Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Sajátos helyzetben a bokrosi iskola

Csongrád-Bokros - Miért nem inkább a bokrosi iskolát szüntetik meg? Ilyen vélemény is felvetődött a Széchenyi sorsát tárgyaló csongrádi testületi ülésen. A városrész helyzete sajátos – érvel az alpolgármester.
A legutóbbi testületi ülésen született meg az a döntés, amely szerint ősszel már nem indul első osztály a csongrádi Széchenyi-iskolában. A városvezetés nem iskolabezárásról beszél, de a felszólalók azt hangsúlyozták: bár valóban nem kerül lakat az intézményre, a döntés mégis az iskola lassú elsorvadásához, azaz akárhogy is nézzük, a bezárásához vezet. Ellenpéldaként a bokrosi oktatási intézményt hozták fel, ahol rendszeresen nagyon alacsony, 8–15 fős létszámmal indulnak az osztályok, az önkormányzat mégsem gondolkodik a megszüntetésén. Talán azért – vetette föl egy jelenlévő –, mert a város nem akar ujjat húzni a bokrosiakkal? Ha ugyanis ismét kezdeményezik, hogy leválnak Csongrádról, az önkormányzat elesne a Mars-gyár által fizetett adótól.

– Egyáltalán nem erről van szó – magyarázta Gyovai Gáspár alpolgármester. – A környező tanyákról a gyerekek 3–4 kilométert gyalogolnak Bokrosig, és onnan még több mint 10 kilométerre van a város. Ilyen hosszú útra egy kicsi gyereket biztosan nem indítanának egyedül a szülők, így az utaztatás a felnőttekre is nagy terhet róna. Ezeket a szempontokat is figyelembe kell venni, ezért ezt az iskolát a város bizonyos értelemben mindig külön kezelte. Amikor felvetődött, hogy Bokros önálló település lenne, sok más mellett az iskola helyzetét is megvizsgáltuk, és úgy találtuk, a falu nem tudná azt fenntartani. Megjegyzem: akkor a katolikus egyház nem zárkózott el az átvételétől, ezt a lehetőséget azóta sem vetettük el.

Elhangzott az ülésen, hogy az iskolát nem kifejezetten a helybelieknek tartja fenn az önkormányzat, hiszen sok tiszaalpári diák tanul ott.

– Mintegy 10 éve járnak ide Alpár újfalusi részéről a tanulók, mert számukra a bokrosi iskola könnyebben megközelíthető. Az együttműködés előnyös, hiszen – tekintettel arra, hogy a gyerekek egy másik megye lakosai – magasabb normatívát vehetünk igénybe utánuk – folytatta az alpolgármester. – A Mars vállalattól természetesen nem lehet teljes mértékben elvonatkoztatni. Valóban nem szeretnénk, hogy a bokrosiak elégedetlenek legyenek, hiszen ők élnek a cég szomszédságában, ők viselik a zajt, a forgalmat. Úgy érezzük, cserébe valamit vissza kell kapnia a városrésznek. De hangsúlyozom: nem ez a bokrosi iskola fenntartásának a fő indoka. Az emberek életkörülménye, a sajátos helyzet miatt másképp kell kezelni, mint egy belvárosi intézményt.

Olvasóink írták

 • 13. tromi 2011. június 16. 08:05
  „Ez így reggel olyan jól esett! :-)
  "ki tudja jövőre indulhat osztály vagy sem"

