Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

A kamara ellenőrzi az építőipari cégeket

2010. január 31-ét követően kizárólag azok a vállalkozások végezhetnek építőipari kivitelezői tevékenységet, amelyek eleget tettek regisztrációs kötelezettségüknek. Az intézkedés célja a tisztességes piaci magatartás támogatása, valamint az esetleges szabálytalankodók szankcionálása.
A nyilvántartásba vételt elektronikusan, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapján (www.mkik.hu) keresztül tehetik meg, vagy a megyei kamara ügyfélszolgálatán személyesen kérhetik a vállalkozások a megfelelő adatlap hiánytalan kitöltésével, amelyhez természetesen segítséget is kaphatnak.

Az építőipari kivitelezői nyilvántartás egy olyan egységes adatbázis, amely tartalmazza a nyilvántartási számot és a feltételek meglétét igazoló adatokat, a foglalkoztatottak számát, az ellenőrzést végző hatóságok megállapításait. A fentieken túl lehetőség van közzétenni a vállalkozásról referenciákat. A már beregisztrált vállalkozások nyilvántartásban szereplő adatait folyamatosan aktualizálni kell, amiben szintén segítséget nyújtunk.

Eddig több mint 2000 Csongrád megyei építőipari vállalkozás szerepel a nyilvántartásban (bár az ilyen tevékenységet végző vállalkozások száma ennél jóval több). A kivitelezői nyilvántartás adattartalma nyilvános, mindenki számára hozzáférhető az MKIK honlapján.

A kereskedelmi és iparkamarák munkatársai előzetes értesítést követően ellenőrzik az építőipari kivitelezést folytató vállalkozásokat, függetlenül attól, hogy regisztrálták-e magukat az adatbázisban vagy sem. Az ellenőrzés során egyrészt a regisztrációs szám meglétét ellenőrzik, továbbá azokat az adatokat egyeztetik, amelyet a vállalkozás a bejelentkezéskor megadott. Az ellenőrzés elsődleges célja nem a szankcionálás, hanem a vállalkozások tájékoztatása, az adateltérések tisztázása, szükség esetén módosítási lehetőségek feltárása.

További információk

A témával kapcsolatos bővebb információ az info@csmkik.hu e-mail címen, a 62/554-250/115 és 62/554-250/193 telefonszámon kérhető vagy a kamara honlapján (www.csmkik.hu) található.

A regisztrációs számmal nem rendelkező vállalkozások 5 napos, a már beregisztrált vállalkozások 15 napos hiánypótlási lehetőséget kapnak a hiányosságok pótlására, az adatmódosításra.

Amennyiben a vállalkozás nyilvántartásba vétellel kapcsolatos bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget, úgy egyéni vállalkozók esetében 30 ezer forint, míg gazdasági társaságok esetében 200 ezer forint a kiszabható bírság. Amennyiben a vállalkozó továbbra sem tesz eleget teljes körűen a bejelentési kötelezettségnek a bírság összege többször is kiróható, illetve a kivitelező tevékenységre vonatkozóan egyéb feltételeknek nem felel meg, úgy az MKIK hatósági jogkörben eljárva megtilthatja az építőipari kivitelező tevékenység folytatását, és ezzel egyidejűleg törli a nyilvántartásból a kivitelezőt, tehát az eltiltott kivitelező jogszerűen nem végezhet a továbbiakban építőipari kivitelező tevékenységet.

A kivitelező köteles feltüntetni regisztrációs számát a kivitelezői tevékenységhez kapcsolódó szerződésekben, árajánla-
tokban, építési naplóban, munkaterületen. Ezen kívül ajánlott feltüntetni számlán, közbeszerzési pályázatoknál.

Minden látogatás alkalmával jegyzőkönyv készül, amely jegyzőkönyv nemcsak az ellenőrök, hanem a vállalkozó javaslatait, észrevételeit is tartalmazza. A kamara továbbra is várja az érintett vállalkozások képviselőit a regisztráció megtételére, hiszen építőipari kivitelezői tevékenységet enélkül már nem végezhetnek.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2010. október 01. 11:20
    „Jóreggelt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakmai kérdése, problémája van?

A kamara tanácsadói hálózatának tagjai egy előre megbeszélt időpontban szívesen segítenek önnek… Tovább olvasom