Vas Gereben utcánál munkatársai 6 ingatlant ellenőriztek: kettőnél nem vállalták a tulajdonosok az irtás költségét, az egyetlen állattartót pedig, akinél szabálytalanságokat találtak, nem büntették meg, mert ígéretet tett, hogy rendezi a környezetet. – Ez közegészségügyi kérdés, ezért a tisztiorvosi szolgálathoz fordulunk – tette hozzá az aljegyző.

Mi is megkérdeztük az ÁNTSZ-t, mit tudnak tenni. Azt a tájékoztatást kaptuk, náluk már megszűnt a fertőtlenítési csoport, egyébként meg az önkormányzat feladata az irtás. Ahol pedig szabálytalan az állattartás, ott az ingatlantulajdonost kell kötelezni az irtásra. Erre Szubally Brúnó aljegyző azt mondta, Csongrádnak nincs erre a feladatra külön pénzügyi kerete. Létezik egy környezetvédelmi keret, amit még sohasem használtak ilyen célra – a pénz felhasználásáról a városgazdasági bizottság dönt. Az aljegyző azt tanácsolta, az érintettek ettől a grémiumtól kérjenek anyagi segítséget.

Olvasóink írták

 • 10. timoboll2 2009. november 18. 15:51
  „http://csongrad.viho.hu/node/327#comments”
 • 9. Hoppá 2009. november 06. 13:30
  „Már bocsánat, de miért írtsa a város a hanyag, nem rendezett körülmények között élő, trehány emberek után a patkányokat, az adófizetők pénzéből. Mindenkinek kötelessége a saját környezetét rendben tartani, időnként a sok, évek óta felhalmozott ócskaságot átpakolni, egyszóval rendet csinálni.Inkább az kellene, hogy feljelenteni azokat, akik nem megfelelő körülmények között tartanak állatokat, tárolnak be udvarokra évekig elég mennyiségű szálas- és egyéb takarmányt, ami természetesen jó szaporodási helye a patkányoknak, de másnak is. Felháborító, hogy a környezetére nem igényes lakók helyett a város oldjon meg mindent. Csak be kellene tartani az állatok tartására szóló szabályokat, és bírságolni!!!!”
 • 8. delvidek 2009. november 04. 16:40
  „Ez aztan valoban erthetettlen! Nincs penz a patkanyirtasra! Ilyen rossz kifogast meg nem hallottam! Remelem arra lesz penz, ha a varos hirnevet kell rehabitalni!!!!”
 • 7. klj_54 2009. november 02. 09:23
  „Viccesen fogalmazva , a cikk címéről arra gondoltam, hogy politikusok szállták meg a várost.

  Aljegyzőnek megjegyzés: tegyék a törvényben előírt dolgukat, azaz irtani de gyorsan a patkányokat.”
 • 6. tejfelesszájú 2009. november 02. 08:43
  „miaz helyezkednek a vörösök, és a libsik? :)”
 • 5. koxos 2009. november 02. 08:31
  „első ránézésre az udvar kiváló patkányfészek pont mint az ország”
 • 4. karaly 2009. november 02. 08:11
  „Az egész országot ellepték az embnerformájú patkányok sajnos.”
 • 3. szemlelodo 2009. november 02. 07:33
  „Tisztelt Aljegyző Úr!
  Ön még nagyon friss ebben a beosztásban,de válasza olyan mint ha több évtizedet töltött volna el benne.
  Fogadjon el tőlem az önkormányzati gazdálkodásra vonatkozóan egy örök érvényű megállapitást, mely szerint mindig arra van pénz amire akarnak. Csak hát ugye az AKARAT!!!????”
 • 2. flexsnake 2009. november 02. 05:26
  „remélem terjesztenek valami gyilkos kórt :)”
 • 1. 6664 2009. november 02. 05:17
  „Ebben jók vagyunk: mindig a másik hivatalé a felelősség, vagy a felelős hivatalt megszüntették/felszámolták, de ha mégis van felelős hivatal, akkor meg nincs pénz a feladatra. A patkányok meg örömtáncot járnak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádon Tiszavirág lesz a pontonhíd neve?

Tiszavirágra keresztelné a csongrádi pontonhidat Havasi Jánosné helyi önkormányzati képviselő. Tovább olvasom