  Általában egy iskola érett gyerek hat-hét éves. Előtte 9 hónapig hordja a mamája a hasában. Tehát most mennek nagy csoportba azok a gyerekek, akik már 6 éve itt vannak közöttünk. Be kell menni az oviba, és egy előzetes felmérést kell csinálni a szülők körében. (megjegyzem : csináltak, és innét gondolom, hogy be kellene zárni a bokrosit is és a széchenyit is, meg még valamelyiket... ez az oktatás színvonala miatt is fontos lenne, mert az mégis csak túlzás, hogy a tanítónők veszik meg a 90 ezres fizetésükből a tanári eszközöket, a szülők meg folyamatosan fizetik az 1000t havonta, egyebekre (oviban is!)) Kell iskola, de nem mindegy hogyan, milyen színvonalon. Meg kellene kérdezni azokat a bokrosiakat is, akik csongrádra hordják a gyermeküket.
  Gondolkodni a legnehezebb, felelősséget vállalni pedig ma Mo.-on nem divat, sőt egyenesen halálos.
  A Testületnek meg látszik hogy nincs vér a pucájában, és ilyen finom kis rezgés görbe mentén próbál haladni, ahelyett, hogy volna egy határozott irányuk, amelyek számokkal van kikövezve. Azt már évek óta észre lehetett venni, hogy a számok nem a barátaik... persze értünk, miattunk, nekünk. A buta emberek meg be is veszik...”
 • 12. danus18 2011. június 15. 23:15
  „Fölösleges hangulatkeltés az egész, a két iskola helyzete teljesen különböző, így nem nagyon lehet összehasonlítani a kettőt. Más az ha a tanyákról "csak" Bokrosig kell elmenniük a gyerekeknek, vagy mondjuk egészen Csongrádig kellene utazniuk.
  Mellesleg a Széchenyi esetében nem "bezárásról" vagy "lassú halálról" van szó, ki tudja jövőre indulhat osztály vagy sem.”
 • 11. Hidegen 2011. június 15. 22:44
  „Na erről van szó! Néma tömören velősen leírta miről is van szó. Nem csak számolni kell tudni emberek! Tromi meg már a fenyegetésnél tartasz. (Mármint a "kormánnyal.") Felesleges. Várjuk ki a végét, de ne mi csongrádiak giondolkozzunk már a bokrosiak fejével, mert ez igazán nem ildomos.”
 • 10. Néma 2011. június 15. 20:30
  „Nem értem a bokrosi iskola körüli állandó vitát.Ha a költségeket nézzük ,akkor mindenkinek igaza van.De Bokros az ugyan olyan település mint Felgyő,csak a tervezett vízlépcső miatt bekebelezte a város,hiszen rosszul hangzott volna vízlépcső neve.Építettek templomot,tornatermet,működő könyvtár,irigylésre méltó közéleti tevékenység,esetenként tanulni lehetne belőle.Élni kellene hagyni,mert az iskola elvétele egyenlő lenne a település halálával.Békesség kellene a településen,akkor a gyermek létszám is másképpen alakulna az iskolában.Az,hogy a nagy cég ott fejlődött,abban nagy része volt a városnak.Békés egymás mellet élést!!!”
 • 9. Norbi56 2011. június 15. 10:49
  „.Bokros 78 / 27 / 8 / 10 / 0
  78 gyermek jár a bokrosi iskolába ebből 27 Alpárról ,8 osztály van , 10 gyermek / osztály, viszont a lehetséges bokrosi gyerek fel kb. 40 fő jár be Csongrádra a városba iskolába sőt óvodákba is. Ennek ismeretében tehát hibás az alpolgármester úr érvelése !”
 • 8. tromi 2011. június 15. 10:39
  „..ezt majd Orbán Viktor és a barátai fogják eldönteni, és annyi beleszólásunk sem lesz hogy jaj. De sztem vicc, akkor is, hogy alpárról be tudnak a gyerekek járni bokrosra, de bokrosról az a 20 gyerek már csongrádra nem...
  (Másik megyét nem nézem, mert szidnak is bennünket rendesen az ott általunk kialakított iskolahelyzet miatt...)”
 • 7. lforgo 2011. június 15. 10:02
  „Én akkor is azt mondom, hogy szükség van iskolára Bokroson, ész érveket számokat nem szeretnék írni, de ha iskola se maradna ott, akkor kik szeretnének még ott lakni az időseken kívül?”
 • 6. Norbi56 2011. június 15. 09:35
  „5.3. Csongrádi tagintézmények: Bokrosi Általános Iskola, Ének-Zenei Általános Iskola, Kossuth L. Általános Iskola, Piroskavárosi Általános Iskola, Széchenyi I. Általános Iskola, Átmeneti és Diákotthon, Galli János Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat.
  Bevételi = Kiadási előirányzat: 505.800 eFt. Saját bevétel 24.955 eFt, önkormányzattól átvett támogatás 104.046 eFt, egyéb átvett pénzeszköz 6.260 e Ft, normatív támogatás 370.539 eFt. Személyi juttatás 338.365 eFt, járulékok 90.839 eFt, dologi kiadás 69.153 eFt, felhalmozási kiadás 0 eFt, pénzeszköz átadás 7.353 eFt, ellátottak pénzbeli juttatása 90 e Ft.
