Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

16 százalékos szja - adóemelés vagy csökkentés?

Szeged – A szép, új világ burkolt adóemelést is jelenthet. A magas jövedelműeknek valóban adócsökkentés jön, és itt a burkolt "gyermektelenségi adó" is.
Az új kormány megalakulása óta megy a találgatás: ki és hogyan jár jól a tervezett, 16 százalékos, új szja-val. Több kérdés is felmerül. Mikor lép életbe az új törvény? És tényleg csökken az adónk, vagy ez is burkolt adóemelés? Ezekre e kérdésekre kerestük a választ Simon Lászlóval, a Rókusi Könyvelőiroda vezetőjével.

– Nincs még semmilyen új szja-törvény. Az adótörvényekkel kapcsolatos javaslatokat a (T/1376-os törvényjavaslatot) a jövő héten tárgyalja a parlament, november 15-én várható a zárószavazása. A Tisztelt Ház menetrendje szerint a költségvetési törvény zárószavazására csak december 23-án kerül sor, így karácsonyi meglepetés lesz a törvény. Nem vagyok jövőbelátó, de nem valószínű, hogy egykulcsos, adójóváírás nélküli rendszerrel találkoznánk január elsején – magyarázta Simon László. – Nem lesz adócsökkentés! Már az elején rájöttek a törvényalkotók, hogy ez a fajta átrendezés – a minimálbér adóztatása – bizonyos rétegeket hátrányosan érint. A mai ismereteim szerint az adójóváírás összege 3 ezer forinttal csökken, így a magyar lakosság többsége ennyivel kevesebbet fog hazavinni – kezdte Simon a még nem létező törvény kibontását.

http://www.napi.hu/
Pénz, pénz, pénz. Jövőre lehet, hogy kevesebb jut.
Fotó: http://www.napi.hu/

Foglalkoztatási tények

• Magyarországon 3 millió 81 ezer foglalkoztatott veszi igénybe az adójóváírást - 2011-ben mindenkinek 3 ezer forinttal csökken a jóváírás.

• 1 millió 169 ezer fő a minimálbér után "adózik". A gyermekteleneknek drasztikusan csökkenni fog a nettó bérük.

• 2009-ben 3,5 százalékkal csökkent a munkajövedelmünk.

Forrás: APEH
Többségünknek ez lesz a második burkolt adóemelés

– Mekkora összeg után fizetsz szja-t? – kérdezte Simon. Rövid tanakodás után benyögtem a szuperbruttót, mire elismerően bólogatott. – És mennyit fizetünk az államnak? – ezt a kérdést már saját maga válaszolta meg: – Ahhoz, hogy 4 forintot hazavihess, az állam 6-ot elkér. Elkezdtük kielemezni a szuperbruttót és arra a megállapításra jutottunk, hogy míg 2010-ben 18-ról 17 százalékra csökkent az szja, többségünknek ez adóemelést eredményezett. – Korábban 100 forint után fizettünk 18 százalék jövedelemadót, ma 127 forint után 17-et. Akkor ez most csökkentés? – mutatta be a magyar adómérséklés speciális módját a könyvelőiroda vezetője, aki még hozzátette: a növekvő adójóváírás ezt próbálta kompenzálni. – Ha az egykulcsos rendszernél megszüntetik az adójóváírást, az egyébként is alulfizetett magyar munkavállalók akár havi 12 ezer forinttal is kevesebbet vihetnek majd haza. Ha pedig a bruttó béreket kezdik el emelni – hogy megmaradjon a mostani nettó bérszint –, akkor az komoly áremelésekhez vezethet: nem 300, hanem 6-800 forint lesz egy kiló kenyér, hogy az egyik legalapvetőbb élelmiszert említsük.

