Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Telket vett Csongrádon a nemzetvédelmi egyetem

Csongrád - 22,7 millió forintért eladta a csongrádi önkormányzat a kisréti állattartó telepet a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemnek. A katonai műszaki kar mérnökképzést akar indítani a város mellett, pályázati pénzből.
A csongrádi képviselő-testület pénteken döntött arról, hogy eladja a kisréti állattartó telepet 22 millió 700 ezer forintért a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Karának, amely egy oktatóközpontot, campust tervez itt építeni 2,2 milliárd forintos pályázati támogatásból.

Bedő Tamás polgármester azt mondta, valóban úgy döntött tavaly a testület, hogy ezt a területet elárverezteti, és ő valóban nem hajtotta végre ezt a határozatot: ezért vállalja a következményeket, áll az eljárás elébe. De azért döntött így, mert már folytak a tárgyalások az egyetemmel. Kurucz Ferenc, a városgazdasági bizottság elnöke azt válaszolta, nem akarják számon kérni a polgármesteren a végre nem hajtott határozatot: ők, amikor hárman tartózkodással szavaztak a bizottsági meghallgatáson az egyetem kérésére, csak azt akarták jelezni, hogy a polgármester nem tájékoztatta őket a tárgyalásról, mintha nem tartaná felnőtteknek a képviselőket. Az egyetem megkeresésének azonban ők is örülnek. Somogyi Árpád megjegyezte: jellemző, hogy egy örömteli ügyben is sikerül összeveszni, Ternai László pedig arra hívta fel az egyetemi kar dékánjának, Sipos Jenőnek a figyelmét, hogy ez a testület hallott már izraeli befektetőről, egészségvárosról, nagy tervekről, de annyiszor csalódott, hogy nem kell csodálkozni ezen az óvatosságon.

36 hónapon belül el kell kezdeni a beruházást. Elhangzott: az egyetemi kar 3200 hallgatót oktat, közülük csupán 300 a katona, a többiek zömmel a gépészeti, biztonságtechnikai mérnöki képzések kedvéért iratkoztak be. Ilyet telepítenének Csongrádra is, mert a pesti épületüket kinőtték. Elhangzott: mivel a pályázat menedzselését még e kormány alatt kezdik el, de a folyamat átnyúlik a következő kabinet idejére is, egyaránt szükség lesz a bal- és a jobboldal támogatására – többek között ahhoz is, hogy a projektet ne irigyelje el más város. A helyi önkormányzattól egy fillért sem kér az egyetem: ha 36 hónapon belül nem kezdi el az építést, Csongrád visszavásárolja a területet.

Olvasóink írták

 • 15. keletaru 2009. november 29. 11:00
  „Hoppá ! Csakhogy nem a polgármesteré, meg a helyettesé a település ! Emlékezünk Spar áruházat kik küldték el hogyan pár éve , persze ott is elég szépen meg volt osztva az információ . Volt olyan képviselő aki a sajtóból értesült, nem röhej :( Mert így olyan mutyizós szaga van, ne feledjük volt itt más nagyobb cég is aki ide hozataláért még ha jól tudom hatmilla jutalékot is fizettek . S abból sem lett semmi . A jutalék ki lett fizetve természetesen. Mint láttuk a körös-torokban sem csináltak semmit 20 év alatt , most aki tenni akart még annak sem engedtek zöld utat. Pedig egy "nagy"-gonddal kevesebb lett volna "tanult" listásoknak , meg persze a költségvetésben is maradt volna ebből amit eddig oda költöttek . Persze mi örülnénk legjobban ha a település fejlődne, működne, nem pedig egy két helyi kiskirály uralkodna. ( Egy személyes döntéseket hozogatna ) Nem kellene vidékre járni dolgozni, mellesleg ingatlanjaink értéke is meg maradna . Írom "ha" fejlődne a település . Nem csak alamizsnából , hanem befolyt adókból újítgatni . Mert bevétel nélkül nehéz lesz vissza fizetni elnyert pályázatokhoz felvett hiteleket !! Remélem ebben egyet értünk , ne csak ámítsuk az emberek mert a botnak két vége van . Itt meg csak az egyiket mutogatják . Üdv Kuci”
 • 14. KovácsPistike 2009. november 28. 21:45
  „Jav.: Ennyi hazudozás után ugyan ki hinne nekik.”
 • 13. KovácsPistike 2009. november 28. 21:43
  „12. hozzászólás Hoppá 2009.11.28. 19:43
  A városvezetés játssza el, nem a város. Ennyi hazudozás ugyan ki hinne nekik.

