Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Kotangens? Nem tudom, de biztos fáj

Szeged - Hamarosan több tízezer diákot ér el az ítélet napja, kedden jön a matek érettségi. De mitől félnek a legtöbben? Exponenciális egyenletektől? Halmazoktól? Trigonometriától?
Úgy döntöttünk, hogy kilátogatunk a szegedi május 1-jei programokra, hogy utánajárjunk, vajon a sör és a virsli hogyan arányul a szögfüggvényekhez. Mire jó a szinusz, koszinusz, tanges és kotangens – ezekre vártunk érdemi válaszokat.

Nézegessen matek érettségi megoldásokat:
A megkérdezettek általában három halmazba voltak oszthatók: A jelű halmazba tartoztak azok, akik kérdésünk egyáltalán nem értették. A B jelű halmaz képviselői tudták miről beszélünk, de nem látták helyénvalónak két sör között szögfüggvényekről beszélgetni, mások őszintén bevallották, hogy fogalmuk sincs mi az a kotangens.

– Röstellem, de nem tudom, hogyan érettségiztem le hármasra. Az alapműveleteken kívül 20 éve nem nagyon használok mást – mondta László, aki szerint komoly probléma a családban, hogy úgy kell matekozásra sarkallni gyermekeit, hogy közben ő már szinte mindent elfelejtett.

Szögfüggvények, grafikonjaik és tulajdonságaik - 1. rész

A C jelű halmazba sorolhatnánk azokat, akik próbálkoztak a válaszadással. – Valami függvény, emlékszem, talán a háromszöghöz is köze van - mondta Edit, aki megesketett minket, hogy senkinek nem mondjuk el, hogy nem tudja a választ. Kedvenc próbálkozónk Zsuzsa volt, aki a szívverés környékén kapirgált.

– Mi az a kotangens? Nem tudom, de biztos fáj, írass fel rá valamit – kaptuk meg egy láthatóan már nem szomjas fiatalembertől, aki szerint nem ezek az élet legfontosabb dolgai. – Akit érdekel, matekozzon, engem hidegen hagy – tette hozzá.

Találkoztunk persze olyanokkal is, akik a meglepő kérdésekre viszonylag pontos választ adtak. Ők, pontosabban Arnold – merthogy egyedül volt – a szinuszt firtató kérdésre jól válaszolt: a szinusz az egész számegyenesen értelmezett folytonos függvény. A szinusztétel egy geometriai tétel, amely szerint bármely háromszögben az oldalak aránya megegyezik a velük szemközti szögek szinuszának arányával. Ezt mondta. Vagy valami ilyesmit.

A 2015-ös magyar érettségi tételek és megoldások
2015 történelem érettségi feladatok és megoldások
Angol érettségi 2015 feladatok, megoldások

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Íme, kiket tippelünk az idei magyarérettségire!

A tételekben eddig nem jelent meg a politikai kurzus ízlése és nem irodalmi évfordulók szerint… Tovább olvasom