3 gyerek, 4 kerék, sok fizetés kell hozzá

Most egy háromgyerekes szülő havonta gyerekenként 4 ezer forinttal, azaz összesen 12 ezer forinttal csökkentheti a befizetendő adóját. Jövőre ugyanez a szülő ennek sokszorosával, havi 99 ezer forinttal mérsékelheti az szja-t. A kedvezményt teljesen csak a havi bruttó 487 ezer forintot elérő fizetésből lehet  igénybe venni.
Akinek gyermeke nincs, annál megjelenik az szja-ba bújtatott „gyermektelenségi adó"

Az adójóváírás megszüntetését a gyerekkedvezménnyel kívánják ellensúlyozni. A mai társadalmat megvizsgálva egy újabb problémával szembesültünk: sajnos kevés család marad együtt, így sok a más gyermekét nevelő szülő. Az APEH pedig nem bemondásra dolgozik: papírokkal kell igazolnunk, hogy a gyermekünk a gyermekünk. Előfordulhat, hogy sok szülő nem tudja maximálisan kihasználni a családi kedvezményt, hiszen nem keres annyit, és nem fizet annyi adót, mint családi kedvezmény maximálisan igénybe vehető összege. A kedvezményt ugyanis egészében a havi bruttó 487 ezer forintot elérő fizetésből lehet csak maradéktalanul igénybe venni. Ebben segít valamennyit az, hogy a családi kedvezményt a házastársak - egy háztartásban élő élettársak közül bárki igénybe veheti -, a kedvezmény megosztható. Azonban még nem derült ki világosan, hogy a megoszthatóság azt is jelenti-e, hogy a kedvezményt tetszőleges arányban igénybe veheti-e az anya és az apa: előbbi a kedvezmény egynegyedét, utóbbi háromnegyedét. Vagy csak arra lesz lehetőség, hogy a többet kereső, ezért magasabb adóval rendelkező szülő vegye igénybe a könnyítést.

SZJA csökkentés az eddig évente 5 milliót keresőnek valóság. A fizetett adójuk drasztikusan, 16 százalékkal csökken.
SZJA csökkentés az eddig évente 5 milliót keresőknek a valóság. A fizetett adójuk drasztikusan, 16 százalékkal csökken. Aki legalább 370 ezer forintot keres, egyre kevesebb adót fizet.
Ez így igazságos, ugye?

Az adójóváírás

Most egy bizonyos jövedelemhatárig havi 15100 forinttal lehet mérsékelni az szja-t. Ez jövőre 12100 forintra apad. Jelenleg azok tudják maximálisan kihasználni az adójóváírást, akiknek a bruttó bére nem haladja meg a havi 210 ezer forintot. Az e fölötti jövedelemnél fokozatosan csökken az adójóváírás, bruttó 310 ezer forintnál pedig elfogy. Jövőre viszont csak a legfeljebb havi bruttó 180 ezer forintot keresők tudják teljesen kihasználni az adójóváírást, és 260 ezer forintos bér felett már egyáltalán nem lehet ezzel a tétellel csökkenteni az szja-t.

Forrás: rki.hu 

1 milliót keresek, biztosan jól járok. Ön nem?

Mindenkinek egyforma mértékű adót kell fizetnie: annak is, aki 100 ezret keres és annak is, aki 1 milliót. Ez igazságos. Legalábbis azok szerint, akik nálunk többet keresnek. Azok, akik eddig 32 százalékot fizettek magasabb bérük után, az új rend szerint 16-ot fognak. Nekik eljött az érdemi adócsökkentés ideje. Ráadásul, akik eddig több százezret kerestek, a havi 10-20 ezres csökkentés – jelen esetben növelés –, nem oszt nem szoroz. Ellenben akik a minimálbérüket próbálták beosztani, biztosan megérzik az adójóváírás 3 ezer forintos csökkentését majd kivezetését.

