Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Szakmai útlevelet kapnak az unióba

A megyében elsőként a csongrádi Sághy Mihály szakközépiskola szerzett jogot arra, hogy az uniós munkavállalást megkönnyítő, EBC*L oklevelet nyújtó képzésre vállalkozzon. Az első tanulócsoport tagjai a minap vették át a diplomát Vincze János igazgatótól.
Az EBC*L – az Egységes Európai Gazdasági Oklevél – vállalati kezdeményezésre jött létre, és ma már nemzetközileg elismert, Magyarországon kívül jelenleg tizenegy EU-beli országban lehet ennek birtokában munkát vállalni, 2007-től pedig egész Európában – válaszolta érdeklődésünkre Gulácsi Nikolett, az EBC*L magyarországi képviseletének cégvezetője. Megtudtuk: a névre szóló oklevelet német nyelven, a cég európai központjában, Bécsben állítják ki.

Négyszáz oklevél országszerte

Az European Business Competence*License (az Egységes Európai Gazdasági Oklevél) nemzetközi védjegyoltalom alatt áll. Ez a szabványrendszer egyszerűbbé, átláthatóbbá és kezelhetőbbé teszi a szabad munkaerő-áramlást az EU-ban. Magyarországon 38 városban van már vizsgaközpont, megyénkben először Csongrádon, majd Szentesen nyílt. Eddig több mint négyszáz oklevelet adtak át.

Mit bizonyít ez az oklevél? Azt, hogy akik sikeresen letették a vizsgát, azok a gazdasági életben, a közigazgatásban, az adminisztrációs munkában a szükséges üzleti, gazdasági ismeretekkel rendelkeznek. Az alapfokú képzésben fő szempont a gyakorlati tudás. Az Egységes Európai Gazdasági Oklevelet zömmel olyanok szerezték meg a Sághy középiskolában, akik ott, illetve a gimnáziumban érettségiztek.

A csongrádi vizsgaközpont vezetőjétől, Berkes Ilonától megtudtuk: nincs korhoz kötve a jelentkezés, akár nyugdíjas korúak is beiratkozhatnak, mert olyan gyakorlatias tudást szerezhetnek, amelynek akár a magánéletben is hasznát vehetik pénzügyeik intézése során.
Az oklevéllel együtt megszerzett gyakorlati tudás minden olyan munkakörben jól hasznosulhat, mely nem igényel felsőfokú gazdasági szakképzettséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizesednek a falak a Belvárosban

Folyik a Tisza a töltésből Csongrád ősi városrészében, a Belvárosban. Az edzettebb lakók nem félnek,… Tovább olvasom