Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Vigyázzon, amikor rendőrt rángat ki a kéményből!

DélmagyArchív 1931: Ha pedig ön a rendőr, fontolja meg, kitől kérdezi, hogy előjöhet-e!

Kiss Sándor pusztaföldvári rendőr Szűcs Andrásnénak udvarolt. A közeg 1929 őszén egy este kardosan-peckesen sétált a falu utcáján, s 8 óra táján betért Szűcsék házába. A férj nem volt otthon, sőt, azzal ment el, hogy csak másnap érkezik.

Minden együtt volt. A rendőr és az asszony bezárkóztak és beszélgetésbe elegyedtek a belső szobában.  Kilenc óra tájában azonban erős kopogtatás zavarta meg a pásztorórát: hazajött a férj. Ablak csak arra vezetett ki, ahol a férj állt. Szerencsére a kémény nem volt foglalt.

Szűcs András egyre erősebb hangon követelte, hogy engedjék be, onnan viszont csak izgatott suttogást hallott, s már az ajtót is rugdalta, ami csalhatatlan jele volt annak, hogy nem először fogott gyanút.

Negyedóra múlva csak kinyílt az ajtó. Azt asszony azzal védekezett, hogy aludt és ezért nem hallott kopogást. Szűcs természetesen végigkutatta a házat, de nem talált senkit.
 

Lövöldözött a kémyényből kirángatott rendőr. Délmagyarország 1931. március 13.
Lövöldözött a kéményből kirángatott rendőr. Délmagyarország 1931. március 13.

Lefekvés előtt azonban a férj kiment a konyhába és ott szótlanul tett-vett, amikor suttogó hangot hallott valahonnan, s a hang ezt kérdezte:

  Elment már? Majd: - Előjöhetek?

Nincs az a férj, aki erre ne kapcsolna azonnal. Az udvarló a tűzhely fölötti széles kéményben lapult teljes rendőri felszerelésben, és elővigyázatlanul azt hitte, a feleség van a konyhában.

Egy perc múlva a férj már ruhájánál fogva cibálta kifelé a rendőrt. Mivel a hivatalos közeget inzultus érte, elővette szolgálati revolverét és háromszor kilőtt a kéményből. Két lövés eltalálta a férj kezét, addig a rendőr ki tudott mászni. Ezután a korabeli tudósító szavaival szólva elsietett, hogy „tovább őrizze a község rendjét".

A széptevő rendőrt később az ügyészség szándékos emberölés kísérlete miatt vádolta meg. Ezt azonban a törvényszék súlyos testi sértésre változtatta, mivel

Kiss Sándor cselekedete majdnem az önvédelem határán mozgott.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

80 éves találkozás a 80 éves Ilia Mihállyal

DélmagyArchív 1935: Tápai beszélgetés a kislibák mellett a fiatal édesanyával, aki a 8 hónapos… Tovább olvasom