Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Volt-e a hölgy fürdőszoknyája alatt még valami?

DélmagyArchív 1925: Mindenki erre volt kíváncsi, de másról beszéltek. Rendőr ellenőrizte az újszegedi partfürdőn a fürdőruhák hosszát.
A fürdőruha-ellenőrzés esete a Délmagyarország 1925. augusztus 14-i számában.
A fürdőruha-ellenőrzés esete a Délmagyarország 1925. augusztus 14-i számában.
Minden azzal kezdődött, hogy a rendőrség 1925-ben harcba szállt az újszegedi tiszai strandolás erkölcsi fertője ellen.

A strandrendelet a férfiaknak egész testet befedő fürdőruhát írt elő, a nőknek pedig tiltotta a fürdőtrikó, vagyis a mai dressz viselését, valamint a mélyebb dekoltázsokat. Ugyancsak rendelkezett a női fürdőruhák hosszáról.

A rendőrség külön strandbiztosságot is felállított és rendőrfogalmazót rendelt ki a fürdőruhák vizsgálatára. Ennél hasznosabb volt, hogy a Tisza átúszását is megtiltották.

Ennyi erőfeszítésnek kellett, hogy legyen eredménye.

A strandszezonban 15 strandoló állt bíróság elé. Ha első botlásról volt szó 75 ezer korona büntetésre számíthattak, ami nem volt nagyon nagy pénz. Egy szegedi villamosjegy 1925-ben 2200 koronába került, így a büntetés a mai árak mellett kb. 15 000 forintnak felelt meg. A visszaesők azonban félmillió koronát kockáztattak.
 
A strand-botrány esete a Délmagyarország augusztus 18-iki számában
A strand-botrány esete a Délmagyarország augusztus 18-iki számában

Augusztus 15-én szombaton a fürdőruhát ellenőrző rendőröknek kivont karddal kellett felkészülniük a fenyegetően közeledő strandolókra.

Aznap a zsúfolt partfürdőre csapott le a közeg. Az egyik rendőr egy fiatal nőhöz lépett, akinek feltűnően rövid volt a fürdőszoknyája.

A strand vízben álló fahídján tömeg verődött össze, és többen úgy hallották, hogy a rendőr arra kérte a nőt, emelje fel a szoknyáját, és úgy mutassa meg, van-e alatta még valami. (Milyen bájos, árulkodó elhallás!)

Terjedt a hír, gyűlt a tömeg és egyre fenyegetőbb lett, az emberek már pfújogtak és gyűrűbe fogták a rendőröket. Csata végül nem lett, a nő közben eltűnt a vízben, de a rendőrök kiszúrták a „felbujtó" fiatalembert és rendőrbíróság elé állították közcsend megzavarása címen.

Soós László pere a Délmagyarország 1925. szeptember 1-jei számában
Soós László pere a Délmagyarország 1925. szeptember 1-jei számában. A folytatás itt olvasható.


A bíróság a főkolomposnak talált Soós Lászlóra félmillió koronát szabott ki. Érdekes tárgyalás volt: a vádlott elhívta barátait tanúskodni, a rendőrség pedig a tanúkat is megvádolta, így Soós nem tudott védelméül tanút hozni, barátai pedig fejenként háromszázezres büntetést kaptak.

Soós László végül barátai büntetését is kifizette, így közel 2 millió koronájába került a térd fölötti fürdőruhás hölgy, akiről senki sem tudta meg, amire mindenki kíváncsi volt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apa és fogadott lány szerelmi története

DélmagyArchív 1934: Szegedi sztori egy szerelemről, amiből nem lehetett törvényes házasság. Tovább olvasom