Szép új világ: még kevesebbet fogunk keresni

– Az adójóváírás biztosan csökken. Alapból mindenki 3 ezer forinttal kevesebbet visz majd haza. Ettől biztosan nem fog élénkülni a gazdaság, nem fognak a magyarok többet költeni – mutatta be jövőnket a szegedi könyvelő. Elmondta: a semmiből nem lesz több. Hogy jobban értsük, az államnak a kiadásait kellene csökkentenie és akkor kevesebbet tudna elvonni. De erről egyelőre szó sincs. A jövedelmünket jelképező torta ugyanakkora: mindegy, hogy 4 vagy 6 szeletre vágjuk, az összege se nem nő, se nem csökken. Az állam pedig egyre többet kér. – Emelik a jövedéki adót, drágább lesz az alkohol, a cigaretta. A benzin adóját is emelték, és mi lett az eredménye? – kérdezte beszélgetőpartnerem, akinek elárultam, 2010-ben 15 százalékkal kevesebb benzin fogyott. Megállapodtunk: nem fog több adó befolyni, már nincs miből.Emelés, emelés, emelés: már csak a lábunkat tudjuk emelni... (Hofi, szabad interpretációja)

– Adót márpedig fizetni kell. Régen volt a tized. Voltak paloták, a királyok jól éltek. Mára annyi adót fizetünk, hogy nem tizedről, hanem kilencvenedről beszélünk, és még sincs semmi. Nem látjuk mire megy el a kilencvened. Nincs hadseregünk, nincs az egészségügynek megfelelő finanszírozása. Azt a látszatot akarják kelteni, hogy a mai „királyok" nem élnek jól – szemléltette az adózás fejlődését Simon László.


Egy 2002-ben megjelent karikatúra szerint az egyszerű adóbevallás a következőképpen néz ki:

Első sor: adatok: név, születési idő, hely, adószám.
Második sor: valld be, mennyit kerestél.

És a konklúzió, a következő sor: Add ide!

Ennyi tényleg ráfér egy söralátétre, és valóban egyszerű.
 
Adót vonnak a bérünkből, áfát fizetünk a kenyérre, a villanyra, az autó vétele, a lakás eladása után. Adót fizet a munkáltató és adózunk a bankbetétek után is.

A munkáltatónak 6 forintot kell 4 forintnyi nettó bérünk után megfizetnie. Ha belegondolunk, nem a munkáltató, nem a kapitalista vállalat, vagy az agyonszidott vállalkozó keresi a legtöbbet, hanem az állam. Erre a megállapításra akkor jutottunk, amikor Simon elmesélte, hogy Kelet-Közép-Európában adóelvonásunk a felső-közép kategóriába tartozik. Az autós nyelven szólva kiválónak számító eredmény a mi esetünkben kiábrándító: a mérce pont fordított. Olyan magas az elvonás, hogy ennél többet már nagyon kevesen mernek kérni. – 50-nél több adófajta létezik. Az adózott jövedelmünkből újabb adókat fizetünk – mutatott rá a magyar valóságra.

Simon Lászlóval folytatott beszélgetésünkből kiderült, a révészt mindenképpen ki kell fizetni. Jelen esetben, ha a Parlament megszavazza az egykulcsos, 16 százalékos személyjövedelem adót, valamint az adójóváírás csökkentését, megszüntetését, akkor ezt az alacsony jövedelműek fizetik az "adócsökkentést". Azok, akik eddig is keveset kerestek. Ne legyenek illúzióink, amíg az állam nem költ kevesebbet, tőlünk vesz el. Ez egy egyszerű, de fájdalmas tény.

