Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Szabályos engedéllyel nyakazták le a fákat

Szabályos engedéllyel vágták ki, illetve nyesték meg a Körös-toroki fákat. A természetvédők szerint baj, hogy nincs kijelölve a védett terület pontos határa. A városgondnokság vezetője szerint túlérzékenyek a természetvédők: az ártérben időben ki kell vágni a beteg fákat.
Csongrádiak hívták föl a figyelmünket arra, hogy a Körös-torokban a lejáratnál és a körforgalomnál a parti fák egy részét kivágták, a többieket pedig megfosztottak koronájuktól. A fűzfák talán kibírják, de a nyárfa ebbe belepusztulhat.

A helyi természetvédők nem értesültek arról, hogy a terület gazdája mire készül. Mint Deák Józseftől, a természetvédők egyesületének helyi vezetőjétől, a természeti értékek egyik védelmezőjétől megtudtuk: az bizonyos, hogy a Tisza túlpartján lévő fák védettek, az üdülőterület fáit egyelőre az egyesület megkérdezése nélkül ki lehet vágni, vagy meg lehet csonkítani. Ugyanis még tisztázatlan, meddig tart a védett övezet.

A panasztevők úgy hiszik, hogy engedély nélkül zajlik a munka. A város polgármestere, Bedő Tamás viszont arról tájékoztatott bennünket, hogy a vízüggyel egyeztettek és természetesen szabályos engedély birtokában történt minden fakivágás és gallyazás a Körös-torokban.

Bodor János, a városgondnokság igazgatója eltúlzott érzékenységnek tulajdonítja, amit néhányan a fák védelme érdekében tesznek. Nem veszik ugyanis figyelembe azt, hogy mindez ártérben történik, ahol régebben is rendszeres volt a fák koronájának eltávolítása. Ezek ugyanis kihajtanak. Az öreg vagy beteg, illetve balesetveszélyes fákat pedig időben ki kell vágni, nehogy bajt okozzanak.

A látvány, amit a lenyakazott fák keltenek, valóban nem szép. Talán az lenne a jó, ha a természetvédőket is bevonnák a fák selejtezésének munkájába, akkor kevesebb lenne az „eltúlzott" aggodalom is, amit egyébként a törvény nem tilt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új híd és út is kellene a Kisrétbe

Egy új híddal és útépítéssel lehetne bevonni a csongrádi vérkeringésbe a Holt-Tisza által körülölelt… Tovább olvasom