Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Rossz a tűzcsapok negyede Csongrádon

Csongrád - A csongrádi tűzcsapok negyede rossz állapotban van, ki kellene cserélni ezeket. Mivel egy ilyen csere 150 ezer forintba is kerülhet, a helyi közműszolgáltató csak több éves ütemezéssel tudta vállalni a rendszer korszerűsítését.
A megye többi városában nincs ilyen probléma, csak a színesfémtolvajok okoznak gondot a tűzoltóknak.

Csongrád és Csanytelek tűzcsapjainak negyede rossz állapotban van, illetve nem működik, ezért ki kellene cserélni őket. A csongrádi tűzoltóság elmúlt hároméves munkájáról készült beszámoló szerint leginkább a föld alatti vízcsapok korrodálódtak el, mentek tönkre az utóbbi években. Kalmár Károly tűzoltóparancsnok lapunk érdeklődésére azt mondta, nincs szó kritikus helyzetről, de mivel az oltóvíz biztosítása törvényi kötelezettség, fontosnak tartották jelezni, hogy a két említett településen vannak ilyen hiányosságok, és a rossz szerkezeteket mielőbb pótolni kellene. Ezeket a hatályos jogszabályok szerint földfelszíni csapokkal lehet kiváltani, de a több száz kifolyóból álló rendszer korszerűsítése nem olcsó mulatság: egy csere költsége elérheti a 150 ezer forintot.

Egy új felszíni tűzcsap 150 ezerbe kerül. Csongrádon nincs pénz az összes elromlott kifolyó egyidejű cseréjére. Fotó: Bíró Dániel

– Egy évben 8-10 tűzcsap cseréjét tudjuk vállalni – nyilatkozta lapunknak Balogh Pál. A csongrádi Víz és Kommunális Kft ügyvezetője szerint több tucat tűzcsapnál lenne indokolt a szerelvény korszerűsítése, ezért csak többéves ütemezéssel oldható meg ez a probléma. Ami még inkább költségessé teszi a hálózat üzemeltetését: a színesfémtolvajok rendre elviszik a felszíni csapok leláncolt alumínium kupakjait, a földalatti kifolyók fémfedelét.

Makón ezt már úgy igyekeznek kivédeni, hogy kevésbé kelendő betonfedéllel pótolják a hiányzó elemet. A Maros-parti városban egyébként az utóbbi két-három évben komolyabb figyelmet fordítottak a tűzcsapok ellenőrzésére és felújítására. A helyi tűzoltóság szerint Szentesen nem, viszont a vonzáskörzetébe tartozó kistelepüléseken már gyakrabban jelentkeznek problémák a tűzcsapoknál. Vásárhelyen és Szegeden is tájékoztatták lapunkat, hogy a tűzoltóságok folyamatosan tartják a kapcsolatot a helyi vízszolgáltatóval, és jelzik, ha valahol meghibásodást észlelnek. Bár egyik településen sincs friss felmérés a tűzcsapok állapotáról, a tűzoltók szerint náluk legfeljebb pár százalékra tehető az üzemképtelen csapok aránya.

Olvasóink írták

 • 4. mufurcka 2008. március 03. 20:10
  „Munkát, kenyeret! Csinálunk több gyereket!”
 • 3. spagetti 2008. március 03. 07:36
  „Sajnos csongrádon csak arra van pénz amire a polgármester akarja!!!!!!!”
 • 2. kuruci 2008. március 01. 16:36
  „sajnos nem kapolyi tehet arról. hogy csongrádnak fényes szar kellett, hanem a csökött agyú murányi aki most éppen nem komonista, nem nem munkásőr, nem mdf-es hanem ...
  egy -egy munkahelyhez kellett volna támogatás, és ha van munka, meg jövedelem akkor lehetne majd fényes szart építeni, meg csapot, meg papot.”
 • 1. okos gondolat 2008. március 01. 05:01
  „Kapolyi Úr!
  Most is lehetne nagylelkű.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elűzik a bűzt Csongrádról

Csongrád - A csongrádi csatornahálózatból itt-ott kiáradó bűz megszüntetéséhez beruházásra lesz szükség. A város 575 millióra pályázik, hogy bővíthesse a tisztítómű kapacitását. Tovább olvasom