Olvasóink írták

309 hozzászólás
 • 309. történész 2010. november 06. 17:57
  „bambinaXX
  Mi szintén egyetemmel, főiskolákkal rendelkezők sem keresünk úgy,(45 év munkaviszony után!!!)hogy a legtöbb adókedvezményt igénybe tudjuk venni. Ez van ..tévedés azt hinni,hogy a diploma az milliomosi ígéretekkel jár. Van egyetemi diplomás busz gk. vezető, van főiskolás előadó..stb... brt. 180 e.ft ért.. abból marad neki 100 e.
  Az hogy szeretett vezérünk ágazatában van 25 éves vezérigazgatói státusz...hát az sem mindenkinek van.
  Ezt az országot a hat párt 89-ben így adta el.A mai kormány sem tesz semmit annak kivédésére,hogy a fogyasztói termékek legalább annyiba kerüljenek és ne többe !! mint Bécsbe, a bér pediglen ugyan olyan munkáért ne legyen 10 szer kevesebb..Érdekes egy ritka magyar termékkel találkoztam Frankfurtban-itthon minimál bérért állították elő- és bizony árban ott volt mint a másik termék.irtózatos busás hasznot hozott a tulajnak.”
 • 308. bambinaXX 2010. október 30. 19:52
  „galfy! én viszont totál egyetértek achilleusszal.
  én is jártam egyetemre és közben dolgoztam, amikor csak tudtam, hogy fenntartsam magam. és közben láttam, hogy a már szakmával rendelkező ex-oszt.társaim már keresnek (jól v nemjól) és nekik telt, nekem nem telt sokmindenre.. Miért csináltam mégis? Azért, mert azt reméltem, hogy majd meglesz a gyümölcse.
  A te gyereked miért orvosnak tanul??? Mert azt (is) reméli, hogy jól kereső, megbecsült v.ki lesz. gondolom..
  Én sem keresek jelenleg úgy, hogy igénybe vehessem az összes igénybe vehető adókedvezményt a gyerekek után. MÉGIS igazságosabbnak tartom, mint a segélyelvű rendszert, ami eddig volt. És felháborítónak, hogy gyakorlatilag azok jártak eddig jól, akik adótcsaltak. Feltétlenül az a rendszer jó, amelyikben csalni KELL, hogy jussak egyről a kettőre??”
 • 307. rouge 2010. október 28. 09:52
  „Gyerekkedvezmény mindig is volt az SZJA-ban a FIDESZ ideje alatt. Akkor az nem volt gyermektelenségi adó burkoltan? Ha nem volt, akkor most se beszéljünk ilyen hülyeségeket! Aki nem ért egyet a gyermekeket nevelők adókedvezményével, az nyilván irigy, vagy sajnos azon munkanélküliek táborát szaporítja akik nem is akarnak dolgozni, csak magas segélykékből és családi pótlékból élni.
  Azok meg remélem nincsenek olyan sokan, akik sajnos önhibájukon kívül nem tudnak saját gyermeket nevelni. Ez a gyerek kedvezmény nem ellenük van, hanem a dolgozó gyermekeket nevelőkért.”
 • 306. szilléri 2010. október 27. 12:16
  „Meg kell nézni a diagramot !
  Teljesen logikus!
  Csongrád megyében a nettó átlagbér 110 000 Ft. Jövőre ez a trend”
 • 305. Arnika 2010. október 20. 23:26
  „303. mosómasa
  Kell egy családipótlékos gyerek és az eltartottak számába figyelembe vehető 1 vagy 2 felsőfokú tanulmányos

