Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Magyar érettségi 2009: mindenhol rendben zajlott

Rendben lezajlott a magyar érettségi hétfőn. Sem a szervezésben, sem a lebonyolításban nem volt zökkenő - mondta Bakonyi László, az Oktatási Hivatal (OH) igazgatója. A középszinten érettségizők - azaz több mint 93 ezer vizsgázó - Mikszáth Kálmán, Spiró György, Lázár Ervin és Petőfi és Vörösmarty bordalai közül választhatott.
A középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi első része, a 40 pontos, 60 perces szövegértési feladatsor Mikszáth Kálmán Jókai Mórról írott regényének epilógusáról tett fel kérdéseket. A második részben, 60 pontért három feladat közül egyet kell megoldaniuk a vizsgázóknak - erre 180 perc állt rendelkezésre.

Tekintse meg a még:


Az érvelési feladatban idén - Spiró György egy interjúrészlete alapján - a mellett vagy az ellen kell érvelni, hogy a klasszikus magyar írók művei ma már nehezebben érthető nyelvük miatt átírandók-e egyszerűbb, a mai nyelvhasználathoz közelebb álló nyelvre azért, hogy visszanyerjék népszerűségüket. A műelemzési feladat szövege Lázár Ervin Csapda című novellája volt. Az összehasonlító verselemzésben pedig Petőfi Sándor és Vörösmarty Mihály egy-egy bordalát lehetett adott szempontok szerint összevetni.

Magyar nyelv és irodalomból középszinten 1179 helyszínen 93 ezer 650 vizsgázó, emelt szinten 43 helyszínen 1416 vizsgázó tett érettségi vizsgát. Magyar mint idegen nyelvből középszinten 47 helyszínen 88 diák, emelt szinten 4 helyszínen 35 fiatal érettségizett.

A tavaszi érettségi kedden a matematika vizsgával folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar érettségi 2009: Mikszáth, Spiró, Petőfi, Vörösmarty

A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődött el hétfő reggel 8 órakor az idei érettségi… Tovább olvasom