Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Várólistán a csongrádi alsóváros

Csongrád - Továbbra is várólistásak a csongrádi alsóváros gondjai. A házak fogynak, az utcák esős időben járhatatlanok, a rendes többség pedig nem érti, miért közönyös a városvezetés.
Fogynak a házak a csongrádi alsóvárosban. Némelyiket az idő kezdi ki, néhol pedig a lakók is segítenek, hogy kidőljön az omladozó fal. Az egyik Szív utcai portánál hetek óta nem lehet eljárni a betonjárdán, mert az egykori vályogviskó romjai eltorlaszolják az utat. A még felhasználható építőanyagot elhordták, de a többi törmelék addig marad, amíg az önkormányzat el nem takaríttatja onnan. Az utcabeliek szerint is a tulajdonosnak kellene rendezni a terepet, de úgysincs rá pénze.

Arra meg főleg nincs, hogy a közeli – de már bezárt – szeméttelep helyett a 20 kilométerre lévő felgyői lerakóhoz vigye a sittet. A látvány nem egyedi, és nem is szokatlan. A sínen túli városrészben másutt is találni romokat, torzókat – nem véletlen, hogy már egy 2003-as területfejlesztési koncepcióban is krízisterületként tüntették föl az alsóvárost. A helyzet – legalábbis az ott élők szerint – azóta sem változott.

Egy internetes fórumozó azt firtatta egy hónapja a város honlapján: milyen a „putri" jövőképe a XXI. századi Csongrádon? Így folytatta: „Dugjuk homokba a fejünket, és ne vegyük észre annak az 500-600 embernek a sorsát? De tudom, nem dolgoznak, lopnak, bűnöznek, jön a válasz. Sajnos jelentős számú gyermek nő fel borzasztó körülmények között, akik nem tehetnek róla, hogy oda születtek."

A sínen túli városrészben több helyen is lehet találni romokat, torzókat – a csongrádi alsóváros évek óta krízisterület. Fotó: Tésik Attila
A sínen túli városrészben több helyen is lehet találni romokat, torzókat – a csongrádi alsóváros évek óta krízisterület. Fotó: Tésik Attila

Murányi László szerint sem tesz eleget az önkormányzat a körülmények javítása érdekében. Az alsóváros képviselője elismeri, hogy szükség volt annak az átemelő rendszernek a kiépítésére, amely a terület legmélyebben fekvő pontjától, a gödörből vezeti el a csapadékvizet, de úgy érzi, ennél több kell, hiszen a szűk, saras utcák rögtön úsznak, ha leesik egy nagyobb eső. Tavaly nyáron előfordult, hogy öt alsóvárosi házhoz hívták ki az építési hatóságot kárfelmérésre. A hivatali tapasztalatok szerint hiába kötelezik a háztulajdonosokat helyreállításra, a legtöbbet előbb-utóbb életveszélyessé kell nyilvánítani. Ha a kötelezés nem ér célt, az önkormányzatnak saját pénzből kellene felújítani az épületeket, a költségeket meg ráterhelni az ingatlanra, de igazából nincs mire, hiszen csak a felépítmények vannak magántulajdonban, a telkek, amiken építették őket, a város tulajdonát képezik.

– Az ittenieket nem nézik embernek a városházán, és csak arra ügyelnek, hogy a problémás családokat az alsóvárosban tartsák – véli Kürtös Irén, aki a járdára dőlt Szív utcai rom közelében él egy takaros házban. Szerinte a rendes többséget sújtja a városházi közöny, ami legutóbb abban nyilvánult meg, hogy a csapadékvíz-elvezető cső lefektetése után az építők úgy hagyták az utcát, és saját pénzükből kellett murvát hozatniuk, hogy járhatóvá tegyék a sártengert.

Pothoretz Antal sem érti, miért hagyja az önkormányzat, hogy teljesen lepusztuljon ez a környék. Aszfaltút, csapadékvíz-elvezető csatornák, szennyvízhálózat kellene az alsóvárosban a férfi szerint, de ő is tudja, az utóbbira szinte remény sincs a zsebkendőnyi telkek és szűk utcák miatt. Szerinte az önkormányzat jobb feltételeket teremthetne, ha felvásárolná, majd lebontatná az olykor tízezrekért áruba bocsátott viskókat, de erre eddig nem volt példa.

Bedő szerint nem kevés. Nem hagyjuk magára az alsóvárost – mondta lapunknak Bedő Tamás. A polgármester emlékeztetett, a csapadékvíz-elvezetés megoldását a főgyűjtő megépítésével kellett kezdeni, most pedig azon dolgoznak, hogy mielőbb pályázati forrást találjanak az utcai árokrendszer kiépítésére. Bedő szerint lehet, hogy kevésnek tűnnek az eddigi alsóvárosi fejlesztések, de tavaly sokkal többet fordítottak erre a területre, mint a korábbi időszakban. A pályázati lehetőségen túl a közmunkaprogrammal is szeretnének javítani a körülményeken, illetve idén a Bihari utca egy része, és a borpince mellett húzódó Vadnai utca is aszfaltburkolatot kap.

Olvasóink írták

 • 3. Tengerke 2009. március 18. 17:01
  „Valóban ne csak jogaik, kötelességeik is legyenek. Csongrádon kívül nagyon sok kis és nagy város küzd ezzel a problémával, ahol "alsóvárosi " lakók a városvezetéstől várják a megoldást, ahelyett, hogy a város tulajdonát képező födterületekre jogtalanul felépített viskóikat ön erőből tartsák rendbe.
  mennyivel külömebbek Ők másoknál. Csak azért mert esetleg szegényebek? Ezt csakis saját maguknak köszönhetik. Dolgozni kellene, nem segélyből élni csak azért mert az kényelmesebb. Közöttük is van sok ember aki tett azért, hogy jobban éljen, ha azok az emberek képesek erre, az "alsóvárosiak" miért nem? Mert sokkal könnyebb az "államra" és az adófizetőkre támszkodni.”
 • 2. triniti 2009. február 24. 08:03
  „Legyenek jogaik, én azt mondom, de KÖTELESSÉGÜK is!
  És arról persze nem szól a hír, hogy ezt a házat vajon úgy kapták az Önkortól, majd miután kihordták belőle amit lehet otthagyták.
  De nekik minden csak jár, kötelességük az nincs...”
 • 1. keletaru 2009. február 23. 19:08
  „" Murányi László szerint sem tesz eleget az önkormányzat a körülmények javítása érdekében. Az alsóváros képviselője " Ő sem volt azok között aki illetményét saját választói javára felajánlotta volna , vagy rosszul tudom ? Így ez is csak képmutatás ! Ámítás ! Jó lenne már a közösségért tenni dolgozni akaró képviselőket látni .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a költségvetést Csongrádon

Csongrád - Elfogadta a város 2009-es költségvetését tegnap a csongrádi képviselő-testület. Bedő Tamás polgármester javaslatára 3 millió forinttal csökkentették a képviselői tiszteletdíjkeretet. Tovább olvasom