Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Szűk a körforgalom Csongrádon

Hiába szabványos méretű, mégsem jó a város egyetlen körforgalma: a fuvarozók szerint a csomópont szűk a nyerges vontatóknak. Ezt a közútkezelő illetékese nem vitatja, ugyanakkor emlékeztet: a töltés tövében kialakított csomópontot az önkormányzat terveztette és építette.
Hiába szabványos méretű, a csongrádiaknak szűk a város egyetlen körforgalma Fotó: Bíró Dániel
Egyáltalán nincsenek megelégedve a város egyetlen körforgalmával a csongrádiak. Sokak ellenérzését az váltotta ki, hogy pont az eredeti rendeltetésének nem tud megfelelni a csomópont. A szűk hely miatt az áruszállító járművek – főleg téli időben, lefagyott, havas úton – nehezen tudják bevenni az Attila utca felé lejtő ívet.

– Korábban előfordult, hogy nagy teljesítményű traktort kellett hívnunk, mert egy nyerges vontatónk, éppen óvatosságból, lassan közelítette meg a körforgalmat, de lendület híján ott ragadt a jeges úton – hozakodott elő egy példával Deák István, az ipari parki Frigolux Rt. vezérigazgató-helyettese.

– Helytelen az a hozzáállás, hogy csak akkor vagyunk hajlandóak tenni egy probléma rendezéséért, ha tragédia történik – utalt a napokban történt gyalogosgázolásra Havasi Jánosné. A képviselő asszony párhuzamot vont a halállal végződött baleset helyszínénél, a Fő utca és Vég utca kereszteződésénél uralkodó áldatlan állapotok, és a körforgalom körüli veszélyek között. Szerinte egyik esetben sem történik érdemi lépés addig, amíg emberéletek árán ki nem derülnek az egyébként egyértelmű hiányosságok, tervezői tévedések. A helyi politikus úgy véli, az ipari parki körforgalom is ilyen veszélyforrás, ott bármikor árokba borulhat egy kamion.

Horti Ferenc, az önkormányzat illetékese érdeklődésünkre elmondta, a szabványnak minden tekintetben megfelel a körforgalom, a Tisza-gát közelsége miatt nem lehetett nagyobb kerületű. A szakértő szerint megoldódhatna a probléma, ha a belső íven járófelületet alakítanának ki, ezzel is növelve az igénybe vehető úttest szélességét. Erre azonban a városnak nincs pénze.

– A tervezésnél kellett volna gondolkodni, mégpedig Csongrádon, hiszen az önkormányzat készítette elő és bonyolíttatta le a beruházást – emlékeztetett Kárász József. A megyei közútkezelő üzemeltetési osztályvezetője elismerte, ráférne a javítás a csomópontra, hiszen a nagyobb járművek számára valóban nem alkalmas a körforgalom, az átépítés költsége pedig akár több millió forintra is rúghat. – Összefogással hamarabb megoldódna a probléma – hangsúlyozta Kárász József. Bedő Tamás polgármester lapunknak úgy nyilatkozott, a városvezetés nyitott a közös munkára, és minél hamarabb szeretne megoldást találni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balga József legyűrte a betegséget

Létrehozta a Tiszai Galériát, helyi újságot alapított, hangversenyeket rendezett a templomban,… Tovább olvasom