Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 18°C Még több cikk.

Padok és táblák nélkül is megkezdték a tanítást

DélmagyArchív 1930: Elkészült a rókusi iskola, de teljesen üres volt. A tantestület nem jött zavarba.
Beszámoló a rókusi elemi iskola első napjairól. Délmagyarország 1930. szeptember 20.
Beszámoló a rókusi elemi iskola első napjairól. Délmagyarország 1930. szeptember 20.

Sámlin és padlón ültek a gyerekek, de 1930 szeptemberében elkezdték a tanítást a rókusi elemi iskola újonnan elkészült épületében.

Az új iskola Klebelsberg Kunó népiskola-építő programjának eredményeként épült meg 1930-ban, a városnak azonban nem sikerült idejében kiírnia az iskolabútorok beszerzési pályázatát.
1930. szeptember elején Klebelsberg Kunó közoktatási miniszter adott külön engedélyt, hogy Szeged 6000 pengő kölcsönt vegyen fel a rókusi iskola berendezésére.

A tantestület azonban nem jött zavarba: üres iskolában is megkezdték a tanítást. 610 gyerekkel, fogasok, táblák és padok nélkül kellett új iskolát indítani, és nekivágtak.

Sámlival az iskolába.
Sámlival az iskolába.
A tanítók, tanítónők számára egy közeli rókusi vendéglős adott kölcsön két asztalt és 15 széket – ennyi volt az iskola bútora.

A gyerekeknek persze semmi kifogásuk nem volt egy kis izgalmas felfordulás ellen. Aki nem hozott kisszéket, az a gumiborítású padlón ülve hallgatta a tanár előadását. Pad nélkül nem volt hol vigyázzban ülni, és amíg a tanárok értekeztek, lehetett játszani az udvaron maradt homokbuckákon.

A kisdiákok énekeltek, szavaltak, olvastak, játszottak, és félórás szüneteket kaptak, hogy kipihenhessék a kényelmetlen ülést. Mindenekelőtt pedig nem volt ott az iskolában a nagy fekete rém, a tábla. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomortragédia a napfényes Stefánián

DélmagyArchív 1938: Tréfából pénzt ígértek a nincstelen öregnek, hogy ugorjon le a partfalról. Tovább olvasom