Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

A PSZÁF a kgfb-kedvezmények visszavonására szólított fel biztosítótársaságokat

Több biztosítótársaság képviselői kaptak kötelezést a napokban arra, hogy legkésőbb január 31-ig módosítsák kgfb-díjtarifáikat.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a bónusz/malusz besoroláshoz kapcsolt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kedvezmények visszavonására szólított fel több biztosítótársaságot - ismerteti a hétfői Napi Gazdaság.

A lap információi szerint több biztosítótársaság képviselői kaptak kötelezést a napokban arra, hogy legkésőbb január 31-ig módosítsák kgfb-díjtarifáikat, az ügyfelek kárelőzményét kizárólag a 10+4-es bónusz/malusz (B/M) rendszerű besoroláson belül értékelve.

A biztosítók az elmúlt években tömegével haladták meg a korábbi B/M-rendszert, miután a kármentes autósok a B10-es kategória után további kedvezményeket nem kaphattak: megszülettek a B10+, majd a B10++ kategóriák - ezeket azonban a felügyelet eddig egyszer sem bírálta. Korábban a B/M-rendszer a bónusznál 5, a malusznál pedig 25 százalékos díjlépcsőket is meghatározott, ettől a biztosítók nem térhettek el, és a gyakorlat ma is lényegében lineáris.

A piaci verseny miatt ma több olyan biztosítói ajánlat is van, amely alacsonyabb bónuszszinthez is kedvezményt csatol, hogy a kevesebb kárt okozó autósokat magához kösse - a kedvezményt saját kockázatukra vállalják a cégek. Az, hogy a felügyelet a kedvezmények megszüntetésére kötelezi a piac legnagyobb részét, az autósoknak a díjak emelkedését jelentheti, ráadásul egy olyan tételről van szó, amelyet a biztosítók vállaltak. Az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy engedélyez-e ilyen kedvezményt a PSZÁF, ha azt nem a B/M-fokozathoz kapcsolják.

A lépéssel olyan ügyfél kaphat extra kedvezményt, aki például egy autósújságot járat vagy vért ad, azt azonban, hogy éveken keresztül balesetmentesen vezet, csak a B/M-rendszeren keresztül honorálhatja a biztosító - ismerteti a gazdasági napilap.

Olvasóink írták

 • 4. X_Y 2013. január 22. 05:34
  „"A lépéssel olyan ügyfél kaphat extra kedvezményt, aki például egy autósújságot járat vagy vért ad"

  Esetleg van fidesz-párttagkönyve, előfizet a Magyar Nemzetre, feljelenti a kormányt bíráló ismerőseit - lesznek még itt ötletek...

  Agyrém. Lehet hogy rommá tört pár autót a kocsijával, de elmegy véradásra, előfizet egy újságra és csiribí-csiriribá: máris bónuszban van..”
 • 3. keletaru 2013. január 21. 18:28
  „És ezt mind miattunk értünk nekünk teszik OTT fent ! Gratu . Üdv Kuci”
 • 2. deszkás 2013. január 21. 08:52
  „És a nótorikus gyorshajtás nem kerül be a kockázatok közé.”
 • 1. kisrono 2013. január 21. 08:48
  „Kinek az érdekeit képviseli a PSZÁF??? A banki devizahitelekbe nem szólt bele,de ha egy privát szerződésnél az ügyfélnek kedveznének a szerződő cégek,akkor az már törvénytelen????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Gazprom garanciát adna a Déli Áramlatra

A Népszabadság értesülése szerint a Gazprom akár teljes kockázatmentességet is garantál… Tovább olvasom