Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -1°C | 11°C Még több cikk.

Tankerület kell Csongrádon, igazgató nem muszáj

Csongrád - A tankerület olyan szervezet, amelyből kettőt is gond nélkül elvezethet valaki. A KLIK nem lát okot arra, hogy a leváltott csongrádi igazgató helyére újat nevezzen ki. A szentesi vezető látja el azt a feladatot is.
Távol a politikától

Miért nem hívták meg a csongrádi önkormányzat vezetését tankerületi fórumra? Miért nem vesz részt az igazgató a képviselő-testületi ülésen? A kérdésekre Molnárné Tóth Györgyi tankerületi igazgató a KLIK-kel egyeztetve ezt válaszolta: „Testületi ülésen kívül is nyitottak vagyunk minden konstruktív együttműködésre, csakúgy, ahogyan ez idáig tettük, azonban határozottan távol tartjuk magunkat a politikai hullámverésektől, különösképpen akkor, ha azok emberek, illetve települések közötti ellentétek generálására irányulnak."
2013 januárjában munkába állt, decemberben fölrendelték Budapestre, visszavonták vezetői megbízatását, és az egész város találgatta, miért. Cseri Gábor, a KLIK Csongrádi Tankerületének leváltott vezetője akkor nem nyilatkozott.

Erről ma sem beszél. Azt mástól tudjuk, hogy ő is próbálta egy ideig kideríteni, miért váltották le. Sikertelenül kérdezősködött. Nem kapott hivatalos értesítést, sem más információt erről Kőrösi Tibor, az akkori kormánypárti polgármester sem. Ő is azt mondja, kíváncsi, mi lehetett a döntés indoka. A szülők, pedagógusok sem értették a dolgot, mert kifogásról nem tudtak Cseri munkájával kapcsolatban.

A tanárt a következő választáson önkormányzati képviselővé választották egyéni körzetben, ma független alpolgármestere a városnak. A képviselő-testületben a függetlenek vannak többségben. Ha csak lehet, kerülik a konfrontációt az állammal, azt vallják, ha egy város működtetéséről van szó, nincs sok értelme politizálni. Azért van véleményük.

A hat iskolát, művészeti iskolát és pedagógiai szakszolgálatot működtető Csongrádi Tankerületet azóta Molnárné Tóth Györgyi megbízottként vezeti, ő a Szentesi Tankerületnek kinevezett igazgatója.
Elhívták Szegedre

A csongrádi járási kormányhivatal élén Holubán Csilla áll. Őt ide nevezték ki. Tavaly június 15-én azonban megbízták azzal, hogy csongrádi munkája mellett helyettesként a Szeged Járási Hivatalt is irányítsa. Október elsején változott a helyzet: kinevezték szegedi hivatalvezetőnek, és most Csongrádon helyettesít. Varga Márta, a kormányhivatal kommunikációs vezetője azt közölte, Juhász Tünde kormánymegbízott javaslatot tett az új csongrádi vezető személyére, „a kinevezése folyamatban van".

Ha van önálló Csongrádi Tankerület, miért nincs önálló vezetője három éve? A kérdést Csongrádon rendszerint Murányi László, a függetlenekhez tartozó önkormányzati képviselő veti föl. Szerinte a városi rangot csorbítja ez a mostani helyzet. Az önkormányzat vezetését nem hívják meg a tankerületi értekezletre, a szentesi igazgatót pedig nem látták még egy csongrádi képviselő-testületi ülésen sem, pedig a város mégiscsak kifizet havi 19 milliót az iskolák működtetésére.

Azt is szokta mondani Murányi, előbb-utóbb le lehet venni a Csongrád-táblát a város határában, és kitenni helyette, hogy „Szentes-Alsó". A térség országgyűlési képviselője, Farkas Sándor nemrég egy sajtótájékoztatón a témával kapcsolatban azt mondta, hogy a két város közötti kapcsolatot kár ebből a szempontból nézni.

A KLIK központja lapunk felvetésére úgy látja, a két tankerület munkája „pozitív, konstruktív és előremutató", ezt a kollégák mellett a települések vezetői is így látják. „Az igazgató asszony a két tankerületet összehangoltan működteti, ez idáig nem merült fel szakmai indok arra, hogy a jelenlegi helyzeten változtatni lenne szükséges." A KLIK levele egyébként Cseri „távozásáról" szól, nem leváltásról.

– A város igyekszik segítőkész lenni, az iskolák érdekében – fogalmaz Cseri Gábor alpolgármester. Szerinte ami az intézmények működtetését illeti, tényleg korrekt a kapcsolat a tankerülettel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összevontak két csongrádi céget

Beolvad a Csongrádi Városkép Média Kft. a Donka-F Kft.-be - így döntött soros ülésén a képviselő-testület. Tovább olvasom