  (2) A családi kedvezmény - az eltartottak lélekszámától függően - kedvezményezett
  eltartottanként és jogosultsági hónaponként
  a) egy és kettő eltartott esetén 62 500 forint,
  b) három és minden további eltartott esetén 206 250 forint.”
 • 304. Arnika 2010. október 20. 23:23
  „303. mosómasa 2010.10.20. 18:25
  http://adohirek.hu/friss-hirek/adozas-2011-adotorveny-valtozasok-2011-adocsomag.html”
 • 303. mosómasa 2010. október 20. 18:25
  „302. Arnika - Hol lehet utána olvasni az általad említetteknek? Megköszönném, ha megadnád.”
 • 302. Arnika 2010. október 20. 08:15
  „300. mosómasa 2010.10.20. 06:53
  A főiskolás, egyetemista " gyerekek" után is jár majd az adókedvezmény?
  Nem.
  Bár nekem is logikus, hogy nem rendelkeznek jövedelemmel, ezért őket is figyelembe kellene venni.
  Az új rend szerint azok menjenek dolgozni.( Ha nem gazdag családban élnek)
  A narancs forradalom erre nem terjed ki.
  (Nincs jövedelme, de pl. az utazásért fizetniük kell, míg azok akiknek van jövedelme ingyen utazik és már nem is kell a megélhetés érdekében tanulnia, ezen is el kéne gondolkozni tisztel vezetőinknek)”
 • 301. dühös 2010. október 20. 08:11
  „Úgy tűnik, hogy Orbán szembeköpi a szavazói nagy tömegét az új adórendszerrel.
  Hatalmas a felháborodás körülöttem, mert ugye Szegeden 160.000,- az átlagbér és ebben benne van a felső 5-10.000 ember zsíros fizetése is.
  Tehát jó, ha 100.000 Ft körüli pénzekért dolgozik az nagy többség.
  Ezeket most Orbán és kormánya vérig sértette!
  A leggazdagabb, tehetősebb emberek fognak jól járni.
  A kiszolgáltatott réteg szavazataira pedig legközelebb ne is számítson. Aztán lehet "panelprolizni"”
 • 300. mosómasa 2010. október 20. 06:53
  „A főiskolás, egyetemista " gyerekek" után is jár majd az adókedvezmény?! Erről sehol sem lehet olvasni. A TV-ben csak kiskorúakat emlegettek. Pedig a nagyobbak többe vannak, az biztos. Tudom, nem kötelező egyetemre járni, de azért, mert valakinek a szülei nem keresnek sokat, de kitűnő tanuló, azért csak tanuljon már tovább. Vagy már csak a tehetősek gyerekei mehetnek továbbtanulni, még ha kevésbé jó képességűek is? Kicsit "dezsavü" érzésem van!”
 • 299. macs 2010. október 19. 22:36
  „varosi,

  "Nyilván a szocikant osszantja, hogy 2/3 szavazott a FIDESZre."
  Csak egy apróság,
  szavazati joggal rendelkezők száma 8 millió fő, ebből 5,1 millió ment el szavazni és 2,7 millió szavazott a FIDESZ-re, vagyis 52,7%, azaz a jogosultak 33%-a. A kétharmad az 66,7% lett volna.
  Szóval ez a 2/3, nem a szavazatok 2/3-a.”
 • 298. frakk 2010. október 19. 22:16
  „Ja és egyetlen nevet használok, mivel az illetékesek úgyis tudnak mindent. Tehát nosza meg lehet nézni.”
 • 297. frakk 2010. október 19. 22:14
  „Larsson: nem vagyok egyenlő városival !! Soha nem neveztem a nyugdíjasokat "nyuggereknek" már csak a szüleim végett sem. Botkát sem írtam kisbetűvel soha. Nálam az újhelyi, és gyurcsány éri el azt a szintet, ők már bizonyítottak ebben.”
 • 296. macs 2010. október 19. 21:42
  „Nagyon szeretném tudni, hogy a kormány mit szándékozik csinálni ezen intézkedéseken túl. Mert a válságadó 3 év, magánnyugdíjpénztári befizetések elvonása 14 hónap plusz, személyi jövedelme változása több év mínusz. Vagyis közben valamit csinálni kell, mert ez a módszer hosszabb időn keresztül nem folytatható. Szerintem csak időt szeretne nyerni. Időt arra, hogy az egészségügyet, oktatást, nyugdíjrendszert átalakítsa. Muszáj a kiadásokon faragni, most szerintem egy szó ellenkezés nélkül át fog menni minden. Már hallani elejtett félszavakat, mondatokat ebben a témában. (Mikóla úr, Szócska úr és Hoffmann Rózsa több nyilatkozata).
  Arról beszélnek, hogy az embereknél hagyott jövedelem, majd serkentőleg hat a hazai gazdaságra. Sajnos én nem látom, hol jelenne meg ez a multiplikátor hatás. A magasabb jövedelmű max. a mostani fogyasztását fogja magasabb szintre emelni, pl. Szlovákia helyett Franciaországba megy síelni, pápai sonka helyett pármai sonkát fog venni.
  Az alacsonyabb jövedelműek, pedig elmennek a megadóztatott áruházláncokba, és jól bevásárolnak, kifizetik a gáz- és villanyszámlájukat a szintén megadóztatott multiknak, esetleg többször használják az autójukat ( a MOL, BP, Shell kutaknál fognak tankolni).
  Szóval, most átmenetileg ez egy megoldás, de mi lesz aztán?”
 • 295. macs 2010. október 19. 21:37
  „érdemes megnézni:

  http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/104709”
 • 294. galfy 2010. október 19. 21:34
  „289. achilleus 2010.10.19. 19:37

