Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Üzletet szagolnak a csongrádi szarvasgombában

Csongrád - Idén jöttek rá a csongrádi városházán, milyen jó üzlet lehet a szarvasgomba. Ha van olyan gyűjtő, aki évente egymilliót megad a szedés jogáért, biztos többet ér, mondta Bedő Tamás polgármester.
– Nemrég tudtam meg, hogy az Aranysziget környékén igen jelentős szarvasgomba-állomány található. Ennek komoly üzleti értéke van. Ott úgy kell az erdővel bánni, hogy a város későbbi terveivel szinkronban legyen – jelentette ki a csongrádi önkormányzat testületi ülésén Fábián György képviselő. Az erdők kezeléséről, gondozásáról, a fásításról volt szó, amikor ez a téma felvetődött, és az információra többen felkapták a fejüket. Szubally Brúnó aljegyző ekkor megjegyezte: a helyhatóságnál is csak idén figyeltek fel arra, hogy ez a növény és a terület milyen értéket képvisel.

 Aranyárban

A föld alatt élő szarvasgombát külföldön disznóval is, Magyarországon csak kutyával szabad kerestetni. Körültekintést és önmérsékletet igényel a művelet, a kontárok egy teljes telepet is tönkretehetnek, ha nem tartják be a szabályokat. Csak az gyűjtheti, aki egy hatósági jellegű képzést eredményesen elvégzett, és írásbeli engedélyt kapott az erdő gazdájától. Az ára fajtától függően kilónként 10 ezertől akár az egymillió forintig terjedhet – bár hazánkban az utóbbi fajta nem terem.

– Korábban kiadtuk a gyűjtési engedélyeket, de több gombász megjelent, és némi vita támadt közöttük. Akkor néztük meg a fajtáját, az értékét. A területen a szedési jogot megpályáztattuk, a nyertes az önkormányzatnak nettó egymillió forintot fizet egy évre. Úgy tudom, véget ért az idei szezon. Bekérjük a gyűjtési naplókat, amelyeket, reméljük, szabályosan vezettek. Ebből majd következtethetünk a szarvasgomba értékére. Hogy még biztosabb eredményt kapjunk, szakértőt is felkérhetünk, hogy becsülje meg a terület értékét – mondta az aljegyző.

Az információ hallatán Bedő Tamás polgármester azt mondta: valószínű, hogy nagyobb értéket képvisel a gomba, mint a fa, érdemes még egy kört futni az ügyben.

– Erről még mindenképpen beszélni kell. Ha ekkora az igény rá, hogy egymillió forint sem tartja vissza a gombászokat, nyilván nem ennyi az értéke. Írjunk ki nyílt pályázatot, és licitáljanak – javasolta. Laczkó Zsolt képviselő szerint addig is fokozottan oda kell figyelni a területre, nehogy illetéktelenek visszaéljenek a lehetőséggel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyverarzenállal tanít az iskola

A honvédség, a rendőrség és a terrorelhárító központ fegyverjavítóit is a csongrádi Diana-iskola tanítja. A huszonöt éve alapított intézménybe erkölcsi bizonyítvánnyal lehet bekerülni. Tovább olvasom