  "Ha mindenki hazudik körülöttünk, akkor az igazmondás forradalmi cselekedetnek számít."
  (George Orwell)”
 • 12. Hoppá 2009. november 28. 19:43
  „keletaru!
  Mindennek meg van a maga ideje, hogy pl. egy információt mikor lehet nyilvánosságra hozni. Feltételezem, hogy egy polgármester és annak helyettese el tudják dönteni, hogy ez az idő mikor érkezik el. Fő a bizalom.
  A véleményekből arra a következtetésre lehet jutni, hogy ez a város mindig eljátsza a "ha van sapkája ezért kap pofont, ha nincs, akkor azért" játékot. Legalább próbálkozás van. A városnak semmi kockázata nincsen a dologban, legfeljebb egy fejlődési lehetőség, egy vérfrissítés, ha tetszik, "új irány".”
 • 11. KovácsPistike 2009. november 28. 18:07
  „A 22.7 millió ma Magyarországon semmit nem jelent (40 centis kilátó épülhetett 40 millióért Bodrogkeresztúron, 10 tuskóból álló kerékpáros pihenőhelyet építettek 3, 2 millióért, stb.)
  Az igaz, hogy Pesten az Üllői úton elbontották a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola épületeit és a főiskola átköltözött a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem campusára, a Hungária körútra, de ebből korai lenne messzemenő következtetéseket levonni. Különösen így választások előtt.

  A muternak már a szegfű sem tetszik, a fater meg állandóan takarít galambok után.
  Demokrácia=demokraták+erkölcs”
 • 10. Balotelli 2009. november 28. 17:53
  „Te Bakos! Hunnan osztod Te az eszet te? Itt élsz? Ha igen akkor vak vagy , ha nem akkor meg nem láthatod,. hogy itt mi folyik!”
 • 9. bakosandras 2009. november 28. 16:01
  „Kedves Csongrádi Barátaim!
  Azért tényleg nagy művészet az, amit ti műveltek.
  Jön egy felsőoktatási intézmény, megveszi a kisréti állattartó telepet, amit árverésen, se biztos, hogy el tudott volna adni a város. Az egyetem olyan mérnököket fog képezni, akik valószínűleg munkát fognak találni a közelben, ne adj´ Isten, Csongrádon. Ha meg nem jön össze, a város visszaveheti, amit adott. Veszteni nem lehet, csak a reményt, nyerni viszont lehet, munkahelyeket, új értelmiséget, betelepülőket is esetleg. Csak annyit kellene tenni, hogy a pályázat megtámogatásáért összefog a jobb és baloldal, és szívósan végighajtja az egészet, és akkor "végre jön valami Csongrádra".
  Ehhez képest itt megy tovább a savanyújóskázás.
  Nagyapám jut eszembe, aki így okított, amikor láttam, mi lenne a jó, mégis valami hülyeséget csináltam: "köll a jó? Nem. Köll a rossz? Igen."
  Hát lubickoljatok csak benne tovább.”
 • 8. keletaru 2009. november 28. 10:58
  „Az egész zavaros, mint olvashatjuk . Tudták meg nem tudták . Meg nem szavaztak mert már tudták ! Olyan mutyizós szaga van az egésznek! Akkor most értünk, vagy magukért? S mire megy el a bevétel, ha tényleg itt marad ? Szét osztják jutalékként ? Igenis, akit felelősségre kell vonni azt vonják felelősségre ! Elég volt már a ha-ból meg a lehet-ből ! Akinek tájékoztatni kell az tájékoztasson , ne pedig egyedül döntsön! Nem az övé a település !!!!! Ha meg így van , hogy egy ember dönt akkor nem kellenek a képviselők s meg marad évi 36 milla ! Akkor csinálják így !!! Röhej és még le is írják papírra .....drága képviselőink , hogy dolgoznak . Üdv Kuci”
 • 7. Mathiasking 2009. november 28. 09:36
  „Itt lesz a partizán- és munkásőr kiképző központ?”
 • 6. szemlelodo 2009. november 27. 22:07
  „Milyen szivesen felavatná Vadai Ágnes??? Ha ha ha”
 • 5. szemlelodo 2009. november 27. 22:07
  „Milyen szivesen felavatná Vadai Ágnes??? Ha ha ha”
 • 4. Öszöd_Egyed 2009. november 27. 21:23
  „3. hozzászólás Balotelli 2009.11.27. 20:34
  Ez is olyan lesz mint a szentesi Harvard? :)
  Jobbos és balos polgármesterek támogatták. Nem lett belőle semmi, sőt Szirbik 1999-ben még a négy szentesi középiskoláról is lemondott. Akkor az volt a baja, hogy Szentesé, most az a baja, hogy nem Szentesé.
  Játék a betűkkel a nép megnyugtatására.”
 • 3. Balotelli 2009. november 27. 20:34
  „"ha 36 hónapon belül nem kezdi el az építést, Csongrád visszavásárolja a területet."
  Na akkor? Miről beszélünk? Választási fogás az egész ! Röhej.”
 • 2. stevestrong 2009. november 27. 19:08
  „Végre! :)”
 • 1. SBetti 2009. november 27. 18:47
  „Valami történik Csongrádon! :o)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paktum a közös haszon reményében

Több mint 50 foglalkoztatási paktum jött létre eddig Magyarországon – hangzott el a partnerség tapasztalatait bemutató csongrádi konferencián. Tovább olvasom