Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Ki a legnagyobb élő magyar?

DélmagArchív 1920: Miért is kényesek az ilyen kérdések?

Ki a legnagyobb élő magyar? Délmagyarország 1920. április 4.
Ki a legnagyobb élő magyar? Délmagyarország 1920. április 4.
Ez a kérdés 1920 áprilisában kissé úgy hangzott, hogy a konzervatív elit melyik prominense lehet a legnagyobb élő magyar.

Annál is inkább, mert kérdést nem az ellenzéki, polgári radikális Délmagyarország, hanem egy másik szegedi lap, az Új Nemzedék vetette fel.
 
Apponyi Albert gróf (középen) a Versailles-i Nagy Trianon palotában  1920. június 4-én. (Korabeli filmfelvételről)
Apponyi Albert gróf (középen) a Versailles-i Nagy Trianon palotában 1920. június 4-én. (Korabeli filmfelvételről)
Az Új Nemzedék című lap 1919 és 1944 között működött Szegeden. Politikai vonalát illetően a Délmagyarország ellentéte volt: támogatta a tekintélyelvű konzervatív politikát, ellenezte a kapitalizmust, antiliberális, harcosan katolikus és nem titkoltan zsidóellenes volt.

A kérdésre adott válaszokat 1920. április 4-én a Délmagyarország is összefoglalta.
 
Horthy Miklós a Parlamentben leteszi a kormányzói esküt 1920. március 1-jén.
Horthy Miklós a Parlamentben leteszi a kormányzói esküt 1920. március 1-jén.
Gróf Andrássy Gyula, a monarchia utolsó külügyminisztere és  Berzeviczy Albert történész gróf Apponyi Albert személyét jelölte meg

Herczeg Ferenc író, Bónitz Ferenc kormányzati sajtófőnök és Rákosi Jenő szerkesztő nem találtak olyan alakot, aki "koncentrálná az igazi nagyok minden tulajdonságát".

Váradi Aranka, a Nemzeti Színház művésznője Horthy Miklós kormányzót tartotta a legnagyobb akkor élt magyarnak. Horthy Miklóst a körkérdés előtt egy hónappal, 1920. március 1-jén választotta meg kormányzónak az újonnan alakult nemzetgyűlés.

Ugyanígy vélekedett a szegedi ferences házfőnök, ekkor már tábori püspök, Zadravecz István is, akit Szegedről közeli szálak fűztek a kormányzóhoz. Ő így nyilatkozott: 

Amidőn magyarságából egészen kivetkőzött a magyar, amikor idegen importok a legmagyarabb érzésükben is megingatták a hagyományos makacsságot, akkor jött a magyar tengerről valaki, aki talán épen ezért tudott a legszilárdabban és a leghatározottabban megállni a vérrel hullámzó magyar földön és ez te voltál Horthy! A Te szilárd és határozott állásodra megtanultuk ebben a hazában sokan, százan, ezren, milliók, határozottan és megingathatatlanul állani, görcsösen ragaszkodni évezredes jogainkhoz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békaporonty pislogott a tejben

DélmagyArchív 1911-1941: Nem alszik meg a multi teje? A békebeli tejpiacon meg népi mozgalom volt a… Tovább olvasom