  Hát tudod, merészet mondtál. Mért gondolod, hogy csak a módosabb emberek tudják fellnevelni a gyereküket? Igen lehet, hogy így lesz, de a legtöbb is onnan kerül ki, akikkel baj lehet, mondjuk nem tudják honnan jöttek és hova tartanak.

  Tudod, én akkor sem tudtam igénybe venni, amikor még járt volna. Miért is? Mert nem volt akkora a jövedelmem, hogy jóváírhassák a 3 gyerek után. Amikor meg annyi lett, 2 gyerek után már nem járt. Így kimaradtam a "nagy-nagy" egyenlősdiből. De sebaj, lett egy orvos csemetém, most meg fizetem a tandíjat a másik egyetemista gyerekemnek (na persze szorgos hangyaként dolgoznak-dolgoztak, hogy legyen mit enniük).
  Ezek után rá kell jönnöm, hogy még engem büntetnek azzal, hogy megnyirbálják a fizetésemet (mert már nincs aki után igénybe vehetném), és jövőre kevesebbet kapok a borítékba.
  Hol itt az igazság? Hát nem itt ezen kis magyarországon. Azt a korosztály nyúzzák tovább, akik már eddig a legtöbbet tették le a közös asztalra az elmúlt 20 év során (a 45 éven felüleket).
  De sebaj. Ha eddig ment, ezután is menni fog. És egyszercsak elérünk oda, hogy nem fog senki vásárolni a boltokban, mert a szegényebb rétegnek nem lesz miből, a pénzesebb meg nem akar többet venni annál, mint amennyit eddig is vásárolt.”
 • 293. Larsson 2010. október 19. 20:15
  „A felső tízezer jobban jár, a többi meg le van ******! :(((((((”
 • 292. Lehiggadt 2010. október 19. 20:08
  „Kis butuskák! Higgyétek el, hogy MINDENKI jobban jár! Te is, Te is, én is!
  Ja, hogy te sem meg én sem vagyok "mindenki"?...”
 • 291. Larsson 2010. október 19. 20:07
  „Sztem varosi=frakkal! :D :D :D :D :D

  Mindig uazt írja és minden nap százszor! :P”
 • 290. varosi 2010. október 19. 19:47
  „Nyilván a szocikant osszantja, hogy 2/3 szavazott a FIDESZre. Az ország szerencséjére a szocifajták még sosem szavaztak ennyien. A nyugger, mammer nagyon találó. Eladják, eladták a lelküket a bottkának az ingyen fürdőért, meg a tánci tánci ingyen kajáért. És mentek szavazni tömegesen.
  Sajnos a nyuggerek országa vagyunk, meg Szegeden a panelproliké.
  Nézd meg, hogy csak a panelt nyerte meg a bottka, csak ott nem látják, hogy milyen is a nagyságosúr. Meg a délmagyarinfót szívják magukba. A szegedma.hu-t meg le sem tudják írni, a Magyar Nemzetet meg nem is ismerik. Szégyen ,hogy Szeged ideáig süllyedt.
  Segesváricsaba újságíró meg ismét írjon be egy vöröscsillagos ötöst az ellenőrzőjébe, mert megint sikerült a FIDESZ ellen uszítani, torzítani a gyermektelenségi szóhasználattal”
309 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A forint erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben

Erősödött a forint szerda este az euróhoz és a svájci frankhoz viszonyítva a délutáni, és a reggeli… Tovább olvasom