  Kedves tromi! ENNYI AZ ISKOLÁK KÖLTSÉGVETÉSE amihez hozzálehet jutni ! AZ a gyanúm, -hogy a Kossúth Ált.iskola átvételét nem jól vették figyelembe a költségvetés készítésénél, legalábbis nem derül ki az anyagból hogy hogyan. Az előző évben az iskolák költségvetése 628 millió volt. Ha csökken is az idén az csak 4/12-del az pedig biztosan nem 128 millió !
  és így tovább.. de ellenőrizhetetlen a rendelkezésre álló adatokból....”
 • 5. tromi 2011. június 15. 06:57
  „Hidegen azt gondolom te is hallottad, hogy ha a kormány veszi át az iskolákat bizony meg fogja szüntetni. Csak nehogy ki derüljön, hogy az a pár alpári gyerek is csak papíron létezik, mint ahogy már elő fordult az országban ilyen.
  Az pedig hogy az egyház átveszi az bizony csak vetítés, bele az arcunk közepébe. Semmi alapja sincs. Hogy miért? Pár héttel ezelőtt jelent meg az egyház nyilatkozata itt a délvilágon.
  A marssal kapcsolatban nem szeretnék nyilatkozni. Már itt is megjelent egy propagáló cikk róla, de még sem érzem, hogy ez a térség ennyire húzó lenne a mars által (nem is tudom mars a neve most?) MULTI A MARS, olyan multi, aki ellen most üzent hadat az O. V. Ugye jó biznisz az, hogy munkaerő szervezőn keresztül veszik fel a dolgozókat, ebből kifolyólag ugyanazon a gépen az egyik minimálbért kap, a másik meg nem... A jól kereső dolgozók pedig Kecskeméten Kiskunfélegyházán építkeznek, és költik a pénzüket...
  A zaj forgalom kérdésben pedig ha jól tudom a Mars épített egy elkerülő utat, ami a bokrosiaknak is elég nagy haszon. DE ha a városnak van évi felesleges 50 millája az iskolára akkor van. (az az csongrád (és bokros)minden lakosa befizet erre évi 3300 ftot. Az az az én családom évi 13 200-at. A gyerekei iskolájának is elég jól jönne ez az összeg, és akkor nem nekünk kellene kifesteni, és bukolni a tantermet...”
 • 4. Hidegen 2011. június 14. 23:23
  „Én sokáig éltem Bokroson, gyerekként, és felnőttként is. Meg Csongrádon is. "Kétlaki" életet éltem, és csongrádi iskolába jártam (amit már bezártak). Mostmár (szinte) teljesen csongrádi vagyok. De szerintem ebben igaza van Gazsinak. Lehet hogy szánalmas a magyarázkodás, de szánalmas a "Marsi" bevétel utáni kuncsorgás is. De azt az iskolát NEM szabad elvenni a "városrésztől(?)". (Útálom ezt a megnevezést...) Bizonyos szint után nagyon vigyázni kell azzal a fene nagy racionalitással, mert könnyen visszaüt (és most nem az iparűzési adóra gondolok elsősorban).”
 • 3. keletaru 2011. június 14. 20:45
  „Ha müködő település lenne , tele meló helyekkel Csongrád nem lehetne sarokba szorítani ........ mivel itt csak képviselőkből van sok akik mint látszik évek óta csak v...... , hiteleznek ?? Így semmi nem marad a végére csak az a tábla ....SZENTES ALSÓÓÓÓÓÓÓÓ . Ez a jövő kép mint dereng ,mit dereng? Nekünk értünk miattunk Üdv Kuci”
 • 2. Norbi56 2011. június 14. 20:05
  „Igaza van trominak!
  ami a költségeket illeti. amikor a költségvetést tárgyalta az önkormányzat akkor tárgyalta a a kistérségi társulás költségvetését is, elméletileg ott kellene szerepelni, de nem ilyen egyszerű a dolog.. De az egy gyermekre jutó költség megállapítása sajnos nagyon bonyolult, mert több tényezőből áll össze, egyrészt a kistérség költségvetéséből abban is két részből, mert van egy iskola, van egy egy Általános iskolák igazgatósága , és vannak költségelemek a GAMESZ-nál illetve a polgármesteri hivatal költségvetésében is. Tehát legalább négy költséghely van ezeket kellene összevonni és ebből készíteni egy költség összesítést, és azt egy gyermekre vetíteni, de az nagy valószínűséggel állítható, hogy egy bokrosi gyerek legalább kétszer annyiba kerül mint egy városi. Sajnos a csongrádi költségvetés talán legnagyobb problémája, hogy semmiről sem lehet tudni, hogy mennyibe kerül így nem is lehet összehasonlítani adatokat! S tervezni és ellenőrizni sem!”
 • 1. tromi 2011. június 14. 17:03
  „Ez szánalmas magyarázkodás, és abszolúte semmi realitása sincs. Majd a Főnöke átveszi és bezárja. Ha külön iskolabuszt üzemeltetnének annak a pár gyereknek, még akkor is súlyos tíz milliókat spórolna a város...
  Mennyire is jön ki egy bokrosi gyermek taníttatása? Év/Fő? Hol lehet megnézni? Mennyi az iskola költségvetése?
  Miért hordják a bokrosiak csongrádra a gyermekeiket ezek ellenére?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádi ovisok a KRESZ-versenyen

A csongrádi Napraforgó óvoda csoportja is részt vett a Pindur-Pandúr mini KRESZ-verseny országos döntőjén. Tovább olvasom