Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Róbert betegsége miatt nélkülöz a család

Egy embernek se kívánom, hogy szülőként, családfőként átélje azt, amit én – mondja a csongrádi Pusztai György. Fia, a 32 éves Róbert folyamatos ápolásra szorul, nem tudja ellátni magát. A helyzet az anyagi ellehetetlenülés szélére juttatta a családot. Az önkormányzat segít rajtuk, s most az interneten tették közzé fölhívásukat: kölcsönből szeretnék letudni a legnyomasztóbb terhet, az OTP-tartozást.
Pusztai Róbert művesekezelésen. Fotó: Tésik Attila
„32 éves vagyok. Gyermekkorom óta súlyos vesebetegségben szenvedek. 1988-tól állandó orvosi kezelés alatt állok. 2002. április 23-án veseátültetésem volt. 2005 nyarán gyomorvérzésem volt, megműtöttek, fél oldalam 90 százalékban lebénult, szinte magatehetetlen vagyok. Ez év őszén veseműködésem leállt, két hónapja másnaponként művesekezelést kapok." Ez a hirdetés jelent meg nemrég Csongrád város internetes oldalán, a csongrad.hu-n.

A fiatal ember, a Szív utca 157. alatt lakó Pusztai Róbert segítséget kér családja számára. Miután képtelen ellátni önmagát, szülei gondoskodnak róla. A betegség azonban az anyagi ellehetetlenülés szélére juttatta a családot. Róbert 19 ezer 760 forintos rendszeres szociális segélyt kap, van közgyógyellátási igazolványa, s mentő viszi minden másnap a szentesi kórházba, a kezelésekre. Tehát nem a gyógyszer, a kezelés jelent gondot, hanem az, hogy egyelőre a szülei sem kapnak olyan munkát, ami mellett ápolni tudnák őt.

– Egyik embernek sem kívánom, hogy szülőként és családfőként átélje azt, amit én – mondja Pusztai György, Róbert rokkantnyugdíjas édesapja. – Ahogy súlyosbodott a fiam betegsége, egyre jobban rászorult a segítségünkre. A feleségem harminckilenc évig dolgozott a háziiparban, de most neki sincs állása. Az én nyugdíjam 36 ezer 500 forint, ha a fiam és a feleségem pénzét ehhez hozzárakjuk, elég lenne valamire. De hát vesztünkre OTP-tartozásunk is van, ez az, ami igazán nagy problémát okoz. Hónapról hónapra egyre kilátástalanabb helyzetbe kerültünk, most gond van a tüzelővel, az ennivalóval – a számlákkal pedig már régóta.

Az édesapa azt mondja, igazából nem örökbe kérnének segítséget: egy áthidaló kölcsönre gondoltak, amiből ki tudnák fizetni az OTP-t, s a fölhalmozódott közműtartozásokat. Aztán a nyugdíjból törlesztenék a kölcsönt. A kérdésre, hogy ezt ki tudnák-e fizetni, határozott, elkeseredett igen volt a válasz. Pusztai György, amellett, hogy az interneten megjelentette a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet Csongrádi Fiókjánál vezetett 57200048-1003644 számlaszámot, több helyre is fordult. Írt levelet Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, aztán a válasz nyomán Rácz Jenő egészségügyi miniszternek. Fordult – többek között – Csányi Sándor OTP-igazgató alapítványához is, de sikertelenül. Senki sem akar kölcsönt adni nekik. Egyedül az önkormányzat segíti őket.

Csongrád jegyzője, Berkes István azt mondta: valóban, a város rendszeresen ad szociális segélyt, többször adott támogatást más formában, és egyébként is, minden lehetséges módon próbál segíteni. Legutóbb azzal, hogy a honlapra föltették a hirdetést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelmetlenül előzött a mikrobusz

Figyelmetlenül kezdett előzni annak a mikrobusznak a vezetője, amely tegnap délelőtt az árokba… Tovább olvasom